v25.07

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Wed Jul 09, 2025 8:05 am
klew wrote: Tue Jul 08, 2025 8:49 pm
YoMan wrote: Tue Jul 08, 2025 7:31 pm Potwierdzam. Ilość opadów nie dziala. Nie wiem czy to jest powiązane ale mam OpenWeather zintegrowanane z HA i tam są dane te co wyświetla supla (cisnienie, wilgptnośv,temp, Vwiatru) ale mm deszczu też nie ma jako wartości, tylko kilka rodzajów statusów.
Coś wygląda na błąd implementacji API? ... przepraszam .... ficzer?
Na beta działało. Był problem z przeliczeniem (wartość 1000x za mała), ale było to poprawione przed oficjalnym wydaniem. Chyba że błąd się ponownie wkradł.

Natomiast ta wartość deszczu jest dziwnie raportowana w API i podaje wartość chwilową, która potrafi się szybko zmienić i przy próbkowaniu API co kilkanaście minut, dość średnio to wygląda.
Rozumiem. Trochę to działa jak słynny kamien prognozujący pogodę 😉
Tym bardziej nalegam na wprowadzenie prognozy opadów zamiast chwilowego pomiaru, który okazuje się nieprzydatny.
Ja też.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
wsosniak
Been thanked: 1 time

Sebek74 wrote: Wed Jul 09, 2025 6:38 am Super dodatek, to co mi się dalej marzy to prognoza i integracja z moim podlewaniem.

…….
Mi też 🙂sugeruje wprowadzenie prognozy opadów na dany dzień (mm/dzien). Wtedy za pomocą reakcji np opady <5mm/dzien ) można by włączać harmonogram uruchamiający podlewanie. A gdyż opady > 5 mm/dzien to wyłączamy harmonogram
Gang

U mnie tak samo jak u innych. Opady nie działają.

Ps. Poproszę o Gniewkowo 88-140 ;)
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

1. Tych danych z OpenWeather nie mam w MQTT chociaż dodało się urządzenie "Data sources" w HA.
W HA wyświetla się niezmienne info o wietrze ze stałą wartością kiedyś 4,4 m/s, po resecie zmieniło się na 0,9 m/s (tak jakby zaczytywało się raz), reszta parametrów 0,0, w mqtt explorer nie widzę w ogóle urządzenia "Źródło danych" ani tych topiców z danymi.
2. .. i dlaczego wyświetla się autor sprzętu @lukfud ?? :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

YoMan wrote: Mon Jul 14, 2025 7:51 am 1. Tych danych z OpenWeather nie mam w MQTT chociaż dodało się urządzenie "Data sources" w HA.
W HA wyświetla się niezmienne info o wietrze ze stałą wartością kiedyś 4,4 m/s, po resecie zmieniło się na 0,9 m/s (tak jakby zaczytywało się raz), reszta parametrów 0,0, w mqtt explorer nie widzę w ogóle urządzenia "Źródło danych" ani tych topiców z danymi.
Producent się chyba wstawia z ostatniego urządzenia (sprawdź jedno wyżej, masz tam pewnie @lukfuda :) ). Poprawimy.

W MQTT brakuje publikowania konfiguracji MQTT autodiscover dla wirtualnych kanałów - też dodamy.

Wartości też są publikowane z czapy :P. Też poprawimy.
YoMan

klew wrote: Mon Jul 14, 2025 8:25 am
YoMan wrote: Mon Jul 14, 2025 7:51 am 1. Tych danych z OpenWeather nie mam w MQTT chociaż dodało się urządzenie "Data sources" w HA.
Producent się chyba wstawia z ostatniego urządzenia (sprawdź jedno wyżej, masz tam pewnie @lukfuda :) ). Poprawimy.
w sensie poprzednio zarejestrowany? Możliwe ... z tym lukfudem to ciągle coś jest ... ;)
klew wrote: Mon Jul 14, 2025 8:25 am
W MQTT brakuje publikowania konfiguracji MQTT autodiscover dla wirtualnych kanałów - też dodamy.
Rozumiem, thx
klew wrote: Mon Jul 14, 2025 8:25 am Wartości też są publikowane z czapy :P. Też poprawimy.
Rozumiem, thx

Czyli niczym Was nie zaskoczyłem :)
YoMan

YoMan wrote: Mon Jul 14, 2025 8:32 am Czyli niczym Was nie zaskoczyłem :)
Lukfud zgłaszał problem z MQTT jakiś czas temu, ale Przemek stwierdził, że powinno działać.
Ja teraz dopiero sprawdziłem, także dużego zaskoczenia nie było, ale bez Twojego informacji pewnie byśmy o tym zapomnieli (oczywiście dopóki lukfud by się nie przypomniał :D )
YoMan

klew wrote: Mon Jul 14, 2025 8:43 am (oczywiście dopóki lukfud by się nie przypomniał :D )
a to, jak go znamy, masz "jak w banku" :)
YoMan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

klew wrote: Mon Jul 14, 2025 8:43 am Lukfud zgłaszał problem z MQTT jakiś czas temu, ale Przemek stwierdził, że powinno działać.
I faktycznie działa, na prywatnej także, ale urządzenie i encje pokazują się dopiero po restarcie mosquitto ;)
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Temat był już poruszany, dlaczego inne sortowania na kompie a inne na telefonie, gdzie zmienić?
Urządzeni sortują się prawidłowo tylko kanały na odwrót.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/

Return to “Nowości”