Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Tue Jul 15, 2025 7:10 pm
LukiSpajder wrote: Tue Jul 15, 2025 7:02 pm Jeśli to zamierzone to może zostać 😁 czyli po odczytaniu numeru urządzenia należy zrobić reset bramki
Reset nie jest konieczny, natomiast jeżeli chcesz się pozbyć tej czerwonej diody to możesz włączyć parowanie - zrobi się zielona a po 3 minutach zgaśnie 😉
Tak dokładnie chodzi o zgaszenie diody czerwonej 😁
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ja bym proponował przebudować Timings panel, tak aby samemu można sobie było wpisać dowolną liczbę od-do
i jakiś przycisk zatwierdzający zmiany.
Obecnie te suwaki działają z opóźnieniem i bramka znów (chyba już 3 raz) się wykrzaczyła. W Cloud mam konflikt kanałów,
wszystko na żółto. Trzeba wgrywać od nowa.
Zenon
Has thanked: 2 times

Zibi_007 wrote: Tue Jul 15, 2025 12:43 pm
Mario78 wrote: Tue Jul 15, 2025 9:40 am
vajera wrote: Mon Jul 14, 2025 11:06 am

To jeszcze raz:
  1. Zakładka Powiadomienia w Cloud pojawi się przy wymienionych w poście czujnikach
  2. Ten dodatkowy kanał pojawi się zawsze - on służy do globalnego włączania i wyłączania powiadomień
  3. On nie pojawia się "w gniazdku" tylko jako dodatkowy kanał
  4. Jeżeli chwilowo nie masz w bramce takich czujników to ten kanał nie robi nic
A ja dodam od siebie, że jest to bardzo przydatny kanał (taki wirtualny), który nasz kolega vajera dodał wychodząc na przeciw rozwiązania problemów związanych np z budową alarmu od czujek ruchu itp. Dzięki niemu, jednym przełącznikiem można wyłączyć wszystkie powiadamiania z każdego urządzenia podpiętego do jednej bramki .
Ba! Napiszę więcej. Dwa (a w zasadzie to trzy) takie rozwiązania (alarm całego domu) z indywidualnym interfejsem oparte na Supli i Z2S są już od pewnego czasu mocno testowane. Na chwilę obecną wydają się działać całkiem OK :)
Witam!
Potwierdzam. Jestem jednym z testujących. Mogę uruchomić alarm oparty na czujnikach Zigbee dla każdej kondygnacji domu i części podwórka osobno lub dla całości. W razie naruszenia przychodzą powiadomienia z informacją gdzie dokładnie nastąpiła reakcja. Fajnie to działa a w połączeniu z syrenami jest nie do odróżnienia od zwykłego alarmu. Kluczowe strefy są powiązane bezpośrednio z syreną jakby nie było internetu. Z wiadomych przyczyn nie pokażę jak wygląda u mnie aplikacja ale kolega Zibi_007 napisał specjalnie dla mnie apkę w której mogę bezpośrednio uruchamiać i wyłączać alarm na realnym schemacie mojego domu. Chciałem mieć to zgrane z monitoringiem wideo i tu też pomoc Zibi_007 okazała się nieoceniona. Jak on to zrobił to do końca nie wiem ale działa ;-) Byłem na wakacjach i alarm zdał egzamin na 100% a syn sąsiadów który przyszedł "poczęstować" się wiśniami zmykał w podskokach jak zawył alarm :lol:
@vajera - nie ukrywam że gdyby nie Twoja bramka i tanie urządzenia Zigbee z Chin to nigdy bym nie miał takiego alarmu bo zawsze są ważniejsze wydatki w domu. Monitoring wideo też mam w zasadzie ze złomu za parę groszy (koszt nowego dysku) :) Wzniosłeś Suplę na nowy poziom. Dziękuję!
@Zibi_007 - gdyby nie Ty to nic bym nie miał i nie zrobił. Dziękuję za częściowy zakup urządzeń ich konfigurację i dedykowany soft. No i za niewyczerpane pokłady cierpliwości oraz poświęcenie swojego cennego czasu. Chyba nigdy Ci się nie odwdzięczę. Super z Ciebie gość :)
Pozdrawiam
Zenon
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Zenon wrote: Tue Jul 15, 2025 9:17 pm
Zibi_007 wrote: Tue Jul 15, 2025 12:43 pm
Mario78 wrote: Tue Jul 15, 2025 9:40 am

A ja dodam od siebie, że jest to bardzo przydatny kanał (taki wirtualny), który nasz kolega vajera dodał wychodząc na przeciw rozwiązania problemów związanych np z budową alarmu od czujek ruchu itp. Dzięki niemu, jednym przełącznikiem można wyłączyć wszystkie powiadamiania z każdego urządzenia podpiętego do jednej bramki .
Ba! Napiszę więcej. Dwa (a w zasadzie to trzy) takie rozwiązania (alarm całego domu) z indywidualnym interfejsem oparte na Supli i Z2S są już od pewnego czasu mocno testowane. Na chwilę obecną wydają się działać całkiem OK :)
Witam!
Potwierdzam. Jestem jednym z testujących. Mogę uruchomić alarm oparty na czujnikach Zigbee dla każdej kondygnacji domu i części podwórka osobno lub dla całości. W razie naruszenia przychodzą powiadomienia z informacją gdzie dokładnie nastąpiła reakcja. Fajnie to działa a w połączeniu z syrenami jest nie do odróżnienia od zwykłego alarmu. Kluczowe strefy są powiązane bezpośrednio z syreną jakby nie było internetu. Z wiadomych przyczyn nie pokażę jak wygląda u mnie aplikacja ale kolega Zibi_007 napisał specjalnie dla mnie apkę w której mogę bezpośrednio uruchamiać i wyłączać alarm na realnym schemacie mojego domu. Chciałem mieć to zgrane z monitoringiem wideo i tu też pomoc Zibi_007 okazała się nieoceniona. Jak on to zrobił to do końca nie wiem ale działa ;-) Byłem na wakacjach i alarm zdał egzamin na 100% a syn sąsiadów który przyszedł "poczęstować" się wiśniami zmykał w podskokach jak zawył alarm :lol:
@vajera - nie ukrywam że gdyby nie Twoja bramka i tanie urządzenia Zigbee z Chin to nigdy bym nie miał takiego alarmu bo zawsze są ważniejsze wydatki w domu. Monitoring wideo też mam w zasadzie ze złomu za parę groszy (koszt nowego dysku) :) Wzniosłeś Suplę na nowy poziom. Dziękuję!
@Zibi_007 - gdyby nie Ty to nic bym nie miał i nie zrobił. Dziękuję za częściowy zakup urządzeń ich konfigurację i dedykowany soft. No i za niewyczerpane pokłady cierpliwości oraz poświęcenie swojego cennego czasu. Chyba nigdy Ci się nie odwdzięczę. Super z Ciebie gość :)
Pozdrawiam
Zenon
Dzięki za dobre słowo. Aż się zaczerwieniłem ;) Ważne, że wszystko działa i jesteś zadowolony :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
csharnas
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Wed Jun 18, 2025 2:46 pm
csharnas wrote: Wed Jun 18, 2025 2:19 pm Tak na tej bramce jest tylko jeden czujnik w ogrodzie :)
To napisz jeszcze jaki to model czujnika albo wrzuć wynik polecenia list-zb-devices
Sory że dopiero opd ale byłem na urlopie ;p

Code: Select all

list-zb-devices
--------------------------------------------------------------------------------
ENTRY                   0
RECORD ID               1
MANUFACTURER NAME       _TZE284_myd45weu
MODEL NAME              TS0601
IEEE ADDRESS            A4:C1:38:28:8C:D:73:11
SHORT ADDRESS           0x6E61
ENDPOINTS COUNT         0x1
POWER SOURCE            0x3
MODEL                   4353
LAST RSSI               0
LAST SEEN (MS)          257759
KEEP ALIVE (MS)         0
TIMEOUT (MS)            0
BATTERY ()              178
USER FLAGS              0
USER DATA               0
SUPLA CH[0]             0
SUPLA CH[1]             255
SUPLA CH[2]             255
SUPLA CH[3]             255
SUPLA CH[4]             255
SUPLA CH[5]             255
SUPLA CH[6]             255
SUPLA CH[7]             255
SUPLA CH[8]             255
SUPLA CH[9]             255
SUPLA CH[10]            255
SUPLA CH[11]            255
SUPLA CH[12]            255
SUPLA CH[13]            255
SUPLA CH[14]            255
SUPLA CH[15]            255

--------------------------------------------------------------------------------
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Czy ktoś jeszcze używa przycisku Moes 4x3?

W starej wersji bramki ( a konkretnie w swoim buildzie) miałem ustawione 1500ms debounce_time, i to chyba był złoty środek, teraz chce się przesiąść na aktualną wersję i widzę, że w kodzie jest 1000ms.

Czy ktoś też ma problem z tym przyciskiem, że on potrafi jak by zrobić echo wysłanego polecenia? Testuje teraz i potrafi otworzyć bramę i za chwilę dostanę drugie przyciśnięcie tego samego przycisku co oczywiście bramę zatrzymuje. Oczywiście w logach to było widać jak drugie naciśniecie.

Proponowałbym ten parametr przenieść do GUI - o ile skompiluje to w końcu sam to zrobię PR a na to się niestety nie zanosi :(

https://github.com/lsroka76/Z2S_Library ... 8C21-L8C25
lukasz06

Nie podpowiem, bo nie mam tego przycisku ;)
Mam natomiast pytanko, jak to jest u Was, czy przy 2-3 bramkach ustawiacie te same kanały, czy inne?
Zibi_007

lukasz06 wrote: Wed Jul 16, 2025 8:26 pm Nie podpowiem, bo nie mam tego przycisku ;)
Mam natomiast pytanko, jak to jest u Was, czy przy 2-3 bramkach ustawiacie te same kanały, czy inne?
Przy 2-3 to nie podpowiem, bo nie mam ;-)
Mam w tej chwili 8 aktywnych pracujących na 5 różnych kanałach.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06

To żeś zaszalał ;)
Zibi_007

lukasz06 wrote: Wed Jul 16, 2025 9:44 pm
To żeś zaszalał ;)
Miałem już10 i dodatkowo 2 testowe, ale zakup Xiao z anteną pozwolił zmniejszyć ilość aktywnych.

Return to “Bramka ZigBee”