Brak kontroli akcji sterownika bramy w aplikacji Androida

mateuswojcik

Hej,

Posiadam bramę wjazdową z wpiętym modułem Supla.
Zestaw jest spięty, urzędzenie zarejestrowane w sieci, dodane do konta.
Problem jest taki, że z poziomu aplikacji na Androida nie mogę kontrolować tego urządzenia.

Opcja numer 1: Ustawiam typ kanału na "Włącznik zasilania".
W aplikacji mam wtedy klikalny kanał, z dostępnymi operacjami "Włącz" i "Wyłącz".

Opcja numer 2: Ustawiam typ kanału na "Otwieranie/Zamykanie bramy wjazdowej"
W aplikacji mam widoczny kanał, jednak nie mogę wykonać na nim żandej operacji. Brak reakcji na kliknięcie, przytrzymanie.

Spróbowałem stworzyć scenę, która uruchamia akcję "Otworz/Zamknij", i tu taka samasytuacja. Scena jest widoncza w aplikacji, ale nie mogę jej aktywować.
Jedynym sposobem póki co, jest utworzenie widgetu do kanału na pulpicie smartfona. O dziwo, jego kliknięcie powoduje uruchomienie okpowiedzniej akcji, nawet kiedy kanał jest ustawiony jako Brama a nie Włącznik.

Z poziomu strony insternetowej, są dostępne akcje, które mogę recznie wystartować i urządzenie działa tak jak powinno.

Czy to jest umyślne działanie? Nie można uruchomić akcji z poziomu plaikacji dla danego typu kanałów?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

mateuswojcik wrote: Fri Jul 18, 2025 9:06 am Hej,

Zacznijmy od tego, że nie posiadasz modułu Supla tylko jakiś przerobiony moduł z oprogramowaniem Supla.

Edit: o rozwiązanie Twojego problemu powinieneś poprosić sprzedawcę tego modułu.
Last edited by Robert Błaszczak on Fri Jul 18, 2025 9:54 am, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Pewnie Sonoff Basic :lol:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Przesuń palcem z prawej do lewej i pokaże się przycisk otwórz zamknij
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mateuswojcik

Robert Błaszczak wrote: Fri Jul 18, 2025 9:23 am
mateuswojcik wrote: Fri Jul 18, 2025 9:06 am Hej,

Zacznijmy od tego, że nie posiadasz modułu Supla tylko jakiś przerobiony moduł z oprogramowaniem Supla.

Edit: o rozwiązanie Twojego problemu powinieneś poprosić sprzedawcę tego modułu.
To prawda, moduł jest od firmy syshome.pl dla systemu bram SAFE.
klew wrote: Fri Jul 18, 2025 10:36 am Przesuń palcem z prawej do lewej i pokaże się przycisk otwórz zamknij
Tak!
W takim razie wybaczcie że pytałem, bo rozwiązanie jest banalne i teraz faktycznie pamiętam że te elementy reagują na przeciągnięcie.

Problem rozwiązany!
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Poproś producenta o deklarację CE. Generalnie rzecz biorąc ta firma nie współpracuje z nami chyba, że sprzedaje jakiś sprzęt naszych partnerów.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
malarz
Been thanked: 2 times

pzygmunt wrote: Fri Jul 18, 2025 3:56 pm Poproś producenta o deklarację CE. Generalnie rzecz biorąc ta firma nie współpracuje z nami chyba, że sprzedaje jakiś sprzęt naszych partnerów.
Przemku, jak widać dużo nie wiesz:
Sterowanie bramą z dowolnego miejsca w pakiecie tylko z nami!

Nie tylko otwieranie i zamykanie, ale również uzyskasz wizualizację stanu otwarcia bramy. Dzięki temu masz pewność czy Twoja posesja jest odpowiednio zamknięta.
Po zakupie w raz z produktem otrzymają Państwo szczegółową instrukcję konfiguracji modułu ze swoją siecią WiFi. Proces konfiguracji jest szybki i opisany w zrozumiały sposób
https://syshome.pl/naped-do-bramy-przes ... p-262.html

Czy tam nie powinno być paru informacji o Supli na tej stronie. Używają znaków handlowych itp
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Zenon
Has thanked: 2 times

pzygmunt wrote: Fri Jul 18, 2025 3:56 pm Poproś producenta o deklarację CE. Generalnie rzecz biorąc ta firma nie współpracuje z nami chyba, że sprzedaje jakiś sprzęt naszych partnerów.
Witam!
Twierdzą że moduły dostają z Włoch. Tymczasem to najtańsze chińskie klony "Yunshan" za 15 zł z wgranym customowym softem Supli sprzed kilku lat (przynajmniej tak było do niedawna). Nie wykluczam ze idą z Chin przez Włochy bo wszystko jest możliwe :lol: Pomoc techniczna odpisuje sprawnie tylko co z tego skoro nie rozwiązuje problemu (sygnalizacja otwarcia/zamknięcia bramy). Dobrze że jest to forum bo bym dalej nie wiedział czy mam zamkniętą czy otwartą bramę i słaby zasięg (@Zibi_007 znowu ukłony). Różnica w napędzie z modułem Supli i bez niego to jakieś 100-150 zł (w zależności od modelu) - według mnie nie warto. Lepiej kupić moduł z Chin albo sprawdzony od kogoś z Forum mając pewność aktualizacji i pomocy w razie problemów. Oczywiście żadnej deklaracji CE nie ma.
Pozdrawiam
Zenon

Return to “Pomoc”