Sonoff Basic R2 temp powyżej 40st oraz firmware

Kaczus

Pierwszy post - dzień dobry, witam wszystkich.

Mam pytanie, ponieważ sprawdziłem zarówno aplikację na smartfonie jak i panel od Supli nie mogę poradzić sobie z zakresem temperatur. Dokładnie sterownik może wyzwolić akcję (termostat) po osiągnięciu temperatury X, ale nie więcej niż 40 stopni. Zależy mi na zmianie zakresu do 50 stopni i nie mogę znaleźć złotego środka. Nie mam możliwości zmiany ustawień w aplikacji, na stronie też restartowałem urządzenie - usuwałem/dodawałem - cały czas max 40st. Doczytałem o ew. aktualizacji firmware, obecnie mam: GG v7.14.05. Na panelu odnajduje aktualizację jednak aby ją przeprowadzić nakazuje wykonać dwuetapowo - brak FAQ, chyba się starzeje :?
Z góry dziękuje za pomoc i wskazanie.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sonoff Basic nie nadaje się do podłączania termometru. To jest potencjalnie niebezpieczne.
Jeśli kupiłeś takie przerobione urządzenie, to napisz do sprzedawcy, aby przesłał Tobie deklarację CE na zmodyfikowane urządzenie (powinien to wystawić podmiot wprowadzający takie zmodyfikowane urządzenie do obrotu).

Jeśli sam przerabiałeś, to mam nadzieję, że znasz się na elektronice, sprawdziłeś dokładnie czy urządzenie posiada odpowiednią separację galwaniczną, oraz wszystkie ścieżki z napięciem 230 V są odpowiednio odseparowane od układów niskonapięciowych, do których podłączasz przycisk. Jeśli nie wiesz o czym piszę, to najlepiej odłącz to urządzenie i oddaj do utylizacji :P

Natomiast odpowiadając na pytanie - w GG powinna być opcja ustawienia zakresu temperatury na lokalnym www urządzenia. Ewentualnie możesz sprawdzić w Cloud czy jest dla tego termostatu dostępna funkcja "ciepła woda użytkowa" - tam powinien być szerszy zakres domyślnie ustawiony.
Natomiast nie wiem co i w jakiej wersji GG jest. Na forum jest dział dotyczący GG i jest tam baardzo długi temat związany z obsługą termostatu - jego lektura powinna wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kaczus

Zakupiłem "gotowca" - nie powiem, bo w pierwszej chwili zastanowił mnie "profesjonalny" otwór dla celów podłączenia termopary, ale sama w sobie jest przylutowana do pinów na pcb. Zasilanie 230v już sam ogarnąłem - w tym zakresie nic nie powinno się wydarzyć, choć to tylko elektronika i gotowiec może pójść z dymem :)

Brak możliwości zmiany temp. w GG i na cloud.

Polecisz coś innego pod pomiar temperatury? Zależ mi na dokładności oraz na wyzwoleniu reakcji po osiągnięciu zadanej temperatury.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Kaczus wrote: Tue Jul 22, 2025 12:26 pm Zakupiłem "gotowca" - nie powiem, bo w pierwszej chwili zastanowił mnie "profesjonalny" otwór dla celów podłączenia termopary, ale sama w sobie jest przylutowana do pinów na pcb. Zasilanie 230v już sam ogarnąłem - w tym zakresie nic nie powinno się wydarzyć, choć to tylko elektronika i gotowiec może pójść z dymem :)

Polecisz coś innego pod pomiar temperatury? Zależ mi na dokładności oraz na wyzwoleniu reakcji po osiągnięciu zadanej temperatury.
1. Jeżeli zasilasz przez 230v (są opcje przerobione na niższe napięcie stałe) to pomimo izolacji galwanicznej nie ma zachowanych odległości pomiędzy ścieżkami i może się zdarzyć, że potencjał 230v pojawi się na pinie = na sensorze.
2. Do pomiaru, z urządzeń "przerabianych", nadaje się np. Sonoff THR316 lub zwykła płytka deweloperska Wemos zasilana ładowarką na USB.
3. Nie wiem co tam zainstalowane i w jakiej konfiguracji ale jeżeli GG to w ustawieniach przekaźnika zmieniasz zakres temperatur i potem usuwasz z cloud -> jeżeli jest aktywne dodawanie urządzeń to się po chwili samo doda z nowymi nastawami
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Kaczus wrote: Tue Jul 22, 2025 12:26 pm Zakupiłem "gotowca" - nie powiem, bo w pierwszej chwili zastanowił mnie "profesjonalny" otwór dla celów podłączenia termopary, ale sama w sobie jest przylutowana do pinów na pcb. Zasilanie 230v już sam ogarnąłem - w tym zakresie nic nie powinno się wydarzyć, choć to tylko elektronika i gotowiec może pójść z dymem :)

Dlaczego nie napiszesz do sprzedawcy? Powinien Ci udostępnić update, instrukcję aktualizacji i obsługi...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Pomoc”