Bramka BLE - oparta o Theengs Decoder

themechanos

Dzięki Zibi_007 testuj, dawaj znać! Właściwie to Ty i Adamus10 zmotywowaliście mnie do pracy nad tym softem :lol:
themechanos

lukasz06 wrote: Mon Jun 23, 2025 7:34 pm Tak, też coś słyszałem, żeby ustawić region Chiny, tak zrobiłem teraz, ale to pomaga tylko w tym aby dodać termometr do aplikacji Xiaomi Home. Bez przestawienia regionu go po prostu nie dodamy. Mamy tam jednak niewiele informacji o samym termometrze.
Nie pamiętam już jakim programem znalazłem mac adres, chyba jakimś Ble scanerem, ale w apec go nie ma. Jest za to wersja oprogramowania układowego - 2.0.1_0021
W każdym razie ta zmiana nie pomaga. Telink też nie daje rady, sprawdzę jeszcze później ten ruski serwis.
Logi przed zmianą regionu i po. Przed był widoczny mac adres, po juz nie.

Edit, nie zauważyłem, że termometr był połączony ze smartfonem przez bluetooth i byl niedostępny w Cloud, dlatego nie było w logach mac adresu
Z logów które podesłałeś PW wynika że dane są najpewniej szyfrowane. Trzeba sprawdzić czy uda się wyciągnąć z urządzenia klucz.

Klucz może się udać pobrać z Telink Flasher for Mi Thermostat
Musisz się połączyć, kliknąć DO ACTIVATION, i na dole strony powinien się pojawić "Mi Bind Key".

To kiedyś działało dla tych małych kwadratowych czujników Xiaomi. Od jakiegoś czasu trzeba wyciągać go z chmury. Więc jeśli ten sposób nie zadziała to trzeba połączyć termometr z aplikacja Mi Home i skorzystać z tego repozytorum.

Na githubie odezwał się do mnie DigiH gość od biblioteki dekodującej czujniki BLE. Może dodadzą deszyfrowanie dla tego modelu urządzenia ;)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

themechanos wrote: Fri Jun 27, 2025 9:03 am
lukasz06 wrote: Mon Jun 23, 2025 7:34 pm Tak, też coś słyszałem, żeby ustawić region Chiny, tak zrobiłem teraz, ale to pomaga tylko w tym aby dodać termometr do aplikacji Xiaomi Home. Bez przestawienia regionu go po prostu nie dodamy. Mamy tam jednak niewiele informacji o samym termometrze.
Nie pamiętam już jakim programem znalazłem mac adres, chyba jakimś Ble scanerem, ale w apec go nie ma. Jest za to wersja oprogramowania układowego - 2.0.1_0021
W każdym razie ta zmiana nie pomaga. Telink też nie daje rady, sprawdzę jeszcze później ten ruski serwis.
Logi przed zmianą regionu i po. Przed był widoczny mac adres, po juz nie.

Edit, nie zauważyłem, że termometr był połączony ze smartfonem przez bluetooth i byl niedostępny w Cloud, dlatego nie było w logach mac adresu
Z logów które podesłałeś PW wynika że dane są najpewniej szyfrowane. Trzeba sprawdzić czy uda się wyciągnąć z urządzenia klucz.

Klucz może się udać pobrać z Telink Flasher for Mi Thermostat
Musisz się połączyć, kliknąć DO ACTIVATION, i na dole strony powinien się pojawić "Mi Bind Key".

To kiedyś działało dla tych małych kwadratowych czujników Xiaomi. Od jakiegoś czasu trzeba wyciągać go z chmury. Więc jeśli ten sposób nie zadziała to trzeba połączyć termometr z aplikacja Mi Home i skorzystać z tego repozytorum.

Na githubie odezwał się do mnie DigiH gość od biblioteki dekodującej czujniki BLE. Może dodadzą deszyfrowanie dla tego modelu urządzenia ;)
Jeszcze mi się ni zdarzyło, abym nie wyciągnął klucza (i tokena). A wyciągnąłem ich już kilkadziesiąt. Najważniejsze to spokój, bo jak nie pójdzie przez skrypt na stronie, to na 100% da radę przez chmurę. Trzeba tylko mieć założone konto na Xiaomi. Co prawda nie trafił mi się jeszcze nigdy ban za takie działania, ale lepiej to robić na jakimś koncie niezwiązanym z naszymi urządzeniami, bo nawet podczas próby wyciągnięcia musimy podać nasze dane (w tym hasło). Gdzie to jeszcze idzie, to nie jestem pewien, ale lepiej się zabezpieczyć...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Powiem Wam tak; zainstalowałem ten mod aplikacji, urzadzenie się dodało do chmury Xiaomi, ale skrypt w token_extractor.exe. informuje mnie , że podaje złe dane logowania, a na bank są dobre. W sumie wpisując hasło nie wyświetla się, wiec sam nie wiem :)
Próbowałem przez Python , ale tam tez błąd. NIe wiem jak inaczej zdobyć ten klucz?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Fri Jun 27, 2025 5:13 pm Powiem Wam tak; zainstalowałem ten mod aplikacji, urzadzenie się dodało do chmury Xiaomi, ale skrypt w token_extractor.exe. informuje mnie , że podaje złe dane logowania, a na bank są dobre. W sumie wpisując hasło nie wyświetla się, wiec sam nie wiem :)
Próbowałem przez Python , ale tam tez błąd. NIe wiem jak inaczej zdobyć ten klucz?
Nie, nie. To nie może być mod aplikacji. To musi być oficjalna aplikacja od Xiaomi. Teraz zakładasz konto lub logujesz się na swoje. Dodajesz urządzenia, z których chcesz wyciągnąć token i klucz do konta (parujesz z telefonem, bramką, czy z czym tam chcesz). jak widzisz je już u siebie, to wtedy idziesz pod ten adres https://github.com/PiotrMachowski/Xiaom ... extractor/ pobierasz, odpalasz ekstraktor i postępujesz wg wskazówek. Odczyta Ci wszystko z tego co masz obecnie przypisane do konta.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06

Próbowałem juz wszystkiego, nie idzie wydobyć z tego termometru tokena, bynajmniej ja nie potrafię, trudno.
[email protected]

Czy ten firmware z pierwszej strony "BLE2SUPLA_1.0.1_ESP32-C3":podejdzie do ESP32-C3 Super Mini Plus?
Wgrywam ale nie pojawia się sieć SUPLA.
themechanos

[email protected] wrote: Thu Jul 24, 2025 2:18 pm Czy ten firmware z pierwszej strony "BLE2SUPLA_1.0.1_ESP32-C3":podejdzie do ESP32-C3 Super Mini Plus?
Wgrywam ale nie pojawia się sieć SUPLA.
Tak, powinno chodzić, dasz radę zajrzeć co pojawia się w logu?
lukasz06

Cześć, odezwał się ten gość do Ciebie?
Adamus10
Been thanked: 6 times

themechanos wrote: Thu Jun 26, 2025 9:13 am Dzięki Zibi_007 testuj, dawaj znać! Właściwie to Ty i Adamus10 zmotywowaliście mnie do pracy nad tym softem :lol:
Cieszę się, ze w końcu ktoś to ruszył, bo u mnie to zaparkowane by było jeszcze z rok :)

Return to “Projekty użytkowników”