Mam taki problem, który próbuję rozwiązać przy pomocy Supli.
Mam cyrkulator do sous-vide w kuchni którego zadaniem jest przez określony czas grzać wodę w naczyniu.
Zdarza się, że urządzenie samo się wyłączy z powodu błędu w konstrukcji samego urządzenia.
Wpadłem na pomysł, żeby wtyczką do monitorowania energii sprawdzać stan pobierania energii i jeśli spadnie np. poniżej 10W dostanę powiadomienie.
Zrobiłem takie reakcje w supla cloud na wtyczce GOSUND SP111 oraz na IKEA Inspelning przez bramkę ESP32-C6 i to ładnie działa.
Chciałem jednak zrobić to przez Supla Scripts, ponieważ powiadomienie musi się wyróżniać siłą i dźwiękiem że tak powiem
Może powiadomienie email / SMS w przyszłości, to mniej istotne.
To jest dla mnie o tyle ważne, że czasami ustawiam to np. na 20 godzin pracy i muszę wiedzieć kiedy się to wyłączyło (szczególnie w nocy).
Zrobiłem scenę w Supla Scripts, której ręczne wyzwolenie wysyła mi powiadomienie, ale nie potrafię zmusić systemu do tego, żeby robił to sam.
Sprawa jest na pewno prosta - gubię się w którym okienku powinienem wpisać warunek.
Warunek wygląda tak:
{{ state(1372518).connected and state(1372518).phases[0].powerActive < 4 }}
Czyli kiedy wtyczka jest połączona i aktualna pobierana moc jest niższa niż 4W.
Ale czy powinienem to wstawić jako Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów czy Warunek wykonania sceny - robiłem próby, ale żadna opcja nie działa.

Jeśli ew. ktoś mógłby mi poświęcić (oczywiście odpłatnie) trochę czasu na wyjaśnienie jak to wszystko tam działa to chętnie skorzystam z pomocy.
Skoro bramka Zigbee tak ładnie działa, Ikea ma wtyczki w dobrej cenie to trzeba będzie trochę przebudować domowe ustawienia