Priorytet harmonogramów

Grin78

Witam,

Chciałbym się upewnić na temat harmonogramów i priorytetów z nimi związanych.

Mi chodzi o harmonogram z wyższym priorytetem.
Na przykład mam 2 harmonogramy
1. Harmonogram Cykliczny - ma brama się otwierać w powszednie dni tygodnia od 7:00-17:00;
2. Harmonogram w konkretną datę (dni świąteczne) - brama zamknięta w tym czasie 7:00-17:00;

Tak rozumiem że harmonogram nr. 2 będzie miał wyższy priorytet kiedy dzień świąteczny wypadnie w dzień powszedni i brama będzie zamknięta.

Czy mam rację?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie ma czegoś takiego jak priorytety w harmonogramach. Wykonują się w tedy kiedy zostały zaplanowane.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

pzygmunt wrote: Mon Jul 28, 2025 11:35 am Nie ma czegoś takiego jak priorytety w harmonogramach. Wykonują się w tedy kiedy zostały zaplanowane.
Tu by się przydał harmonogram, który wyłącza/włącza inny harmonogram :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Grin78

pzygmunt wrote: Mon Jul 28, 2025 11:35 am Nie ma czegoś takiego jak priorytety w harmonogramach. Wykonują się w tedy kiedy zostały zaplanowane.
No ok - jeśli mamy scenariusz który opisałem wyżej, to który harmonogram się wykona?
klew

Grin78 wrote: Mon Jul 28, 2025 12:26 pm
No ok - jeśli mamy scenariusz który opisałem wyżej, to który harmonogram się wykona?
W Supli nie ma takich harmonogramów.

Harmonogram to jakaś "akcja", która jest uruchamiana zgodnie ze zdarzeniami wygenerowanymi przez ten harmonogram.
Inaczej mówiąc, w Supli nie ma "brama ma być otwarta od 7-15". Możesz natomiast zrobić "otwórz bramę codziennie o 7:00", albo "otwórz codziennie o 7:00 i co 15 min aż do 15:00".

Jeśli ustawisz jeden harmonogram, który "codziennie o 7:00 -> otwórz" i drugi "codziennie o 7:00 -> zamknij", to oba polecenia zostaną wykonane. Osobiście nie mam pewności co się wydarzy, bo to zależy od konfiguracji kanału otwierającego bramę, od stany bramy i od tego w jakiej kolejności te dwie akcje z obu harmongramów się wykonają (jedna będzie uruchomiona jako pierwsza).
Grin78

klew wrote: Mon Jul 28, 2025 12:58 pm
Grin78 wrote: Mon Jul 28, 2025 12:26 pm
W Supli nie ma takich harmonogramów.

Harmonogram to jakaś "akcja", która jest uruchamiana zgodnie ze zdarzeniami wygenerowanymi przez ten harmonogram.
Inaczej mówiąc, w Supli nie ma "brama ma być otwarta od 7-15". Możesz natomiast zrobić "otwórz bramę codziennie o 7:00", albo "otwórz codziennie o 7:00 i co 15 min aż do 15:00".

Jeśli ustawisz jeden harmonogram, który "codziennie o 7:00 -> otwórz" i drugi "codziennie o 7:00 -> zamknij", to oba polecenia zostaną wykonane. Osobiście nie mam pewności co się wydarzy, bo to zależy od konfiguracji kanału otwierającego bramę, od stany bramy i od tego w jakiej kolejności te dwie akcje z obu harmongramów się wykonają (jedna będzie uruchomiona jako pierwsza).

No tak ja wiem jak to działą tylko mi chodzi o to - jak działają harmonogramy - np. zasada - ostatni odpracowuje w kolejnosci jako ostatni - czyli ma jakby najwyzszy priotyten nad poprzednim ktory tez wykona się.
Mi chodzi zeby stworzyc harmonogram - stały - np. otwiera się o 7 każdego dnia.
I harmonogram ktory bedzie wykonywał się jako ostatni - czyli zamykał brame o 7 w konkretny dzien - no. 24 grudnia (święto). Czyli jakby nadpisywał ten ostatni wykonany?

No chyba że ten pierwszy harmonogram, który się wykona - a reszta zostanie anulowana w tym czasie?

Czy są jakieś zasady z tym związane? Czy sup[la na tyle sztywna że się nie da tego zrobić.
klew

Grin78 wrote: Mon Jul 28, 2025 1:06 pm Czy są jakieś zasady z tym związane? Czy sup[la na tyle sztywna że się nie da tego zrobić.
Kolejność może będzie deterministyczna, ale nie jest to celowa funkcjonalność, więc ogólnie bym zakładał, że nie wiadomo w jakiej kolejności się wykonają.

Na oświetleniu będzie to łatwiej zrozumieć, bo tam jest komenda włącz i wyłącz, która leci bezpośrednio do urządzenia.
Tutaj urządzenie o 7:00 dostanie "włącz" i "wyłącz" w "jakiejś" kolejności, więc efekt będzie taki, że albo będzie świecić, albo nie.

Przy bramach temat jest bardziej skomplikowany, bo sterownik bramy nie zna polecenia "otwórz", ani "zamknij". Ma tylko "włącz przekaźnik na 300 ms".
To czy "otwórz" wysyła komendę do urządzenia, zależy od stanu czujnika otwarcia. Gdy wg serwera (na podstawie czujnika), brama jest zamknięta, to "otwórz" wyśle komendę do urządzenia, a w przeciwnym wypadku nie.
Podobnie zadziała "zamknij".
Także spodziewałbym się, że jeśli w jednej chwili jest generowane jednocześnie "otwórz" i "zamknij", to wykona się tylko polecenie zależnie od stanu bramy:
1. jeśli jest zamknięta -> wykona się otwórz ("zamknij" zostanie zignorowane, bo brama jest zamknięta).
2. jeśli jest otwarta -> wykona się zamknij
klew

Możesz zrobić tak:
1. Tworzysz harmonogram1, "otwórz bramę od pn do pt o 7:00"
2. Tworzysz scenę "włącz harmonogram 1", która włącza harmonogram1.
3. Tworzysz scenę "wyłącz harmonogram 1", która wyłącza harmonogram1.
4. Tworzysz harmonogram 2, który w wybrane dni, np. o 5:00 odpala scenę "wyłącz harmonogram 1"
5. Tworzysz harmonogram 3, który w te same dni co "harmonogram 2", ale np. o 20:00, odpala "włacz harmonogram 1"
Grin78

klew wrote: Mon Jul 28, 2025 1:26 pm Możesz zrobić tak:
1. Tworzysz harmonogram1, "otwórz bramę od pn do pt o 7:00"
2. Tworzysz scenę "włącz harmonogram 1", która włącza harmonogram1.
3. Tworzysz scenę "wyłącz harmonogram 1", która wyłącza harmonogram1.
4. Tworzysz harmonogram 2, który w wybrane dni, np. o 5:00 odpala scenę "wyłącz harmonogram 1"
5. Tworzysz harmonogram 3, który w te same dni co "harmonogram 2", ale np. o 20:00, odpala "włacz harmonogram 1"
No dobrze czyli harmonogram dla wybranych dni - może wyłączać ogólny harmonogram poprzez zdefiniowaną scenę.
Wielkie dzięki - muszę to jeszcze przetrawić - ale najważniejsze że da się to zrobić.

Brama jest na osiedlu - i chodzi i połączenie rozłączenie styków czujnika powodującego że jak działa top brama otwarta na stale a jak nie to zamknięta. Teraz to działa na sterowniku nie supla tylko takim lokalnym. To będzie sterownik SBW-01.

Sam korzystam z supli - w domu i działa stabilnie ale to zwykłe włączniki świateł ROW-01/ROW-02. Ale to rozwiązanie chcę zastosować 1 raz
klew

Grin78 wrote: Mon Jul 28, 2025 1:39 pm Brama jest na osiedlu - i chodzi i połączenie rozłączenie styków czujnika powodującego że jak działa top brama otwarta na stale a jak nie to zamknięta. Teraz to działa na sterowniku nie supla tylko takim lokalnym. To będzie sterownik SBW-01.

Sam korzystam z supli - w domu i działa stabilnie ale to zwykłe włączniki świateł ROW-01/ROW-02. Ale to rozwiązanie chcę zastosować 1 raz
Aktualnie SBW-01 (i SBW-02) działają tylko impulsowo.

Return to “Ogólna dyskusja”