Wemos d1 mini przekaźnik

Kopia27

Zrobiłem taki mało ambitny projekt sterowania bramą przez aplikację (zdjęcie) :P
Wemos d1 mini steruje przekaźnikiem który znów jest wlutowany pod mikrostyk w pilocie do bramy.
Działa to dobrze.
Jedyny problem jest w trakcie utraty zasilania wemosa i ponownym powrocie tegoż. Za każdym razem po włączeniu zasilania klika przekaznik. Co powoduje oczywiście zwieranie mikrostyku w pilocie i otwieranie/zamykanie bramy. Tzn tzw mrygniecie "światłem" z elektrowni otwiera/zamyka bramę.
Czy istnieje możliwość konfiguracji przekaznika/wemosa aby przekaznik nie klikał przy powrocie zasilana? W ustawieniach przez ip wemosa próbowałem wyszstkich opcji pamietaj stan, włącz, wyłącz. Bez zmian. Do wemosa wgrany gui generic.[img][
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Kopia27 wrote: Wed Aug 03, 2022 5:54 am Zrobiłem taki mało ambitny projekt sterowania bramą przez aplikację (zdjęcie) :P
Wemos d1 mini steruje przekaźnikiem który znów jest wlutowany pod mikrostyk w pilocie do bramy.
Działa to dobrze.
Jedyny problem jest w trakcie utraty zasilania wemosa i ponownym powrocie tegoż. Za każdym razem po włączeniu zasilania klika przekaznik. Co powoduje oczywiście zwieranie mikrostyku w pilocie i otwieranie/zamykanie bramy. Tzn tzw mrygniecie "światłem" z elektrowni otwiera/zamyka bramę.
Czy istnieje możliwość konfiguracji przekaznika/wemosa aby przekaznik nie klikał przy powrocie zasilana? W ustawieniach przez ip wemosa próbowałem wyszstkich opcji pamietaj stan, włącz, wyłącz. Bez zmian. Do wemosa wgrany gui generic.[img][
Niektóre piny na ESP dostają stan wysoki na starcie urządzenia i nie zależy to od oprogramowania. Sprawdź sobie tutaj https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/i podłącz przekaźnik pod PIN, który nie ma opcji high at Boot
EDIT: teraz otworzyłem na kompie zdjęcie i widzę, że podpiąłeś pod GPIO2-D4, on zawsze jest na starcie High. Przepnij obok na D1 lub D2 (D3 też prawdopodobnie może przeszkadzać bo jest połączony z diodą LED
YoMan

Dziękuję za odpowiedź. Po pracy dziś zadziałam. Dam znać.
Kopia27

[quote=YouMan Niektóre piny na ESP dostają stan wysoki na starcie urządzenia i nie zależy to od oprogramowania. Sprawdź sobie tutaj https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/i podłącz przekaźnik pod PIN, który nie ma opcji high at Boot
EDIT: teraz otworzyłem na kompie zdjęcie i widzę, że podpiąłeś pod GPIO2-D4, on zawsze jest na starcie High. Przepnij obok na D1 lub D2 (D3 też prawdopodobnie może przeszkadzać bo jest połączony z diodą LED
[/quote]

Dzięki. Udało się. Przełożyłem przewód sygnałowy z przekaznika na GPIO5-D1 i teraz sygnał high nie pojawia sie na tym pinie. Pozdrawiam
paabu

Mam ten sam problem, restart wemosa powodowałby otwieranie bramy. Mam spięty wemos z przekaźnikiem na sztywno, jeden na drugim. Jak rozwiązać moją sytuację?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Prościej niż kilka postów wyżej nie da się tego opisać!
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
paabu

"Prościej niż kilka postów wyżej nie da się tego opisać!"
Ale ja mam połączenia płytek "na sztywno " 1:1, nie kabelkami....
Pewnie czegoś nie rozumiem.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To oglądnij dokładnie tą płytkę z przekaźnikiem. Powinna tam być możliwość zrobienia odpowiedniej zworki (przy pomocy kropelki cyny) z wybranym GPIO.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

paabu wrote: Tue Jul 29, 2025 5:20 pm "Prościej niż kilka postów wyżej nie da się tego opisać!"
Ale ja mam połączenia płytek "na sztywno " 1:1, nie kabelkami....
Pewnie czegoś nie rozumiem.
A co to za różnica kabelki czy "kanapka"? To że masz wpięte bez kabelków to nie znaczy że masz dobrze podłączone. W wielu wypadkach takie kliknięcie nie robi wielkiej róznicy ... zwłaszcza dla chińczyka. Na pewno możesz to "na sztywno" rozpiąć :)

Sprawdź jakie gpio steruje tym przekaznikiem i potem sprawdz na randomnerdtutorials czy ten pin nie wchodzi w stan wysoki przy starcie (albo odwrotnie). Niestety zdjęcie zrobiłeś przysłowiowym kalkulatorem - nic nie widac
YoMan

Return to “Pomoc”