Yunshan wi-fi relay jako Gate module - wielki powrót

Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn kwie 09, 2018 8:31 pm

Moje moduły testowe termometrów (DS i DHT) mają rezystor 4,7 k i zawsze działają.
Ale bez rezystora też podłączałem i też działały.
Raz miałem taki przypadek, że DS z rezystorem nie działał przy zasilaniu 5V ale działał przy zasilaniu z 3,3V.
W przypadku modułu Yunshan termometr podłączam właśnie pod 3,3V po dolutowaniu goldpina do scalaczka obniżającego napięcie.
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 156
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

wt kwie 10, 2018 8:31 pm

Generalnie chce użyć mechanicznej krancowki zamontowanej na bramie, lecz problem tkwi w tym ze zarówno z jak i bez rezystora stan ikony się nie zmienia bez znaczenia jest też to czy mam ustawiony NC czy No. "wadliwy moduł bym raczej wykluczył bo na 3 egzemplarzach mam to samo. Jakieś pomysły?
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt kwie 10, 2018 8:41 pm

O jaki rezystor do krańcówki Ci chodzi?
Wrzuć schemat swoich połączeń to będą pomysły.
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 156
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

wt kwie 10, 2018 9:43 pm

Zybi pisze:
wt kwie 10, 2018 8:41 pm
O jaki rezystor do krańcówki Ci chodzi?
Wrzuć schemat swoich połączeń to będą pomysły.
Chodzi o rezystor który podłączony jest jak schemacie pod czujnik DS, tego akurat podłączonego nie mam ale kilka postów wcześniej padła podpowiedź że aby działała prawidłowo sygnalizacja musi on się znajdować pomiędzy pinami jak na schemacie.

Rezultat jest taki że w żaden sposób tego nie mogę ogarnąć :-/
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt kwie 10, 2018 10:03 pm

bulek68 pisze:
wt kwie 10, 2018 9:43 pm
Zybi pisze:
wt kwie 10, 2018 8:41 pm
O jaki rezystor do krańcówki Ci chodzi?
Wrzuć schemat swoich połączeń to będą pomysły.
Chodzi o rezystor który podłączony jest jak schemacie pod czujnik DS, tego akurat podłączonego nie mam ale kilka postów wcześniej padła podpowiedź że aby działała prawidłowo sygnalizacja musi on się znajdować pomiędzy pinami jak na schemacie.

Rezultat jest taki że w żaden sposób tego nie mogę ogarnąć :-/
A co ma rezystor do DS-a do krańcówek. Krańcówka ma zamknąć obwód od +5V do wejścia transoptora (przy połączonych masach modułu i transoptora).
Narysuj co zrobiłeś, a dowiesz się co masz źle lub wykonaj układ połączeń wg mojego schematu na stronie 4 postu.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt kwie 10, 2018 10:06 pm

Hmm. Zastanawiam się co chcesz osiągnąć. Twoje opisy są nie jasne i nie spójne. Raz piszesz o krańcówkach tutaj
bulek68 pisze:
wt kwie 10, 2018 8:31 pm
Generalnie chce użyć mechanicznej krancowki zamontowanej na bramie, lecz problem tkwi w tym ze zarówno z jak i bez rezystora stan ikony się nie zmienia bez znaczenia jest też to czy mam ustawiony NC czy No. "wadliwy moduł bym raczej wykluczył bo na 3 egzemplarzach mam to samo. Jakieś pomysły?
a za drugim razem o czujniku temp
bulek68 pisze:
wt kwie 10, 2018 9:43 pm
Chodzi o rezystor który podłączony jest jak schemacie pod czujnik DS, tego akurat podłączonego nie mam ale kilka postów wcześniej padła podpowiedź że aby działała prawidłowo sygnalizacja musi on się znajdować pomiędzy pinami jak na schemacie.
bulek68 pisze:
wt kwie 10, 2018 9:43 pm
Rezultat jest taki że w żaden sposób tego nie mogę ogarnąć :-/
Ja też nie
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 156
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

wt kwie 10, 2018 10:30 pm

Z góry przepraszam za zamęt i dzięki za cierpliwość.
Sugerowałem się ta odpowiedzią na mój "problem" z sygnalizacja położenia.
wojtas567 pisze:
pn kwie 02, 2018 2:52 pm
GPIO musi być podciągnięte rezystorem do plusa i zwierasz z masą.
Zrozumiałem to w ten sposób że bez znaczenia jest to czy czujnik DS jest podłączony, rezystor musi być wpiety jak na schemacie.
Espablo pisze:
wt kwie 10, 2018 10:06 pm
Hmm. Zastanawiam się co chcesz osiągnąć. Twoje opisy są nie jasne i nie spójne. Raz piszesz o krańcówkach tutaj
bulek68 pisze:
wt kwie 10, 2018 8:31 pm
Generalnie chce użyć mechanicznej krancowki zamontowanej na bramie, lecz problem tkwi w tym ze zarówno z jak i bez rezystora stan ikony się nie zmienia bez znaczenia jest też to czy mam ustawiony NC czy No. "wadliwy moduł bym raczej wykluczył bo na 3 egzemplarzach mam to samo. Jakieś pomysły?
a za drugim razem o czujniku temp
bulek68 pisze:
wt kwie 10, 2018 9:43 pm
Chodzi o rezystor który podłączony jest jak schemacie pod czujnik DS, tego akurat podłączonego nie mam ale kilka postów wcześniej padła podpowiedź że aby działała prawidłowo sygnalizacja musi on się znajdować pomiędzy pinami jak na schemacie.
bulek68 pisze:
wt kwie 10, 2018 9:43 pm
Rezultat jest taki że w żaden sposób tego nie mogę ogarnąć :-/
Ja też nie
Osiągnąć chce tylko to by prawidłowo podłączyć i uruchomić sygnalizacje położenia póki co bezskutecznie. :-/
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

wt kwie 10, 2018 10:38 pm

A co zrobiłeś z tego co napisałem wcześniej?
Awatar użytkownika
bulek68
Posty: 156
Rejestracja: czw lut 08, 2018 6:51 pm
Lokalizacja: Podkarpackie

śr kwie 11, 2018 12:29 am

Zybi pisze:
wt kwie 10, 2018 10:38 pm
A co zrobiłeś z tego co napisałem wcześniej?
Nie ma mnie w tej chwili w domu.
Wezmę się za to na spokojnie jutro jeśli czas pozwoli. Wydaje mi się że wszystko zrobiłem - podłączyłem tak jak należy bo schemat był dla "idiotów" (nikogo nie obrażając).
Aby nie śmiecić więcej, w razie dalszych problemów odezwę się na pw.
7x inCan
4x SRW-01
1x SLW-01
1x ROW-02
1x WEMOS Supla Button 8 direct links by Elmaya
1x Yunshan 8xDS+DHT22+TIMER.CWU+OLED by Zybi
1x Sonoff Dual R2 2xGATE+DHT22 by Zybi
1x Sonoff BASIC
2x MELINK
Lechu_
Posty: 163
Rejestracja: wt paź 11, 2016 5:41 pm

śr maja 09, 2018 9:47 am

A ja mam inne pytanie, otóż jeden Yunshan odmówił posłuszeństwa , grzeje a teraz już nawet dymi się cewka indykcyjna na PCB. Napisałem już do majfrenda aby uznał reklamacje i wysłał kolejny moduł. Czy ktoś orientuje się jak znaleźć takową część? Jest na niej tylko oznaczenie "100". Nie mogę odszukać jej konkretnych parametrów. Napięcie zawsze podpinałem prawidłowo , zaprogramowałem moduł , użyłem kilka razy i po tygodniu chciałem go ruszyć do projektu i lipa :/
Załączniki
wifi_relay1.jpg
wifi_relay1.jpg (36.98 KiB) Przejrzano 1541 razy
Zablokowany

Wróć do „Gotowy sprzęt”