Sonoff SV jako SBW-01

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Witam forumowiczów,
czytałem wiele na ten temat, ale mimo to nie wiem, jak najprościej to ogarnąć. Mam napęd bramy garażowej Hörmann SupraMatic S i chcę dołożyć dodatkowy sterownik zewnętrzny WiFi, najlepiej taki Jak SBW-01, bez kontaktronów. Najtaniej by chyba było z Sonoff SV, ale jakie oprogramowanie Supli musi być tam wgrane, żeby funkcjonował jak SBW-01? Napęd ma wielkie śrubowe zaciski oznaczone 1,2,3. Z zacisków 1 i 3 bierze się zasilanie do radia, do zacisków 1 i 2 podpina styk przekaźnika radia. Jak to ogarnąć?
SupraMatic S.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jaroni on Tue Aug 05, 2025 8:57 pm, edited 1 time in total.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Tue Aug 05, 2025 8:55 pm Witam forumowiczów,
czytałem wiele na ten temat, ale mimo to nie wiem, jak najprościej to ogarnąć. Mam napęd bramy garażowej Hörmann SupraMatic S i chcę dołożyć dodatkowy sterownik zewnętrzny WiFi, najlepiej taki Jak SBW-01, bez kontaktronów. Najtaniej by chyba było z Sonoff SV, ale jakie oprogramowanie Supli musi być tam wgrane, żeby funkcjonował jak SBW-01? Napęd ma wielkie śrubowe zaciski oznaczone 1,2,3. Z zacisków 1 i 3 bierze się zasilanie do radia, do zacisków 1 i 2 podpina styk przekaźnika radia. Jak to ogarnąć?Image
Zapytam może przewrotnie. Jeśli ma mieć funkcjonalność SBW-01 to czemu nie SBW-01?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

Bo bardzo drogi, Już SBW-02 jest tańszy, który zresztą mam zamontowany w bramie wjazdowej Wiśniowskiego, chyba podejmowałem tutaj ten wątek.
Co mółwi na to AI:
Zamel SBW-01 jest droższy od Zamel SBW-02 głównie ze względu na różnice w funkcjonalności i zastosowanych technologiach. SBW-01 to moduł sterowania oświetleniem z funkcją pomiaru zużycia energii, podczas gdy SBW-02 to prostszy moduł sterowania oświetleniem bez tej funkcji.

Równie dobrze Sonoff SV mógłby mieć wgrany program jak SBW-02. Ten pomiar zużycia energii jest bez sensu. Ale wystarczy mi do bramy garażowej jeden kanał.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jaroni wrote: Tue Aug 05, 2025 8:59 pm Bo bardzo drogi, Już SBW-02 jest tańszy, który zresztą mam zamontowany w bramie wjazdowej Wiśniowskiego, chyba podejmowałem tutaj ten wątek.
Co mółwi na to AI:
Zamel SBW-01 jest droższy od Zamel SBW-02 głównie ze względu na różnice w funkcjonalności i zastosowanych technologiach. SBW-01 to moduł sterowania oświetleniem z funkcją pomiaru zużycia energii, podczas gdy SBW-02 to prostszy moduł sterowania oświetleniem bez tej funkcji.

Równie dobrze Sonoff SV mógłby mieć wgrany program jak SBW-02. Ten pomiar zużycia energii jest bez sensu. Ale wystarczy mi do bramy garażowej jeden kanał.
AI głupoty pisze. Jak nie wie, to zmyśla...

SBW-02 jest lepszy i tańszy od 01.
Żaden z nich nie ma pomiaru energii i służą do sterowania bramą a nie oświetleniem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Tue Aug 05, 2025 8:59 pm Bo bardzo drogi, Już SBW-02 jest tańszy, który zresztą mam zamontowany w bramie wjazdowej Wiśniowskiego, chyba podejmowałem tutaj ten wątek.
Co mółwi na to AI:

Zamiast czytać głupoty wypluwane przez niedouczoną SI zerknij do źródła https://supla.zamel.com/product-functio ... -i-furtki/
Ja bym się skłaniał w tym przypadku do SBW-02, skoro jeden już masz.

183 zł to nie jest chyba tak dużo, w stosunku do tego co otrzymujesz (gwarancja, wsparcie pozakupowe, etc.) - https://zamel24.pl/odbiorniki-dopuszkow ... 47507.html - pewnie znajdziesz gdzieś jeszcze taniej...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

Na Allegro lokalne można dostać Sonoff SV z wgranym Supla GUI-Generic za 33 zł, jeśli to ma te same opcje co SBW-02, to chyba się lepiej opłaca, jak Zamel. Klew jest tu specem od GUI-Generic, może doradzić.
Gitman

Jeśli już przyrównywać SV to do sbw-01 (po jednym przekaźniku na podkładzie) a nie do sbw-02 (dwa przekaźniki) a żeby mieć tą samą funkcjonalność to i tak musisz wprowadzić w SV pewne modyfikacje gdyż oryginalnie SV daje potencjał na wyjściu przekaźnika a sbw nie.
Patryk

Piszesz:
Jaroni wrote: Tue Aug 05, 2025 8:55 pm Mam napęd bramy garażowej Hörmann SupraMatic S
oraz
Jaroni wrote: Tue Aug 05, 2025 8:59 pm Bo bardzo drogi, Już SBW-02 jest tańszy, który zresztą mam zamontowany w bramie wjazdowej Wiśniowskiego, ...
Wybacz, ale dla mnie to tak, jak by mieć auto z "górnej" półki i szukać bieżnikowanych opon - bo są najtańsze.
Moja sugestia:
viewtopic.php?p=178843#p178843
Ale decyzja należy do Ciebie.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jaroni wrote: Wed Aug 06, 2025 12:33 am Na Allegro lokalne można dostać Sonoff SV z wgranym Supla GUI-Generic za 33 zł, jeśli to ma te same opcje co SBW-02, to chyba się lepiej opłaca, jak Zamel. Klew jest tu specem od GUI-Generic, może doradzić.
Ja mam mało zielone pojęcie o GG. Dawno temu jedno urządzenie sobie na tym uruchomiłem ;)

Jeśli kupujesz urządzenie z softem, to poproś sprzedawcę o deklarację CE na takie urządzenie z tym konkretnym softem.
Podpowiem, że takiej nie wystawi. Więc w zasadzie kupujesz sprzęt albo nielegalnie wprowadzony do obrotu albo jako urządzenie do zabawy/nauki/hobby i wiedząc to, bierzesz na siebie pełną odpowiedzialność za wszystko co się z nim stanie lub nie stanie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jaroni

W Internetach są filmiki, jak wgrywać Firmware dla SONOFF Smart Switch firmy ITEAD oparty o ESP8266, które jest do pobrania na tym forum. Co prawda na tej Instrukcja wgrania Supla do Sonoff jest pokazane to na przykładzie Sonoff Basic, ale podejrzewam, że te same Firmware jest do wgrywania na Sonoff SV. Ten sam przykład, na tym filmiku Jak wgrać Suple do Sonoff. Możecie mi powiedzieć, jakie to jest dokładnie oprogramowanie Supla?

Dla mnie największy minus z tym Sonoff SV, że moduł jest bez obudowy.
Last edited by Jaroni on Wed Aug 06, 2025 9:19 am, edited 1 time in total.

Return to “Pomoc”