Hej. Próbuję pomóc sąsiadowi w wyborze termostatów. Chcemy żeby sterowanie było supla i wybór jest pomiędzy Zamel a Auraton.
Kilka pytań dot. ZAMEL GKW-01.
1. Jak działa GKW-01. Jak ustawię harmonogramy tj. różne temperatury w konkretnym przedziale godzin, to w przypadku braku połączenia z internetem harmonogramy nadal będą się wykonywać. Co oznaczałoby że są one zapisane bezpośrednio na urządzeniu GKW-01.
2. Stosując GKW-01 raczej pójdziemy w tą stronę że będzie ich klika, po jednym w każdym pomieszczeniu. I GKW-01 będzie zamykać, otwierać elektrozawory które będą zamontowane na belce rozdzielacza. Rozumiem, że to rozwiązanie działa tylko zero / jedynkowo. Czyli elektrozawór całkowicie zamknie lub otworzy obieg danej pętli ogrzewania. Nie ma mowy o np. częściowym zamknięciu wg "algorytmu", ponieważ to musiałby realizować elektrozawór.
Brakuje mi jednej możliwości. Że jak wszystkie GKW-01 wyłączą ogrzewanie (OFF) czyli wszystkie elektrozawory zakręcą obieg to jeszcze kocioł gazowy dwufunkcyjny Ariston Clas B Premium Evo powinien dostać sygnał żeby definitywnie wyłączył sekcję CO. Kocioł na płycie głównej ma do tego dedykowane złącze bez potencjałowe. Zamykając / otwierając obwód włączamy wyłączamy sekcję CO.
Pytanie czy można to rozwiązać w ten sposób. Podłączyć jakieś kolejne urządzenie supla z przekaźnikiem bez potencjałowym np. Yunshan ?, lub może Zamel / Supla posiada dedykowane urządzenie?. Następnie o ile to możliwe w Supla Cloud w Scenach lub Reakcjach ? ustawić zależności że jak wszystkie termostaty będą na OFF to np. Yunshan da sygnał do kotła i wyłączy go. Analogicznie w drugą stronę, jak choć 1 termostat będzie ON to Yunshan wyśle sygnał do kotła włącz.
Wiem, że kiedyś można było takie warunkowanie ustawić z poziomu supla scripts (Fracz). Lecz wolelibyśmy uniknąć tego rozwiązania.
ZAMEL GKW-01 - zastosowanie
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Tak.edm wrote: Wed Nov 13, 2024 9:44 am 1. Jak działa GKW-01. Jak ustawię harmonogramy tj. różne temperatury w konkretnym przedziale godzin, to w przypadku braku połączenia z internetem harmonogramy nadal będą się wykonywać. Co oznaczałoby że są one zapisane bezpośrednio na urządzeniu GKW-01.
Zgadza się.edm wrote: Wed Nov 13, 2024 9:44 am 2. Stosując GKW-01 raczej pójdziemy w tą stronę że będzie ich klika, po jednym w każdym pomieszczeniu. I GKW-01 będzie zamykać, otwierać elektrozawory które będą zamontowane na belce rozdzielacza. Rozumiem, że to rozwiązanie działa tylko zero / jedynkowo. Czyli elektrozawór całkowicie zamknie lub otworzy obieg danej pętli ogrzewania. Nie ma mowy o np. częściowym zamknięciu wg "algorytmu", ponieważ to musiałby realizować elektrozawór.
Pewnie jest na to gotowe sprzętowe ale możesz też to prosto samodzielnie wykonać. Do zasilania elektrozaworów równolegle podłączasz przekaźnik, który załącza piec. Robisz w ten sposób logicznego "OR"-a. Jeśli, którykolwiek zawór się otworzy to kocioł dostaje sygnał "grzej". Jeśli żaden to kocioł się wyłącza. Poniżej masz poglądowy schemat.edm wrote: Wed Nov 13, 2024 9:44 am Brakuje mi jednej możliwości. Że jak wszystkie GKW-01 wyłączą ogrzewanie (OFF) czyli wszystkie elektrozawory zakręcą obieg to jeszcze kocioł gazowy dwufunkcyjny Ariston Clas B Premium Evo powinien dostać sygnał żeby definitywnie wyłączył sekcję CO. Kocioł na płycie głównej ma do tego dedykowane złącze bez potencjałowe. Zamykając / otwierając obwód włączamy wyłączamy sekcję CO.
To powinno działać autonomicznie niezależnie od chmury.edm wrote: Wed Nov 13, 2024 9:44 am Pytanie czy można to rozwiązać w ten sposób. Podłączyć jakieś kolejne urządzenie supla z przekaźnikiem bez potencjałowym np. Yunshan ?, lub może Zamel / Supla posiada dedykowane urządzenie?. Następnie o ile to możliwe w Supla Cloud w Scenach lub Reakcjach ? ustawić zależności że jak wszystkie termostaty będą na OFF to np. Yunshan da sygnał do kotła i wyłączy go. Analogicznie w drugą stronę, jak choć 1 termostat będzie ON to Yunshan wyśle sygnał do kotła włącz.
Wiem, że kiedyś można było takie warunkowanie ustawić z poziomu supla scripts (Fracz). Lecz wolelibyśmy uniknąć tego rozwiązania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
edm
- Been thanked: 2 times
Dziękuję za wyjaśnienia.
Nie chciałbym zaśmiecać wątek o ZAMEL GKW-01. Mógłbyś przesłać na priv. linka do przykładowej listwy?.
Czy stosując listę do sterownia zaworami podłogówki nadal możliwe będzie zastosowanie ZAMEL GKW-01 ?.cinas wrote: Wed Nov 13, 2024 10:39 am Lub zastosować najprostszą listę do sterownia zaworami podłogówki koszt 150-200 zł i zrobi sterowanie kotłem i pompą
Nie chciałbym zaśmiecać wątek o ZAMEL GKW-01. Mógłbyś przesłać na priv. linka do przykładowej listwy?.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Oczywiście podłączasz GKW do listwy
Przykładowa listwa
https://allegro.pl/oferta/listwa-centra ... 6218360540
Przykładowa listwa
-
edm
- Been thanked: 2 times
Wygląda fajnie, ma przydatną funkcje opóźnienia. Obyłoby się bez kombinacji we własnym zakresie.cinas wrote: Wed Nov 13, 2024 12:57 pm Oczywiście podłączasz GKW do listwy
Przykładowa listwa
Znalazłem schemat podłączenia podobnej listwy
https://termoplus.pl/fileadmin/_process ... c7a59c.jpg
https://termoplus.pl/fileadmin/user_upload/LP8.pdf
Gdzie jak widać na przykładowym termostacie wyprowadzone są przewody zasilające L i N oraz sterujący L1.
GKW-01 nie ma przewodu sterującego. Pytanie czy ta listwa będzie działać z GKW-01 jeśli do listwy doprowadzę tylko przewody zasilające z GKW-01.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Mostkujesz jeden z zacisków przekaźnika w GKW z L lub N i na drugim zacisku uzyskujesz wyście sterujące. To czy mostek z L czy z N zależy od tego czy listwa sterowana jest L-em czy N-em.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Rajzel
Cześć,
Mam pytanie doprecyzowujące w temacie informacji do pieca o załączeniu/wyłączeniu grzania przez regulatory GKW. Chodzi o to podłączenie logicznego OR-a:
Czy da się tą funkcjonalność załatwić ale samą chmurą bez mostkowania siłowników? Czyli sam ROW-01 w piecu bez wykorzystania wejść in1 i in2? Np reakcjami? Czyli przykładowo:
Reakcja dla załączenia grzania GKW-01 załącza przekaźnik w ROW-01 (każdy GKW ma taką samą reakcję ustawioną). Jeżeli jeden grzeje i załączy się drugi to z punktu widzenia pieca nie ma różnicy, bo przekaźnik był już załączony przez pierwszy GKW.
Tylko co w przypadku, gdy załączone będą np 3 GKW na grzaniu i jeden z nich osiągnie zadaną temperaturę i wyłączy grzanie. Jeżeli będzie druga dodana reakcja dla każdego GKW, gdzie przy wyłączeniu grzania ma wyłączyć ten przekaźnik ROW-01 w piecu, to mimo, że dwa pozostałe GKW nadal mają włączone grzanie to ten 3-ci GKW przy osiągnięciu zadanej temperatury wyzwoli reakcję wyłączenia przekaźnika i finalnie piec dostanie informację o wyłączeniu grzania?
Czy tutaj można ustawić reakcję tylko na załączenie grzania dla każdego GKW a scenę dla przekaźnika ROW-01 gdzie dopiero wyłączenie grzania ale w całej grupie termostatów, w której są wszystkie dodane dopiero wyłączy nam ten przekaźnik w ROW-01?
Czy może da się to w chmurze jakoś inaczej/prościej ogarnąć?
Mam pytanie doprecyzowujące w temacie informacji do pieca o załączeniu/wyłączeniu grzania przez regulatory GKW. Chodzi o to podłączenie logicznego OR-a:
Czy w miejsce przekaźnika na załączonym schemacie przez pzygmunt mogę dać ROW-01 (wykorzystując w nim styki 11 i 14 jako bezpotencjałowe bez mostkowania z jakąkolwiek fazą) i do in1 podłączyć wszystkie siłowniki? I wtedy którykolwiek załączony GKW (mam ich 7) załączy nam przekaźnik w ROW-01, który będzie wpięty do pieca, dobrze kombinuje?
Czy da się tą funkcjonalność załatwić ale samą chmurą bez mostkowania siłowników? Czyli sam ROW-01 w piecu bez wykorzystania wejść in1 i in2? Np reakcjami? Czyli przykładowo:
Reakcja dla załączenia grzania GKW-01 załącza przekaźnik w ROW-01 (każdy GKW ma taką samą reakcję ustawioną). Jeżeli jeden grzeje i załączy się drugi to z punktu widzenia pieca nie ma różnicy, bo przekaźnik był już załączony przez pierwszy GKW.
Tylko co w przypadku, gdy załączone będą np 3 GKW na grzaniu i jeden z nich osiągnie zadaną temperaturę i wyłączy grzanie. Jeżeli będzie druga dodana reakcja dla każdego GKW, gdzie przy wyłączeniu grzania ma wyłączyć ten przekaźnik ROW-01 w piecu, to mimo, że dwa pozostałe GKW nadal mają włączone grzanie to ten 3-ci GKW przy osiągnięciu zadanej temperatury wyzwoli reakcję wyłączenia przekaźnika i finalnie piec dostanie informację o wyłączeniu grzania?
Czy tutaj można ustawić reakcję tylko na załączenie grzania dla każdego GKW a scenę dla przekaźnika ROW-01 gdzie dopiero wyłączenie grzania ale w całej grupie termostatów, w której są wszystkie dodane dopiero wyłączy nam ten przekaźnik w ROW-01?
Czy może da się to w chmurze jakoś inaczej/prościej ogarnąć?
-
Rajzel
Już ogarnąłem co i jak - faktycznie później spojrzałem na schemat i zauważyłem sterowane wejściem ROW-a za pomocą fazy.
Zależy mi na sterowaniu piecem nawet w przypadku awarii internetu więc chmura tutaj nie zda egzaminu, stąd też zostanie mi listwa sterująca z rozdzielacza do pieca bo przewód mam położony. Także GKW i siłowniki wepnę przez listwę i temat będzie ogarnięty.
Dzięki za zainteresowanie
Zależy mi na sterowaniu piecem nawet w przypadku awarii internetu więc chmura tutaj nie zda egzaminu, stąd też zostanie mi listwa sterująca z rozdzielacza do pieca bo przewód mam położony. Także GKW i siłowniki wepnę przez listwę i temat będzie ogarnięty.
Dzięki za zainteresowanie