Sonoff SV działał i przestał

dydyrydy

Cześć.
Mam taką zagadkę, że już się dzisiaj poddałem.
Kilka lat działał sobie perfekcyjnie Sonoff SV z dwoma kontraktonami w bramie.
Jakiś czas temu zaczęły się dziwne powiadomienia, że brama się otwiera itp a nic się fizycznie nie otwierało. W związku z tym wziąłem się za wymianę kontraktonów, przewodów do kontraktonów, dzisiaj dałem nowego Sonoffa SV i niestety nic. Jedna para kontraktonów działa a druga nie. W tej parze co się chrzani jak na krótko zanim zlutuję przewód do kontraktonu złączę przewody to coś próbuje pokazywać w aplikacji a jak już zlutuję to kaplica, nie działa.
Co więcej...jak brama się otworzy to miałem ustawione powiadomienie i faktycznie powiadomienie przychodzi a w aplikacji brama cały czas zamknięta. O co tu chodzi. Przywracałem ustawienia fabryczne, wszystko co możliwe wymieniałem i nie mam już pomysłu. :?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zamontuj SBW-02.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
dydyrydy

Już trochę tych SV zamontowałem i nigdy nie miałem z nimi problemu - nigdy.
dydyrydy

Tymbardziej, że teraz podmieniłem na innego SV i jest to samo, czyli to musi być coś innego. Czy może być tak, że po kilku latach napęd od bramy siada i nie daje dobrego napięcia dla SV i stąd problemy?
Robert Błaszczak

dydyrydy wrote: Fri Aug 08, 2025 6:34 pm Tymbardziej, że teraz podmieniłem na innego SV i jest to samo, czyli to musi być coś innego. Czy może być tak, że po kilku latach napęd od bramy siada i nie daje dobrego napięcia dla SV i stąd problemy?
Aby Ci odpowiedzieć na to pytanie, my musielibyśmy mieć szklane kule, a Tobie wystarczy zwykły multimetr.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

dydyrydy

Poszedłem zmierzyć. 22.2V
Robert Błaszczak

Czyli nie jest to problem zasilania. Co się dzieje jak zwierasz na krótko wejścia do których masz podłączone kontaktrony? Czy wtedy masz widoczne prawidłowe stany bramy w aplikacji?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

dydyrydy

Podłączyłem teraz z zewnętrznego zasilania i nic się nie zmieniło.
Teraz już mi się nie chciało rozcinać, ale w dzień jedna para kontraktonów była zlutowana, bo ładnie działała a tą drugą się bawiłem i na krótko jak podłączałem to zmieniało stan w apce, ale coś tak moim zdaniem ślamazarnie jakby. W końcu jak zlutowałem to niby raz przy otworzeniu bramy zadziałało i to by było na tyle. Teraz to już nawet ta druga para nie działa.
Przecież to w teorii prosty temat a pokonał mnie dzisiaj i nie mam pomysłu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Sonoff SV nie ma żadnej optoizolacji na wejściach, podając potencjał podajesz na czyste wejście ESP, i zapewne stąd te fałszywe powiadomienia a to że działało tyle lat nie ma nic do rzeczy bo wystarczy mała zmiana w sieci elektrycznej(nawet nie koniecznie u ciebie) i będą się działy takie cuda.

Rozwiązaniem jest dołożyć opto, a najlepiej wymienić na Zamela SBW-xx i masz spokój na grube lata.

P.S ostatnio duży wysyp o tym Sonoffie SV, gdzieś go za darmo rozdają ? :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
dydyrydy

Hehe, nie ja na Sonoffach jadę od początku od kiedy poznałem Suplę. Mam ich trochę na zapas 😊
A teraz wyłączylem zasilanie na dworze bezpiecznikiem i włączyłem i pokazało pięknie stan w apce.
Skoro mówisz, że rozwiązaniem może być SBW to bym wziął, bardziej martwi mnie jak go kupię a okaże się to samo i będę żałował zakupu 😊

Return to “Pomoc”