Sonoff SV jako SBW-01

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Weź do ręki multimetr z dźwiękową sygnalizacją zwarcia, podłącz do jednego, później do drugiego kontaktronu i będzie wszystko jasne. Kontaktron po zbliżeniu do niego magnesu zwiera obwód. Nic innego nie robi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Mam tylko taki, nie wiem, czy ma sygnalizację dźwiękową

IMG_20250810_120702.jpg
Widzę, że ma i przetestowałem. Jeden kontaktron jest chyba w pełni sprawny, bo testując w kuchni na stole z odległości ok. 5 cm miernik pipczy. Drugi, który jest zamontowany już na stałe, ten od otwartej bramy, jest chyba felerny, bo z tej odległości co jest, ok. 2 cm nie reaguje, dopiero, jak zbliżam magnes na ok. 1 cm, to zaczyna miernik pipczeć. Powinienem go chyba reklamować, albo zamocować na 1 cm podkładce.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Kontaktrony są sprawne, tylko ułożenie względem magnesu niewłaściwe.
Jakbyś sobie przetestował z multimetrem na stole, to byś zauważył, że w miejscu białych 'kropek' skierowanych do siebie, działa najlepiej. U mnie jak testowałem, to działało w odległości nawet do 5cm.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Jaroni

Masz rację @lesny8, właśnie to przetestowałem na stole i jak zbliżam części skierowanymi do siebie białymi wypełnieniami, to wcześniej dochodzi do zwarcia kontaktronu. Zatem jeżeli przy kontaktronie otwarcia, białe wypełnienie jest powyżej białego wypełnienia magnesu, to magnes odwrócę do góry białym i będą obie części tymi częściami białymi na tej samej wysokości. Wtedy ten drugi kontaktron zwarcia zamontuję, montując w pionie, białym z lewej strony i jak magnes obrócony białym do góry pójdzie przy zamknięciu do pionu, to też białe będzie z lewej i idealnie najdą części na siebie. Problemem z pewnością też są stalowe blachy na których zamontowałem kontaktron i magnes. Mam takie dystanse z twardego tworzywa, pozostały mi po wyposażeniu do montowania telewizora na ścianie, w zależności od zastosowanego uchwytu ściennego i zamontuję obie czujki na tych dystansach, jakkolwiek to pomoże, zmniejszy się dystans do magnesu, ale nie odizoluje czujek całkowicie od blaszanych prowadnic, bo czujki trzeba będzie przykręcić na 4 mm śrubki i nakrętki. Albo wystarczy czujniki też przykleić tylko na taśmę dwustronnie klejącą i to podwójnie, wtedy będą całkowicie odizolowane od blach.

IMG_20250810_142354.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Tak, jak kolega wcześniej napisał; elementy są źle ułożone względem siebie. Popraw montaż. Sprawdź miernikiem, czy takie usytuowanie jest najlepsze :) (węższe boki do siebie).
Być może wystarczy zmienić położenie samego magnesu.
Jaroni

RomanG wrote: Sun Aug 10, 2025 5:41 pm Popraw montaż. Sprawdź miernikiem, czy takie usytuowanie jest najlepsze :) (węższe boki do siebie).
Taki montaż kontaktronów może być tylko przy oknach, albo jakiejś furtce, bramie rozwiernej, ale nie przy bramie przesuwnej czy garażowej kasetowej. Tam magnes najeżdża na czujkę i z reguły jest tylko możliwość montowania kontaktronów/magnesu od czoła, chyba, że je się przyklei, zamiast przykręcać. Trzeba po prostu czy to węższymi bokami do siebie, czy tymi właśnie białymi wypełnieniami muszą części nakładać się na siebie w miarę równolegle.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

A nie myślałeś aby zamiast kontaktronów zastosować wyłącznik krańcowy. Ma on styki no/nc. Ja mam takie włączniki gdyż przy kontaktronach zamontowanych na metalowej bramie miałem sporo fałszywych powiadomień o stanie. Jest spory wybór takich krańcówek
https://b2b.adelid.pl/wylaczniki-krancowe-c29
zelinst

A może tak,😁
Jaroni

bokk wrote: Mon Aug 11, 2025 4:06 am A nie myślałeś aby zamiast kontaktronów zastosować wyłącznik krańcowy. Ma on styki no/nc. Ja mam takie włączniki gdyż przy kontaktronach zamontowanych na metalowej bramie miałem sporo fałszywych powiadomień o stanie.
Fajny wątek z tego wyszedł. Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie. Dobrze, że mnie forumowicze przekierowali na Zamela SBW-02, jest on już u mnie sprawdzony na bramie wjazdowej Wiśniowskiego, którego wyjścia na kontaktrony sa podłączone do oryginalnej płytki i fabrycznie zamontowanych kontaktronów. Tam w bramie Wiśniowskiego są kontaktrony i magnesy fabrycznie skonstruowane w obudowach z twardego plastiku i to działa bez problemu, zarówno przy użyciu pilota, jak i aplikacji Supla.

IMG_20230712_220728.jpg
IMG_20230712_220806.jpg
Każda marka i model bramy garażowej jest inna i każdy musi do swojej starej bramy wymyślić najlepsze rozwiązanie do zamontowania współczesnych sterowników radiowych i WiFi, tudzież kontaktronów. Ja wymyśliłem do swojej niezawodnej bramy kasetowej Hörmanna LPU 30 z roku 1994 idealny patent. Efekt końcowy będzie wyglądać jak fabrycznie zmontowane. Ma być miłe dla oka i bez prymitywnej prowizorki rzucającej się w oczy. Tak więc po wielu testach znalazłem optymalne ustawienia dla czujek kontaktronów i magnesu i postanowiłem obie części przykleić do stalowych blach taśmą dwustronnie klejącą, podwójnie naklejoną. To działa, poprawiło działanie i zasięg zwarcia styków. Chociaż jestem pewny, że czujka zamontowana dla pełnego otwarcia ma dużo mniejszą czułość, jak ta zamontowana dla zamknięcia bramy. Po wielokrotnych testach stwierdziłem, że czujki i magnes (Satel B-3) najlepiej kontaktują, jak części wypełnione białym spoiwem są naprzeciwko siebie skierowane i jeśli na siebie mają się nasuwać, to muszą nakładać się w jednej poziomej linii. Zasięg czułości kontaktronu jest wtedy największy.
A tak to teraz wygląda

IMG_20250811_094844.jpg
IMG_20250811_094932.jpg
IMG_20250811_095434.jpg
Last edited by Jaroni on Mon Aug 11, 2025 9:59 am, edited 3 times in total.
Jaroni

IMG_20250811_095451.jpg

Praktycznie u mnie nie będzie widać za wiele dodatkowych kabelków na wierzchu, tutaj ten od kontaktronu zamknięcia pójdzie za szyną prowadzącą i jest przeciągnięty przez otwór dla przewodu pilota ściennego, jakby tak miało być :)

IMG_20250811_114841.jpg
IMG_20250811_114902.jpg

Return to “Pomoc”