Sonoff SV jako SBW-01
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Hasło do Wi-Fi.Jaroni wrote: Mon Aug 11, 2025 8:08 pm To wszystko samo się wypełniło, adres Email ten co mam konto w Cloud też i nic z tego. A hasło te z supla-dev, czy którym się loguję do Cloud i aplikacji?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Mam go. Przypomniałem sobie, że jak robiłem 2 lata temu konfigurację SBW-02 do bramy wjazdowej, to pierwsza konfiguracja musiała być przeprowadzona w domu, na sucho pod zasilaczem 12V. Jak jest podłączony pod napęd i okablowany, to nie idzie go zarejestrować. Odpiąłem teraz od napędu i też podłączyłem pod zasilacz i poszło, także aktualizacja FW. Mam teraz go jako druga brama i druga furtka, zaraz przypiszę co trzeba, a jutro dalsza część zabawy.
No to już ma swój widok, zobaczymy jutro, czy właściwy kanał wyłączyłem i po podłączeniu, jak czujniki reagują i ikonki się zmieniają.
No to już ma swój widok, zobaczymy jutro, czy właściwy kanał wyłączyłem i po podłączeniu, jak czujniki reagują i ikonki się zmieniają.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Coś jest nie tak podłączone. Aplikacja pokazuje mi bramę otwartą, a jest zamknięta. Mierząc miernikiem, oba kontaktrony symbolizują zwarcie. Jak w apce otwieram bramę, to symbol bramy się nie zmienia, tylko jeden symbol czujnika otwarcia bramy się otworzył. W kontaktronach powinien być jeden wspólny minus, tak mi się wydaje.
Może też 11 i 14 trzeba zamienić, jest podłączone symbolem tak jak w CH1 RX-Multi.
Wszystko jest chyba dobrze, odwróciłem logikę w jednym czujniku i tak mi teraz pokazuje pełne otwarcie
Tak wygląda w trakcie zamykania/otwierania lub częściowo otwarta (stan pośredni)
A tak wygląda w aplikacji brama całkowicie zamknięta
Dobra robota Panowie, o to mi właśnie chodziło, teraz mogę otwierać/zamykać i bramę garażową z całego świata i widzieć jej stan. Jeszcze chyba muszę zainstalować kamerkę w garażu
Zirytowała mnie tylko ikonka garaż, która sygnalizuje garaż otwarty, a myślałem, że tu czujniki będą symbol też zmieniać. Czas na ustawienia asystenta głosowego w Home Google, bo na razie pokazuje mi Garage door operation Otwarty, a jest zamknięty i nie reaguje na polecenia głosowe, ani dotyk, a sygnalizuje działanie, którego nie ma 
Może też 11 i 14 trzeba zamienić, jest podłączone symbolem tak jak w CH1 RX-Multi.
Wszystko jest chyba dobrze, odwróciłem logikę w jednym czujniku i tak mi teraz pokazuje pełne otwarcie
Tak wygląda w trakcie zamykania/otwierania lub częściowo otwarta (stan pośredni)
A tak wygląda w aplikacji brama całkowicie zamknięta
Dobra robota Panowie, o to mi właśnie chodziło, teraz mogę otwierać/zamykać i bramę garażową z całego świata i widzieć jej stan. Jeszcze chyba muszę zainstalować kamerkę w garażu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
...albo ja się pogubiłem, albo Ty nie przypisałeś w cloud-zie odpowiedniego czujnika do odpowiedniej bramy, bo w zasadzie czujników nie powinno być widać w apce.
Zmianę stanu czujnika powinieneś widzieć tylko na konkretnej bramie.
edit. Pokaż, jak to ustawiłeś w cloud-zie.
Zmianę stanu czujnika powinieneś widzieć tylko na konkretnej bramie.
edit. Pokaż, jak to ustawiłeś w cloud-zie.
Dokładnie, przypisz czujniki, wtedy zamiast 3 kanałów będziesz miał jeden - z trzystanową ikoną która wszystko wyjaśnia.
Masz rację, akurat do tego przed chwilą doszedłem. Jak nie przypisałem do bramy garażowej żadnego czujnika, to z automatu w apce pokazywało mi trzy ikony, ikona otwartej bramy i dwie ikony czujników otwarcia. Jak przypisałem do bramy czujnik otwarcia bramy (trafiłem chyba na właściwy, ten pierwszy przy zamkniętej bramie), to nagle symbol bramy się zmienił na zamknięta i w apce zredukowały mi się ikonki i mam jak należy, tylko dwie, które mi sygnalizują co chciałem osiągnąć.RomanG wrote: Tue Aug 12, 2025 8:39 am ...albo ja się pogubiłem, albo Ty nie przypisałeś w cloud-zie odpowiedniego czujnika do odpowiedniej bramy, bo w zasadzie czujników nie powinno być widać w apce.
Brama całkowicie zamknięta
Brama w trakcie otwierania/zamykania (stan pośredni)
Brama całkowicie otwarta
Może teraz Google będzie reagował na polecenia głosowe i dotyk.
Bajera koledzy, dziękuję. Musiałem przetestować i zmienić czujnik otwarcia bramy garażowej i ten drugi przypisać jako pośredniego otwarcia. Teraz mam w apce dla tej bramy jeden kanał i trzystanową ikonę.Maciek663 wrote: Tue Aug 12, 2025 8:45 am Dokładnie, przypisz czujniki, wtedy zamiast 3 kanałów będziesz miał jeden - z trzystanową ikoną która wszystko wyjaśnia.
Tylko jak to jest, że teraz i zaraz po naciśnięciu zamykania bramy jak i otwierania reaguje ikonka pośredniego otwarcia/zamknięcia?
Last edited by Jaroni on Tue Aug 12, 2025 9:35 am, edited 1 time in total.
I o to chodziło 
Masz trzy stany:
krańcówka zamknięcia wykrywa zamknięcie - ikona zamkniętej bramy
krańcówka otwarcia wykrywa otwarcie - ikona otwartej bramy
ani jedna, ani druga krańcówka nie wykrywa zamknięcia/otwarcia - stan pośredni - ikona częściowego otwarcia
Tak to działa, bo jakby miało inaczej?Jaroni wrote: Tue Aug 12, 2025 9:30 am
Tylko jak to jest, że teraz i zaraz po naciśnięciu zamykania bramy jak i otwieraniu reaguje ikonka pośredniego otwarcia?
Masz trzy stany:
krańcówka zamknięcia wykrywa zamknięcie - ikona zamkniętej bramy
krańcówka otwarcia wykrywa otwarcie - ikona otwartej bramy
ani jedna, ani druga krańcówka nie wykrywa zamknięcia/otwarcia - stan pośredni - ikona częściowego otwarcia