Szukam testera sterownika zbiornika deszczówki.

veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

lukasz06 wrote: Mon Aug 11, 2025 10:16 pm Hej, u mnie taki problem, że po wgraniu ostatniego softu, cały czas rozsiewa sieć Supla-sprzecik, mimo wypełnienia wszystkich pól w webserwerze. Kalibracja za kazdy razem pokazuje inny pomiar.
Nie mogę też zapisać ustawień poziom min i max.
Nie wie czy coś żle podłączylem , czy co?
Którą wersję softu masz? We wczorajszej wersji trochę zmian było, nie testowałem wpisywania danych logowania w webserwerze tylko dodawałem przez aplikację i szło normalnie więc to jest jeszcze do przetestowania

Edit. Przed chwilą właśnie sprawdzałem, wpisałem wszystkie dane i zalogowało się do Clouda
Screenshot_2025-08-12-06-49-04-262_org.supla.android.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zainstalowałem ostatnią wersję softu i u mnie wydaje się działać prawidłowo.
Skalibrowałem odpowiednio;
- 0,6V => 0% (690)
- 2,6V => 100% (2999).
i przyjęło te wartości, ale powyżej 100% wskazuje "---" (trzy kreski). Nie wiem, czy takie było założenie. Nie sprawdzałem, co wskazuje poniżej 0,6V, bo nie mogę obniżyć na razie tego napięcia. Sprawdzę jeszcze 0% dla np. 1V i dam odpowiedź.

edit. Dodam jeszcze, że aktualnie testuję na "S3 super mini".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
RomanG

...poniżej 0% (1V) wyświetla też trzy kreski ("---").
veeroos

RomanG wrote: Tue Aug 12, 2025 8:27 am ...poniżej 0% (1V) wyświetla też trzy kreski ("---").
Czyli w obu przypadkach pokazuje że wartość odczytana jest po za zakresem.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

RomanG

veeroos wrote: Tue Aug 12, 2025 8:59 am Czyli w obu przypadkach pokazuje że wartość odczytana jest po za zakresem.
Zgadza się! Czyli według założeń. ;)
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Dobra wgrałem soft z 11.08 i wydaje się być ok.
Przedtem miałem taki problem, że moduł zarejestrował się poptawnie w Cloud, ale po wprowadzeniu go w tryb config przez Clouda nie chciał już z niego wyjść. Tzn nie zapamiętywał ustawień w webserwerze.
Teraz już tego nie doświadczyłem.
Zmieniłem mu nazwę i wartości min-max dla czujnika analogowego, będę dalej testował
veeroos

lukasz06 wrote: Tue Aug 12, 2025 11:19 am Dobra wgrałem soft z 11.08 i wydaje się być ok.
Przedtem miałem taki problem, że moduł zarejestrował się poptawnie w Cloud, ale po wprowadzeniu go w tryb config przez Clouda nie chciał już z niego wyjść. Tzn nie zapamiętywał ustawień w webserwerze.
Teraz już tego nie doświadczyłem.
Zmieniłem mu nazwę i wartości min-max dla czujnika analogowego, będę dalej testował
Nie wiem co się mogło zmienić pomiędzy wersjami z 10.08 a 11.08, że wywalało się wszystko, bo ja akurat nic nie zmieniałem w tym kierunku. Jedyne co było poprawiane to zapis ustawien kalibracyjnych, oraz wartości minimalnych i maksymalnych.
Co następne będzie robione, to zabezpieczenie pływakami lub innymi czujnikami wartości maksymalnej ii minimalnej gdyby mam czujnik poziomu się uszkodził, lub zaczął nienaturalnie się zachowywać,.przygotowałem już wstępnie wyjście na zewnętrzny wskaźnik poziomu realizowany na diodach programowalnych. Następnie będą też dodane wejścia do ręcznego załączenia pompy i zaworu bez aplikacji czy Clouda, będzie to pod przyciski z podświetleniem, gdzie podświetlenie będzie wskazywało na załączenie fizyczne pompy i zaworu, czego niektórym z was brakowało w aplikacji, dlatego postanowiłem wystawić to jako osobne wyjścia i zwizualizować za pomocą podświetlania przycisku.

RomanG

W końcu otrzymałem czujnik wysokości słupa cieczy z terminalem-przetwornikiem. Okazało się, że wyjście "out mA/V" prawdopodobnie jest nieaktywne i domyślnie w zestawie tak jest sprzedawane. Na moją prośbę o wyjaśnienie tej sprawy otrzymałem odpowiedź; :lol: "这个端子是预设的,默认是不带的,默认只有继电器输出,如果要电压或者电流信号输出跟RS485一样需要额外加装模块,要额外的费用" :lol:
Nie chciałem wpinać rezystora, ale po testach widzę, że działa to całkiem dobrze. Szeregowo z czujnikiem wpięty rezystor 165om (równolegle 2x330om) nie wpływa na wskazania na terminalu.
Spadek napięcia na tym rezystorze przy odpowiednim zanurzeniu czujnika;
- 0,0 cm - 0,66V (na terminalu -0,1),
- 79 cm - 1,66V (na terminalu 77,9).
Na razie testowałem tylko w basenie :D stąd te 79 cm.
Myślę, że po odpowiedniej kalibracji wskazania powinny być co najmniej dobre.
Czujnik ma wyprowadzoną rurkę do (chyba) kompensacji ciśnienia atmosferycznego.
Jeżeli ktoś ma podobny terminal, to warto sprawdzić, czy wyjście "out mA/V" można aktywować - ja nie mogłem. :cry:
veeroos

Na GH pojawiła się nowa wersja softu. Z nowości dołożone przyciski do ręcznego załączenia pompy i zaworu, wciśnięcie przycisku powoduje załączenie lub wyłączenie danego elementu (toggle), dołożyłem lfizyczne lampki statusu działania pompy i zaworu, kolejną nowością są 2 kanały czujników binarnych poziomu zbiornika do dowolnego użycia z kanałem zbiornika lub do reakcji. Pinologia w pliku Readme na GH

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

veeroos wrote: Tue Aug 12, 2025 8:59 am
RomanG wrote: Tue Aug 12, 2025 8:27 am ...poniżej 0% (1V) wyświetla też trzy kreski ("---").
Czyli w obu przypadkach pokazuje że wartość odczytana jest po za zakresem.
A u mnie zbiornik pusty i pokazuje normalnie 0%

Return to “Projekty użytkowników”