Instalacja do 4 rolet zewnetrznych

crash2k

Witajcie,
wykańczam dom i jestem obecnie na etapie prowadzenia przewodów. Przyszłościowo chciałem sobie dodać instalację pod zewnetrzne rolety natynkowe które będę pewnie montować w przyszłym roku. Nie mam jeszcze wybranych konkretnych rolet.

Założenia są proste
1 punkt z przełącznikami gora/dół do centralnego podnoszenia/opuszczania wszystkich 4 szt
4 punkty do sterowania gora/dół pojedyńczą roletą

Myślałem o zamelu montowanym w puszkach (SRP-01 i SRP-03).

Zasilanie mam na razie doprowadzone do punktu gedzie ma być centralne sterowanie - przewód 3x2,5mm (SRP-03), teraz od tego punktu chciałbym poprowadzić resztę przewodów szeregowo do każdej kolejnej puszki z SRP-01 i przełacznikiem - przewodem 5x2,5. a poźniej od niej 4x2,5 do rolety.
Narysowałem to na rysnku, czy tak przygotowana instalacja będzie ok :?:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

crash2k wrote: Tue Aug 12, 2025 11:34 am Witajcie,
wykańczam dom i jestem obecnie na etapie prowadzenia przewodów. Przyszłościowo chciałem sobie dodać instalację pod zewnetrzne rolety natynkowe które będę pewnie montować w przyszłym roku. Nie mam jeszcze wybranych konkretnych rolet.

Założenia są proste
1 punkt z przełącznikami gora/dół do centralnego podnoszenia/opuszczania wszystkich 4 szt
4 punkty do sterowania gora/dół pojedyńczą roletą

Myślałem o zamelu montowanym w puszkach (SRP-01 i SRP-03).

Zasilanie mam na razie doprowadzone do punktu gedzie ma być centralne sterowanie - przewód 3x2,5mm (SRP-03), teraz od tego punktu chciałbym poprowadzić resztę przewodów szeregowo do każdej kolejnej puszki z SRP-01 i przełacznikiem - przewodem 5x2,5. a poźniej od niej 4x2,5 do rolety.
Narysowałem to na rysnku, czy tak przygotowana instalacja będzie ok :?:
Okablowanie wygląda ok. Z reguły do rolet przewody 1,5 mm2 są i tak z dużym zapasem.
Co do sterowników SRP, to sprawdź z Zamelem. Pytasz na forum Supli ;). Z Zamelowych sterowników w Supli masz do dyspozycji SRW-01, mSRW-01 oraz SRW-02m.

Osobiście rozważyłbym też instalację w gwiazdę i pociągnięcie tych 4x1,5 mm2 od każdej rolety do rozdzielni oraz min. 3x1,5 mm2 od każdej puszki z przyciskiem do rozdzielni (wtedy możesz zastosować np. SRW-02m).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
crash2k

przepraszam mój bład, myslałem że zamel to supla ;) ogólnie to co w puszki właduje to w zasadzie temat otwarty, najwazniejsze żeby nie zamknąć sobie za bardzo możliwości.

Co do grubości przewodów to wiem że ludzie i 1mm2 kładą, ale chciałbym uniknąć problemów jak np rolety przymarzną stąd pomysł o 3x2,5 tym bardziej że koszt miedzi niewiele wiekszy a i tak wiekszość trasy przweody w suficie podwieszanym będą robić.

Zaciekawiła mnie ta instalacja w gwiazdę, jak to miałoby wyglądać ? w mojej rozdzielni nie mam za wiele miejsca bo budynek jest juz w deweloperskim stanie więc obecnie rzeźba z omijkami obecnej instalacji i bruzdowanie...

Rozumiem że potrzebowałbym w rozdzielni
2szt SRW-02m + 4 (4x1,5mm2) + 4|5 (3x1,5mm2) w sumie 9 przewodów ?
klew

crash2k wrote: Tue Aug 12, 2025 12:26 pm Rozumiem że potrzebowałbym w rozdzielni
2szt SRW-02m + 4 (4x1,5mm2) + 4|5 (3x1,5mm2) w sumie 9 przewodów ?
Tak. Z tym, że w Supli nie ma typowego sterowania centralnego.
Sterowanie centralne możesz sobie zrobić na dowolnym przycisku podłączonym do SRW (np. jako przytrzymanie).
Możesz też na większości urządzeń Supli z przyciskami, dodać sobie taką akcję (np. przy wejściu do domu masz przycisk zapalający światło i ustawiasz go, że przytrzymanie zamyka wszystkie rolety).

Czasem przesadzanie z grubością też jest problematyczne. Grubsze przewody nie wszędzie się wcisną i potem jest problem z podłączeniem.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Przekrój przewodów dobiera się do wielkości zabezpieczenia danego obwodu a nie do odbiorników!!!
klew

djalex wrote: Tue Aug 12, 2025 8:44 pm Przekrój przewodów dobiera się do wielkości zabezpieczenia danego obwodu a nie do odbiorników!!!
Przekrój raczej narzuca jakie maksymalnie możesz mieć zabezpieczenie, ale mniejsze zabezpieczenie zawsze można dać.
Możesz mieć przewody 4mm2 i zabezpieczenie B6 i wszystko będzie ok ;)
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

klew wrote: Wed Aug 13, 2025 6:05 am
djalex wrote: Tue Aug 12, 2025 8:44 pm Przekrój przewodów dobiera się do wielkości zabezpieczenia danego obwodu a nie do odbiorników!!!
Przekrój raczej narzuca jakie maksymalnie możesz mieć zabezpieczenie, ale mniejsze zabezpieczenie zawsze można dać.
Możesz mieć przewody 4mm2 i zabezpieczenie B6 i wszystko będzie ok ;)
W zasadzie masz rację ale... najpierw projektuje się i przewiduje jakie obciążenia będzie musiał wytrzymać dany obwód, od tego zależy zabezpieczenie a co za tym idzie przekrój przewodów. Więc nie do przekrojów dobiera się zabezpieczenie a odwrotnie.

Return to “Ogólna dyskusja”