Cześć wszystkim
zacząłem bawić się w suple, najpierw kupiłem licznik prądu i powiązałem go z aplikacją, działa fajnie i online go widzę i w aplikacji mogę podglądać zużycia czyli tak jak ma być.
teraz chciałem się pobawić trochę bardziej i kupilem ESP32 super Mini wgrałem firmware, z sukcesem sparowałem w aplikacji i tutaj :
1 problem:
po wielu próbach doszedłem do tego że jak jest urzadzenie w trybie rejestracji mogę wejść na 192.168.4.1 i tam poustawiać sobie wszystko jak chcę, jak już zapiszę to ani przez adres supla.local ani przez adres ip który widzę na routerze (który został przypisany do esp32) nie mogę tam wejść, więc każda zmiana to reset urządzenia. Ma ktośpomysł jak to ominąć? korzystam z generatora https://gui-generic-builder.supla.io/
2. zakłądając że 1 problem to tylko uciążliwość to drugi już uniemożliwia korzystanie, tj. jak wejdę przez przeglądarkę na cloud.supla.org widzę zarejestrowane urządzenie i widzę że jest online, przypisuję lokalizacje, identyfikator użytkownika, telefon i efekt jest taki że w cloud widzę tego ESP32 a w aplikacji już nie. wcześniej w lokalizacji 1 miałem dwa urządzenia jedno usunąłem z clouda i zniknęło z apki ale jak dodaje nawet do tej samej lokalizacji to się nie pojawia. wymiękam juz bo siedzę pół dnia nad tym.
ma ktoś pomysł co może być nie tak ?
z góry dzięki za pomoc
Łukasz
ESP32 - brak modułu w aplikacji
-
Gitman
A skonfigurowałeś jakiś przycisk lub przekaźnik bo jak nie to w telefonie w apce nic nie będziesz miał bo nic nie ma do sterowania a w claud masz tylko zarejestrowany moduł i nic poza tym.
-
Loki
Hm... ale niewiem czy dobrze to zrobiłem bo mam jakis wykrzyknik.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Pokaż w cloud jakie widzisz kanały.Loki wrote: Sat Aug 16, 2025 6:32 pm Hm... ale niewiem czy dobrze to zrobiłem bo mam jakis wykrzyknik.
Ogólnie w apce nie widać urządzeń (esp32), ani nie widać kanałów typu wyzwalacz akcji (który widać na screenie, który załączyłeś).
Natomiast powinno tam być widać kanały, sterujące i sensory (np termometr itp).
Także obstawiam że nic nie widzisz, bo nie ma czego tam pokazać
Najlepsze suple dla Twojego domu