Własny serwer - serwery a aplikacja mobilna
-
besix
Wczoraj ruszył u mnie lokalny serwer i wszystko na razie działa bez zarzutu. Aplikacja mobilna łaczy się z serwerem i po wlan i z zewnętrznej sieci internet , jednak żeby się łaczyć na oba sposoby muszę w ustawieniach aplikacji zmieniać adres serwera. Może warto przebudować aplikację tak żeby umożliwiała wybór serwera z którym chcemy się łączyć Przykład: Jestem w domu właczam wifi w ustawieniach aplikacji wybieram serwer lokalny i mam pełną obsługę urządzeń bez korzystania z internetu , jadę na urlop zmieniam ustawienia na serwer internet i mogę korzystać z supli wszędzie gdzie mam dostęp do internetu. Mając taką funkcjonalność i stawiając sobie serwer w domu, a drugi np w domku letniskowym mam możliwość szybkiego wyboru co chcę obsługiwać.
-
besix
No to tak w routerze mam otwarte porty 80 , 433, 2015 i 2016 dla adresu RBPI w aplikacji adres serwera publiczne IP i po wlan za chiny nie łączy , pięknię natomiast się łączy przez zewnętrzny internet, jak ustawię w apce wewnętrzne IP RBPI to po wlan łaczy natychmiast , a z zewnatrz internet nie łączy . Dlatego myślałem o rozbudowie aplikacji.
-
besix
Z publicznego IP po sieci lokalnej cloud na rbpi jest niedostępny ale tego się spodziewałem skoro aplikacja na androidzie nie łączy sie, to czemu przeglądarka miała by się połaczyć. Mi się wydaje że połaczenie przez zewnętrzne publiczne IP możliwe jest tylko z zewnątrz tak przynajmniej działają rejestratory do monitoringu.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Chciałem się upewnić, że w przypadku apache jest taki sam efekt.
Generalnie to kwestia routera. Powinieneś mieć możliwość łączenia się z publicznym adresem nawet jak łączysz się z sieci lokalnej.
Generalnie to kwestia routera. Powinieneś mieć możliwość łączenia się z publicznym adresem nawet jak łączysz się z sieci lokalnej.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
besix
Dobra poczekam aż Sławek upora się ze swoim serwerem i poproszę go żeby sprawdził to u siebie
-
slawek
Zajmuję się monitoringiem na codzień i Przemek ma rację - to chyba zależy od routera, bo czasem ten sam rejestrator działa z zewnętrznym adresem wewnątrz sieci LAN, czasem nie...besix wrote:Z publicznego IP po sieci lokalnej cloud na rbpi jest niedostępny ale tego się spodziewałem skoro aplikacja na androidzie nie łączy sie, to czemu przeglądarka miała by się połaczyć. Mi się wydaje że połaczenie przez zewnętrzne publiczne IP możliwe jest tylko z zewnątrz tak przynajmniej działają rejestratory do monitoringu.
A serwer stawiam od nowa...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego