Wemos d1 mini + RF

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

zzrr wrote: Mon Jan 01, 2024 11:00 pm Jeśli zdecydujesz że chcesz to zrobić na bazie tego co jest u mnie to kup HC-12 2szt. i coś takiego...
czujnik wilgotności.jpg
To jak dostanie kontakt z wodą załącza czujkę.
Potrzebujesz też 1szt. jakiegoś mikrokontrolera arduino nano, mini, micro. HC-12 pracują na zasilaniu i logice od 3.3-5V, ten czujnik tak samo. Dalej jakieś zasilanie. Najlepiej jak by arduino miało zasilanie i logikę 3.3 V bo wtedy kupujesz np. jakiś moduł zasilacza AC 230V DC 5-6V ok. + jakiś gotowy stabilizator na 3.3V. Wtedy z tego stabilizatorka zasilasz mikrokontroler, HC-12 i czujkę a logikę we wszystkim masz 3.3V. Możesz też spróbować z jakimś zasilaczem stabilizowanym na 5v i wtedy wszystko zasilasz 5V pamiętając że logika w mikrokontrolerze też wtedy musi być 5V. Lepsza opcja to stabilizator bo masz nadajnik radiowy. Z drugiej strony on w trakcie nadawania bierze trosze miliamperów więc wydajność stabilizatorka można wziąć pod uwagę żeby miała z 800mA min. Od tego bym zaczął jeśli się zdecydujesz.
Fajny temat, ale przyznam, że nie jestem elektronikiem, wiec mogę mieć pod górkę. Mam Raspberry Pi, ale jeśli potrzebny jest Wemos (np.wemos d1 mini), to pewnie go kupię.
Sytuacja jest taka, że na przyszłość planuję czujki zalania i system Satel Integra, ale póki co nie mam Integry i chcę się poratować czymś na Suplę - z powiadomieniami i z możliwością zamknięcia zaworu wody.
Docelowo będę potrzebował przynajmniej 5-6 czujek zalania, ale dobra i jedna na początek.

Możesz podpowiedzieć jak to zrealizować Twoim sposobem?
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Robinson74 wrote: Sat Aug 16, 2025 8:44 pm Możesz podpowiedzieć jak to zrealizować Twoim sposobem?
Już tego nie posiadam. Zrobiłem system troszkę bardziej rozbudowany i stary czujnik poszedł w "zapomnienie". ;) Gdzieś mi zostało jedynie oprogramowanie i to w takiej formie że musiał byś sobie to sam uporządkować. Jak chcesz się pobawić to mogę wysłać. Jednak co do pomocy to ostatnio bardzo bardzo brakuje mi czasu wiec obiecać pełnego wsparcie niestety nie mogę. Jak popodłączać to chyba pisałem gdzieś w tym wątku.

Return to “Pomoc”