Szukam testera sterownika zbiornika deszczówki.
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Wgrana nowa wersja nie testowałem jeszcze ale mi się rzuciło w oczy nie zmieniony numer firmware na 18.08.2025 wiem że to pierdoła ale przy testowaniu można się pogubić co się wgrało 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by LukiSpajder on Mon Aug 18, 2025 9:27 pm, edited 1 time in total.
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
A bo z gita pobrałem repo i na nim zmiany robiłem i nie zmieniłem.wersjiLukiSpajder wrote: Mon Aug 18, 2025 6:12 pm Wgrana nowa wersja nie testowałem jeszcze ale mi się rzuciło w oczy nie zmieniony numer firmware na 18.08.2025 wiem że to pierdoła ale przy testowaniu można się pogubić co się wgrało![]()
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
-
LukiSpajder
ver.18.08.2024 v2
Wgrane wszystko od nowa :
Nie wiem czy tak da się zrobić żeby te kanały czujników binarnych i termometru dodawały się na końcu , w sytuacji kiedy nie wybierzemy ich od razu a moduł się zarejestruje w cloudzie . To włączenie ich potem powoduje konflikt kanałów i musimy usuwać cały moduł .
Jak ma działać ,, automatyczne dolewanie wody '' czy mam wykonać jeden cykl czy cały czas realizować dolewanie czyli po osiągnieciu stanu dolewania zamknąć zawór i czekać z otwarcie do osiągniecia poziomu otwarcia i tak w pętli przy tym tryb automatyczny załączony ?
Teraz jeśli włączymy automatyczne dolewanie to po osiągnieciu ''max dolewania '' wyłączy ten tryb auto i zamknie zawór gdy czujnik analogowy osiągnie zadany procent - czy nie powinien zamknąć tylko zawór ?
''Załącz zawór ręcznie '' jeśli załączymy zawór ( sytuacja są załączone czujniki binarne w webserwer ) to jego wyłączenie nastąpi tylko wtedy kiedy na wejściu analogowym pojawi się określona wartość i załączy się czujnik binarny max.
A brak sygnalizacji że czujnik analogowy poza zakresem
Co do zabezpieczania pompy wygląda że działa
ale sprawdzanie w toku 
A tu jeszcze mam pytania jakie są założenia po włączeniu czujników binarnych. W webserwer je załączymy pojawiają się w cloud dodatkowo monitorują stan zbiornika. I to wygląda że działa poprawnie szczególnie czujnik minimum
,nie możemy załączyć pompy tego pilnuje czujnik analogowy i binarny minimum , max nie wyłącza zaworu dolewania w trybie ręcznym .
Teraz tak jeśli dodamy w cludzie te czujniki do kanału zbiornika ustawimy wartości , jeśli zadziała czujnik binarny to pokaże na wizualizacji te wpisane procenty. Ale jednocześnie działa czujnik analogowy - jakie są założenia działania ?
Oczywiście proszę o sprawdzenie i potwierdzenie tego

Wgrane wszystko od nowa :
Nie wiem czy tak da się zrobić żeby te kanały czujników binarnych i termometru dodawały się na końcu , w sytuacji kiedy nie wybierzemy ich od razu a moduł się zarejestruje w cloudzie . To włączenie ich potem powoduje konflikt kanałów i musimy usuwać cały moduł .
Jak ma działać ,, automatyczne dolewanie wody '' czy mam wykonać jeden cykl czy cały czas realizować dolewanie czyli po osiągnieciu stanu dolewania zamknąć zawór i czekać z otwarcie do osiągniecia poziomu otwarcia i tak w pętli przy tym tryb automatyczny załączony ?
Teraz jeśli włączymy automatyczne dolewanie to po osiągnieciu ''max dolewania '' wyłączy ten tryb auto i zamknie zawór gdy czujnik analogowy osiągnie zadany procent - czy nie powinien zamknąć tylko zawór ?
''Załącz zawór ręcznie '' jeśli załączymy zawór ( sytuacja są załączone czujniki binarne w webserwer ) to jego wyłączenie nastąpi tylko wtedy kiedy na wejściu analogowym pojawi się określona wartość i załączy się czujnik binarny max.
A brak sygnalizacji że czujnik analogowy poza zakresem
Co do zabezpieczania pompy wygląda że działa
A tu jeszcze mam pytania jakie są założenia po włączeniu czujników binarnych. W webserwer je załączymy pojawiają się w cloud dodatkowo monitorują stan zbiornika. I to wygląda że działa poprawnie szczególnie czujnik minimum
Teraz tak jeśli dodamy w cludzie te czujniki do kanału zbiornika ustawimy wartości , jeśli zadziała czujnik binarny to pokaże na wizualizacji te wpisane procenty. Ale jednocześnie działa czujnik analogowy - jakie są założenia działania ?
Oczywiście proszę o sprawdzenie i potwierdzenie tego
-
veeroos
Kanały czujników mogę zrobić jako ostatnie nie ma problemu. Co do trybu automatycznego dolewania to chybanie poniosło z tym wyłączaniem trybu auto. Generalnie założeniem jest, że powinno zacząć się dolewać poniżej określonego poziomu i dolewać do kolejnego ustawionego poziomu bodajże określonego jako poziom dolewania, ale automat miał się nie wyłączać, ale jak się na szybko coś tak ustawia i robi większość metodą kopiuj wklej, to tak może być że poniosło mnie. Oczywiście powinno się wyłączyć albo przy tym poziomie, albo przy osiągnięciu czujnika binarnego. Kolejna sprawa dolewanie ręczne, może się zacząć od dowolnego stanu i powinno trwać do osiągnięcia stanu maksymalnego zbiornika (poziom chyba max 98%), lub do osiągnięcia sygnału na czujniku binarnym, takie zabezpieczenie gdyby sygnał analogowy nie działał.
Co do czujników binarnych to tak nadpisują one stan zbuornika jeśli są dodane do kanału zbiornika, niestety nie jest to ode mnie zależne, tak działa ten kanał.
Czyli rozumiem że do poprawy:
- czujniki temperatury i binarne jako ostatnie kanały
- poprawa działania dolewania zaworu w automacie
- sprawdzenie działania zaworu w trybie ręcznym
Jutro z rana poprawię to i wrzucę program. Oczywiście już z datą 19.08 jest na serwerze, bo zmieniłem wyświetlanie wersji na poprawną, dlatego z ww poprawkami będzie jako 19.08 v2
Edit. Żeby nie robić posta pod postem to informuję, że poprawki zostały zrobione, ale teraz żeby miało to sens to żeby krańcówka zadziałała musimy ją dodać do kanału zbiornika, sama w sobie krańcówka nie zadziała, no i trzeba krańcówki w kanale ustawić najlepiej tak samo jak próg zadziałania pompy i maksymalny poziom wersja na tą chwilę aktualną to 19_07_25_v3 bo w V2 zapomniałem o pozycji kanałów krańcówek i termometru że mają być na końcu
Co do czujników binarnych to tak nadpisują one stan zbuornika jeśli są dodane do kanału zbiornika, niestety nie jest to ode mnie zależne, tak działa ten kanał.
Czyli rozumiem że do poprawy:
- czujniki temperatury i binarne jako ostatnie kanały
- poprawa działania dolewania zaworu w automacie
- sprawdzenie działania zaworu w trybie ręcznym
Jutro z rana poprawię to i wrzucę program. Oczywiście już z datą 19.08 jest na serwerze, bo zmieniłem wyświetlanie wersji na poprawną, dlatego z ww poprawkami będzie jako 19.08 v2
Edit. Żeby nie robić posta pod postem to informuję, że poprawki zostały zrobione, ale teraz żeby miało to sens to żeby krańcówka zadziałała musimy ją dodać do kanału zbiornika, sama w sobie krańcówka nie zadziała, no i trzeba krańcówki w kanale ustawić najlepiej tak samo jak próg zadziałania pompy i maksymalny poziom wersja na tą chwilę aktualną to 19_07_25_v3 bo w V2 zapomniałem o pozycji kanałów krańcówek i termometru że mają być na końcu
Last edited by veeroos on Tue Aug 19, 2025 6:47 am, edited 1 time in total.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
-
LukiSpajder
Jeszcze jak by się udało przywrócić monitorowania wejścia analogowego że jest poza zakresem wtedy wyświetlają się kreski bo teraz jest zero .
Co do :
Wychodzi że mogą one działać w różny sposób w poprzedniej wersji po dodaniu sprawdzały poprawność działania kanału analogowego i wszystkie anomalie zgłaszały po przez wyświetlenie błędu .
Teraz po dodaniu symulują stan zbiornika podany w polu % , pozostawienie tego jak było wcześniej wykorzystało by możliwości kanału , a realizacja wskazań opartych na czujnikach binarny musiała by się opierać na rozwiązaniu tym z pierwszego softu - ale o tym już rozmawialiśmy że nie będziesz zmieniał tego .
To jeśli tak to ma działać to przydało by po wybraniu tych czujników binarnych w cloud do kanału zbiórka aby wyłączy wejście analogowe i wskazania tylko były z tych czujników.
Jeśli tego nie da się zrobić to po prostu kto wybierze opcję bez sondy będzie musiał pociągnięć zworke to pinu analogowego z GND aby nie było fałszywych wskazań .
Przefiltruj to bo mogę się mylić

Co do :
Code: Select all
Co do czujników binarnych to tak nadpisują one stan zbuornika jeśli są dodane do kanału zbiornika, niestety nie jest to ode mnie zależne, tak działa ten kanał.Teraz po dodaniu symulują stan zbiornika podany w polu % , pozostawienie tego jak było wcześniej wykorzystało by możliwości kanału , a realizacja wskazań opartych na czujnikach binarny musiała by się opierać na rozwiązaniu tym z pierwszego softu - ale o tym już rozmawialiśmy że nie będziesz zmieniał tego .
To jeśli tak to ma działać to przydało by po wybraniu tych czujników binarnych w cloud do kanału zbiórka aby wyłączy wejście analogowe i wskazania tylko były z tych czujników.
Jeśli tego nie da się zrobić to po prostu kto wybierze opcję bez sondy będzie musiał pociągnięć zworke to pinu analogowego z GND aby nie było fałszywych wskazań .
Przefiltruj to bo mogę się mylić
-
veeroos
Heh, pisaliśmy razem, poprawiłem delikatnie soft, a zobaczę zaraz gdzie jest problem, bo wcześniej były normalnie kreski
Edit, tak jest że kanał teraz zwraca wartości od 0-100% bo nawet jak teraz użyjemy krańcówek to będzie nadpisywalo te wartości co my do nich ustawimy
Edit, tak jest że kanał teraz zwraca wartości od 0-100% bo nawet jak teraz użyjemy krańcówek to będzie nadpisywalo te wartości co my do nich ustawimy
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czujniki binarne + odczyt bezpośredni pełnego zakresu 0-100% działa tak, że brane są pod uwagę wartości z obu źródeł (binarne oraz bezpośredni) i wstawiana jest większa wartość.
Czyli jeśli analogowy pokaże 76%, a masz binarny na 80% ustawiony i on jest aktywny, to wtedy Zbiornik pokaże 80%.
Niestety działa to tylko w jedną stronę. Bo tego typu czujniki można użyć do zabezpieczenia przed przelaniem, ale również do zabezpieczenia przed całkowitym opróżnieniem zbiornika. Także to pierwsze jest realizowane (zabezp. przed przelaniem), ale nie działa to w drugą stronę.
Przykładowo jeśli mam czujnik na 20% i pomiar analogowy pokazujący 25%, to jeśli czujnik nie jest aktywny (czyli poziom teoretycznie jest < 20%), to Zbiornik nadal pokaże 25%. Natomiast tutaj powinien pokazać się alarm "nieprawidłowy stan czujników" (wtedy gdy pomiar analogowy będzie większy o 2% niż stan czujnika binarnego, który nie jest aktywny, a powinien być).
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
LukiSpajder
ver.19.08.2025v3 @veeroos
Nie no Panie jest dobrze dobrze
- czujniki temperatury i binarne jako ostatnie kanały ( fajnie można dodać a i usunąć też
)
- poprawa działania dolewania zaworu w automacie ( działa w automacie
,z czujnika analogowego działa według przewidywań
ale...
nie reaguje na czujnik binarny nawet podpięty pod kanał zbiornika który po zadziałaniu jest ustawiony na 98% nie wyłączy dolewania )
- sprawdzenie działania zaworu w trybie ręcznym ( tu jest to samo analogowy steruje prawidłowo
ale binarny nie wyłączy dolewania może
to jest związane z tym co powiedział @klew :
''Niestety działa to tylko w jedną stronę. Bo tego typu czujniki można użyć do zabezpieczenia przed przelaniem, ale również do
zabezpieczenia przed całkowitym opróżnieniem zbiornika. Także to pierwsze jest realizowane (zabezp. przed przelaniem), ale nie działa to
w drugą stronę.'' - ale to może być strzał chybiony
)
Edite:
a jeżeli czujnik analogowy wskazuje 0% a binarny jest podpięty do kanału zbiornika jego zadziałanie powoduje 15% wskazania to nie załączymy pompy ale też jak rozłączy ten binarny a jest ustawiony n a 9% a próg w webserwer na 10 % to jej nie wyłączy - tak jakby ten analogowy bym ważniejszy. Tak jakby nie ma reakcji na binarne tylko w apce wyświetlają się informacje o błędach analogowy kontra binarny
A dalej brak kresek przy czujniku po przekroczeniu zakresu sondy
Oczywiście sprawdź po swojemu aby to potwierdzić
Nie no Panie jest dobrze dobrze
- czujniki temperatury i binarne jako ostatnie kanały ( fajnie można dodać a i usunąć też
- poprawa działania dolewania zaworu w automacie ( działa w automacie
nie reaguje na czujnik binarny nawet podpięty pod kanał zbiornika który po zadziałaniu jest ustawiony na 98% nie wyłączy dolewania )
- sprawdzenie działania zaworu w trybie ręcznym ( tu jest to samo analogowy steruje prawidłowo
to jest związane z tym co powiedział @klew :
''Niestety działa to tylko w jedną stronę. Bo tego typu czujniki można użyć do zabezpieczenia przed przelaniem, ale również do
zabezpieczenia przed całkowitym opróżnieniem zbiornika. Także to pierwsze jest realizowane (zabezp. przed przelaniem), ale nie działa to
w drugą stronę.'' - ale to może być strzał chybiony
Edite:
a jeżeli czujnik analogowy wskazuje 0% a binarny jest podpięty do kanału zbiornika jego zadziałanie powoduje 15% wskazania to nie załączymy pompy ale też jak rozłączy ten binarny a jest ustawiony n a 9% a próg w webserwer na 10 % to jej nie wyłączy - tak jakby ten analogowy bym ważniejszy. Tak jakby nie ma reakcji na binarne tylko w apce wyświetlają się informacje o błędach analogowy kontra binarny
A dalej brak kresek przy czujniku po przekroczeniu zakresu sondy
Oczywiście sprawdź po swojemu aby to potwierdzić
-
veeroos
Sprawa z kreskami wygląda następująco jak to na szybko sprawdziłem w nowej wersji jeszcze nie publikowanej, bo chce jeszcze poprawić jedną rzecz, no to o ile zbiornik posiada tylko kanał czujnika analogowego, to kreski się pojawią, a jak już dodamy jakikolwiek czujnik cyfrowy nie ważne czy to minimum czy maksimum to kanał zbiornika zwraca wartości 0-100, @klew możesz to potwierdzić, bo ja tak na szybko to testowałem.