Szukam testera sterownika zbiornika deszczówki.

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

veeroos wrote: Tue Aug 19, 2025 9:52 am Sprawa z kreskami wygląda następująco jak to na szybko sprawdziłem w nowej wersji jeszcze nie publikowanej, bo chce jeszcze poprawić jedną rzecz, no to o ile zbiornik posiada tylko kanał czujnika analogowego, to kreski się pojawią, a jak już dodamy jakikolwiek czujnik cyfrowy nie ważne czy to minimum czy maksimum to kanał zbiornika zwraca wartości 0-100, @klew możesz to potwierdzić, bo ja tak na szybko to testowałem.
Zgadza się.
Jak są czujniki binarne, to zawsze będzie jakiś określony stan wynikający z ich wartości.
Może kiedyś dodamy jakiś alarm dedykowany dla nieudanego odczytu analogowego, ale obecnie tego nie ma.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Poprawiona wersja z dzisiaj (V4) na Githubie, jak dodamy czujniki do kanału zbiornika to na nie też będzie reagowała automatyka. Wydaje mi się że już powinno wszystko działać, proszę o sprawdzenie

Dobra jest wersja V5, oraz został udostępniony publicznie szkic, adres podany w pierwszym poście, można dodawać do repozytorium PR'ki oraz można jak najbardziej komentować program tutaj
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Jeszcze nie przetestowałem do końca ver. v4 a tu V5 już wrzucam co się zmieniło ?
Ogólnie program w ver.19.08.2025 V4 - działa poprawnie jeśli chodzi o zabezpieczenia pompy jak i zaworu dolewającego :D

Pojawiły się kreski kiedy czujnik analogowy jest poza zakresem :

IMG_9583.jpeg

Po dodaniu czujników do kanału zbiornika kreski się już nie pojawiają ale za to mamy info w apce że coś nie tak z czujnikami :

IMG_9584.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
veeroos

Hej. Aktualizację wypuszczam ale o nich nie piszę, zmieniam tylko kod źródłowy, binarki nie aktualizuje, bo każdy oczywiście może sobie skompilować pod swój procesor niekoniecznie jak w sprzęcie testowym ESP32 S3. Są to drobne zmiany, ale coś tam poprawiają. Jak nie komentujecie czyli mam rozumieć, że wszystko Wam chodzi 😁.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

LukiSpajder

Ja wracam do testowania przy składaniu układu uszkodził mi się ESP😉, wczoraj zamówiłem następne i mam już dziś😁 tak więc testy wznowione . Co prawda Ja nie kompiluje programu tylko korzystam z gotowej binarki . Układ złożony tak więc będzie można testować wszystkie wyjścia i wejścia. I w końcu nadeszła ta chwila czujnik poziomu w wiaderku 😁😉
LukiSpajder

Wiem że wpis pod wpisem ale …
Układ złożony na płytce uzbrojony we wszystko co oferuje soft ( chociaż osobiście nie ma dolewania w zbiorniku ale na potrzeby testów jest też przekaźnik ) . Wczorajsza awaria z ESP to przypadkowo podszedł mi śrubokręt pod płytkę zwierając piny , ESP jeszcze chwilę działo pokazując temperaturę ale nie działa pin analogowy po 5 minutach padło . Ale to potwierdza że płytka i elementy złożone prawidłowo 😁.

Co do testów płytka został uzbrojona we wszystko co możliwe tj. Diody sygnalizacyjne , przycisk , pływaki itd. . Wygląda że dział prawidłowo 😁 .
Jedyne co znalazłem ( ale może to już było poruszane i przeoczyłem ) to jeśli nie podłączymy czujników binarny pod kanał zbiornika . A mamy czujnik analogowy który jest poza zakresem pomiarowym ( pojawiają się w apce kreski ) to możemy załączyć pompę .
Ale zawór dolewanie reaguje prawidłowo na tą anomalię czyli się wyłączy gdy stan zbiornika nie znany .
A zapomniałem wspomnie testy dalej na stole 😁,

Może ktoś testuje i to potwierdzić . Może tylko u Mnie coś nie tak
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by LukiSpajder on Sat Aug 23, 2025 1:02 pm, edited 1 time in total.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ja zacząłem testować, ale musiałem na razie odpuścić za względu na inne prace wokół domu ;)
LukiSpajder

Układ dział stabilnie od parunastu godzin 😁
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Też mi się udało wczoraj usiąść do testowania softu. :)
Od razu dodam, że nie podłączałem "sensorów max i min", więc nie sprawdzałem "tych kresek" po zadziałaniu czujników. Natomiast gdzieś czytałem (chyba @klew o tym pisał), że jest to prawidłowe działanie - tak mi się wydaje :D . Spróbuję może podłączyć te czujniki, żeby to potwierdzić.
W zasadzie pozostałą funkcjonalność udało mi się sprawdzić i mogę jedynie potwierdzić, że jest OK! :)
Mam jednak jedną niejasność;
- na początku testów ustawiłem reakcje dla kanału pompy i zaworu, żeby widzieć ich działanie na innym urządzeniu ( wemos z dwoma ekspanderami - 16 przekaźników , to raczej nie ma znaczenia) i okazało się, że nieuprawnione załączenie pompy - poniżej ustawionego progu 10% - nie załączyło tej pompy (! - prawidłowo), ale reakcja załączyła ten przypisany do niej przekaźnik. Nie wiem, jaki mechanizm wywołuje reakcje, ale nie jest to - wg mnie - prawidłowe działanie. Na razie nie sprawdzałem analogicznej sytuacji dla zaworu.
Nic więcej do szczęścia nie potrzebuję :lol: - oczywiście w kwestii tego softu.

edit;
Zmieniłem trochę reakcje i teraz jest lepiej, bo nieuprawnione załączenie pompy załącza, ale tylko na ułamek sekundy przekaźnik przypisany do reakcji.

EDIT II; testowałem na wersji bin z githuba, a okazuje się, że tam jest już sporo zmian. :lol:
veeroos

Od momentu opublikowania kodu źródłowego nie aktualizowalem binarki, dzisiaj wrzucę binarke w aktualnej wersji, parę rzeczy poprawiłem więc dlatego może się dziwnie układ zachowywał

Return to “Projekty użytkowników”