Jakie urządzenie pod 3fazy?

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Wed Aug 20, 2025 10:56 am
dydyrydy wrote: Wed Aug 20, 2025 8:05 am Cześć. Jakiego Sonoffa czy coś innego można podłączyć do sterowania pompą głębinową 3 fazową. 1800kW.
To jest 1,8 MW - masz tę pompę na platformie wiertniczej? 😉
Śmiem twierdzić, że tam też nie ma takich pomp 😉
Kolega nie wie też co to stycznik, więc dla wszystkich będzie lepiej, jak o pomoc poprosi elektryka...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zibi_007 wrote: Wed Aug 20, 2025 1:10 pm
dydyrydy wrote: Wed Aug 20, 2025 8:05 am Cześć. Jakiego Sonoffa czy coś innego można podłączyć do sterowania pompą głębinową 3 fazową. 1800kW.
Kolega nie wie też co to stycznik, więc dla wszystkich będzie lepiej, jak o pomoc poprosi elektryka...
Zbyszku, mam niemal pewność, że Łukasz wie dokładnie :), o czym pisze, skoro zapytał, czy autor ma ten "motorek" na platformie wiertniczej :D .
Takich mocy to chyba nikt nie jest w stanie zasilić napięciem 400V. Piszę o zasilaniu standardowym, bo już z kilku źródeł, to jak najbardziej - np poprzez zasilacze przekształtnikowe dwunastotaktowe. ....no, chociaż tu napięcia też chyba są jednak wyższe.
Pytanie do autora tego tematu; czy masz świadomość, jakie jest zagrożenie i czy dasz sobie z tym radę?
Napisane powyżej pytania-sugestie (trochę humorystyczne) świadczą o tym, że nikt nie chce wcisnąć Cię na minę.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

RomanG wrote: Wed Aug 20, 2025 2:25 pm
Zibi_007 wrote: Wed Aug 20, 2025 1:10 pm

Zbyszku, mam niemal pewność, że Łukasz wie dokładnie :), o czym pisze, skoro zapytał, czy autor ma ten "motorek" na platformie wiertniczej :D .
Takich mocy to chyba nikt nie jest w stanie zasilić napięciem 400V. Piszę o zasilaniu standardowym, bo już z kilku źródeł, to jak najbardziej - np poprzez zasilacze przekształtnikowe dwunastotaktowe. ....no, chociaż tu napięcia też chyba są jednak wyższe.
Pytanie do autora tego tematu; czy masz świadomość, jakie jest zagrożenie i czy dasz sobie z tym radę?
Napisane powyżej pytania-sugestie (trochę humorystyczne) świadczą o tym, że nikt nie chce wcisnąć Cię na minę.
Fakt, wycofuję się z mojego twierdzenia. Łukasz wie lepiej. Rzeczywiście nie doceniłem platform wiertniczych ;-)
5MW i 14000V robi wrażenie :)
Zalecenie do autora tematu jednak pozostaje aktualne - poproś o pomoc fachowca...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
dydyrydy

Haha no tak 1800W oczywiście 😅
dydyrydy

Maciek663 wrote: Wed Aug 20, 2025 9:25 am
dydyrydy wrote: Wed Aug 20, 2025 9:12 am Racja. Sprawdziłem już zanim napisałem, ale niewiele mi to mówi, dlatego proszę o pomoc dalej 🙂↕️
Ponawiam pytanie, czy i jak obecnie jest załączana ta pompa?
Teraz jest załączana przez falownik Omnigeny, który odpala się gdy któraś z sekcji podlewania się włączy. Sekcje są odpalane przez Sonoff 4ch Pro.
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

dydyrydy wrote: Wed Aug 20, 2025 8:47 pm
Maciek663 wrote: Wed Aug 20, 2025 9:25 am
dydyrydy wrote: Wed Aug 20, 2025 9:12 am Racja. Sprawdziłem już zanim napisałem, ale niewiele mi to mówi, dlatego proszę o pomoc dalej 🙂↕️
Ponawiam pytanie, czy i jak obecnie jest załączana ta pompa?
Teraz jest załączana przez falownik Omnigeny, który odpala się gdy któraś z sekcji podlewania się włączy. Sekcje są odpalane przez Sonoff 4ch Pro.
I już coś więcej wiadomo. Skąd falownik "wie", że podlewanie się załączyło?
dydyrydy

Jak odpalam sekcję na Sonoofie to otwiera się elektrozawór i spada ciśnienie na falowniku i zaczyna pompować wodę.
Maciek663

dydyrydy wrote: Thu Aug 21, 2025 7:15 am Jak odpalam sekcję na Sonoofie to otwiera się elektrozawór i spada ciśnienie na falowniku i zaczyna pompować wodę.
A to falownik wodny, że spada na nim ciśnienie ? :lol: Serio, niech Ci to ogarnie elektryk żebyś sobie albo urządzeniom nie zrobił krzywdy.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Maciek663 wrote: Thu Aug 21, 2025 7:18 am
dydyrydy wrote: Thu Aug 21, 2025 7:15 am Jak odpalam sekcję na Sonoofie to otwiera się elektrozawór i spada ciśnienie na falowniku i zaczyna pompować wodę.
A to falownik wodny, że spada na nim ciśnienie ? :lol: Serio, niech Ci to ogarnie elektryk żebyś sobie albo urządzeniom nie zrobił krzywdy.
Tu akurat możesz się mylić, bo falownik może być wysterowany różnymi źródłami sygnału - wszystko zależy od zastosowanego przetwornika i modelu falownika.
Na przykład przedsiębiorstwa wodne zabezpieczają studnie głębinowe przed nadmiernym eksploatowaniem źródła zmniejszając pobór w danej chwili właśnie obniżając wydajność pompy za pomocą sterowania falownikiem.
Nie znam układu, jaki ma autor wątku, ale spokojnie dopuszczam, że może tu wystąpić jakaś analogia.
Także dobrze by było, żeby to on przedstawił więcej szczegółów! ... żeby nikt później "nie musiał łykać swojego języka". :)
Maciek663

RomanG wrote: Thu Aug 21, 2025 8:04 am
Maciek663 wrote: Thu Aug 21, 2025 7:18 am
Tu akurat możesz się mylić, bo falownik może być wysterowany różnymi źródłami sygnału - wszystko zależy od zastosowanego przetwornika i modelu falownika.
Jasne - ale falownik nie ma przyłącza wodnego żeby mierzył ciśnienie. Musi tam być jakiś czujnik analogowy / presostat który przesyła sygnał elektryczny do tegoż falownika.

Return to “Ogólna dyskusja”