mROW-02 akcja na podstawie pomiaru prądu

Dziku

Dzień dobry,
Jestem początkującym w temacie supli, ale z podstawowymi tematami sobie radzę.
Mam teraz taki temat i pomyślałem, że może uda się do tego wykorzystać moduł mROW-02:
Mam obiegową pompkę do CWU, która po odłączeniu od zasilania i ponownym załączeniu po jakimś czasie ma problem żeby się uruchomić (wyskakuje błąd na pompce i nawet nie zaczyna pracować). Po resecie albo kilku pompka startuje i działa normalnie.
Czy przy użyciu wspomnianego modułu mogę wykonać akcję na podstawie pomiarów prądu? Np. ustawiam akcję włącz pompkę i jeśli po x czasie nie będzie poboru powyżej yA to wyłącz i włącz pompkę jeszcze raz.
Z klikologią myślę, że dojdę do porozumienia, zastanawia mnie tylko czy moduł ten daje dostęp do tworzenia takich akcji, czy to tylko monitoring wysyłany na chmurę i nie można na podstawie wskazań nic zrobić?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Wymień pompkę na nową skoro jest częściowo sprawna a nie kombinować
Dziku

No właśnie sęk w tym, że była wymieniana na nową(na taki sam model ) jakieś 2 miesiące temu i dalej jest to samo.
djalex

To może coś nie tak z napięciem zasilającym albo ze sterownikiem który nią steruje.
Dziku

Obstawiam, że jest jakiś błąd w układzie hydraulicznym i ta mądra pompka ma jakiś układ przeciążeniowy czy coś w tym stylu i jak wykryje że nie ma siły przepchnąć wody to wywala błąd. Mój instalator twierdzi jednak, że wszystko jest ok z instalacją hydrauliczną, wymieniał na gwarancji pompkę na nową a problem dalej jest. Stąd moje pytanie odnośnie tego modułu i jego możliwości.
Obecnie pompka jest połączona przez gniazdko Sonoff S26. Ale wcześniej była podłączona bezpośrednio do gniazdka i też był ten problem po zaniku zasilania.
djalex

Co to za pompka?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Dziku wrote: Thu Aug 21, 2025 11:54 am Obstawiam, że jest jakiś błąd w układzie hydraulicznym i ta mądra pompka ma jakiś układ przeciążeniowy czy coś w tym stylu i jak wykryje że nie ma siły przepchnąć wody to wywala błąd. Mój instalator twierdzi jednak, że wszystko jest ok z instalacją hydrauliczną, wymieniał na gwarancji pompkę na nową a problem dalej jest. Stąd moje pytanie odnośnie tego modułu i jego możliwości.
Obecnie pompka jest połączona przez gniazdko Sonoff S26. Ale wcześniej była podłączona bezpośrednio do gniazdka i też był ten problem po zaniku zasilania.
Słuchaj skoro instalacja jest nowa i na gwarancji to nawet bym sobie głowy nie zawracał kombinowaniem z jakimiś sterownikami tylko zgłaszał instalatorowi jako usterkę do skutku. Instalacja jest nowa i ma działać, jak nie to zawsze można inny model pompy założyć na testy.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Dziku wrote: Thu Aug 21, 2025 11:54 am Obstawiam, że jest jakiś błąd w układzie hydraulicznym i ta mądra pompka ma jakiś układ przeciążeniowy czy coś w tym stylu i jak wykryje że nie ma siły przepchnąć wody to wywala błąd. Mój instalator twierdzi jednak, że wszystko jest ok z instalacją hydrauliczną, wymieniał na gwarancji pompkę na nową a problem dalej jest. Stąd moje pytanie odnośnie tego modułu i jego możliwości.
Zmień instalatora. Serio. Dzisiaj pompka startuje Ci po kilku próbach i wg niego jest OK? To po ilu musiałaby startować żeby było źle? Po stu? A może do tego dojść, jeśli zainstalujesz układ, który będzie ją ciągle włączał i wyłączał. Samej pompce to też raczej na dobre nie wyjdzie...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Dziku

Pompka to Circula Torio.
Bardzo dziękuję za garść cennych porad.
Jeśli chodzi o instalatora to nigdzie nie napisałem, że instalator twierdzi że takie zachowanie pompki jest ok.
Mam zamiar zgłosić mu temat, bo na ostatnim przeglądzie sam powiedział, że jak dalej będą takie akcje to mam zgłosić i będą szukać dalej co jest nie tak.
Ja po prostu chciałem z ciekawości zapytać, czy ten moduł obsłuży taką funkcjonalność jaką sobie wymyśliłem.
Dzisiaj jest to pompka, a jutro może jakiś inny pomysł przyjdzie do głowy z wykorzystaniem wartości pomiarowych jako wyzwalacza akcji... Stąd moje pytanie na forum.
Ale chyba nie zostaje mi nic innego jak kupić ten moduł i samemu spróbować się dowiedzieć czy da się to zrobić...
Jeszcze raz dziękuję za te nieocenione wskazówki, które z pewnością wezmę sobie do serca i się do nich zastosuję...
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Dziku wrote: Thu Aug 21, 2025 8:08 pm Pompka to Circula Torio.
Bardzo dziękuję za garść cennych porad.
Jeśli chodzi o instalatora to nigdzie nie napisałem, że instalator twierdzi że takie zachowanie pompki jest ok.
Mam zamiar zgłosić mu temat, bo na ostatnim przeglądzie sam powiedział, że jak dalej będą takie akcje to mam zgłosić i będą szukać dalej co jest nie tak.
Ja po prostu chciałem z ciekawości zapytać, czy ten moduł obsłuży taką funkcjonalność jaką sobie wymyśliłem.
Dzisiaj jest to pompka, a jutro może jakiś inny pomysł przyjdzie do głowy z wykorzystaniem wartości pomiarowych jako wyzwalacza akcji... Stąd moje pytanie na forum.
Ale chyba nie zostaje mi nic innego jak kupić ten moduł i samemu spróbować się dowiedzieć czy da się to zrobić...
Jeszcze raz dziękuję za te nieocenione wskazówki, które z pewnością wezmę sobie do serca i się do nich zastosuję...
Spokojnie, rady które otrzymałeś były tylko po to abyś do problemu podszedł kompleksowo, a nie doraźnie.
Funkcjonalność, którą chcesz uzyskać osiągniesz bez trudu każdym osuplowanym gniazdkiem (nawet Sonoffem) i skryptami...
Taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “ZAMEL mROW-02”