Jest już dostępne kolejne oficjalne wydanie SuplaDevice w wersji 25.08.01.
Najważniejsze zmiany
Deprecacje i zmiana zachowań domyślnych
- ESP8266 RTOS zostanie usunięty ze wsparcia w SuplaDevice (więcej info viewtopic.php?t=17346 ).
- SuplaDevice: domyślnie nie uruchamia AP po starcie; cfg mode wyłącza się po 5 minutach bezczynności (konfigurowalne).
- Brak przycisku konfiguracyjnego = brak dostępu do urządzenia.
- Dodano obsługę „factory reset” z Clouda.
- Naprawiono MQTT autodiscovery dla EM (retain).
- Supla::Io zmiana nazwy na Supla::Io::Base (możliwe błędy kompilacji - trzeba zrobić analogiczną zmianę nazw, jeśli używa się własnych klas Supla::Io.
- Dodano alarm „invalid sensor state” dla Zbiornika (Container) gdy pomiar bezpośredni (np. analogowy) zwraca wartość spoza zakresu.
Nowe czujniki i peryferia
- Obsługa: SGP41 (VOC & NOx), SCD4x (CO2), TMP102, ADS1115, MCP23017.
- Integracja aqi.ecu WeatherSender.
- ButtonAggregator – obsługa przytrzymania kilku przycisków.
- Rozszerzona obsługa rolet (centralny przycisk, wiele przycisków, konfiguracja kierunków).
Poza tym zostało wprowadzonych dużo zmian związanych z bezpieczeństwem, które dotyczą projektów kompilowanych bezpośrednio na esp-idf. Wprowadzono między innymi szyfrowanie flasha, lokalny web interface został przeniesiony na https i dodane jest zabezpieczenie hasłem (brak hasła domyślnego, użytkownik ustawia je przy pierwszym użyciu), doszła konfiguracja automatycznych aktualizacji firmware'u, a także możliwość sprawdzenia dostępności aktualizacji i przeprowadzenia aktualizacji z poziomu Clouda (jeszcze nie mamy takiego softu wydanego na żadnym urządzeniu, ale niedługo będą się pojawiać aktualizacje, które to umożliwią).
Pełen changelog:
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... 2025-08-21
SuplaDevice wersja 25.08.01
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Zaciekawił mnie temat ButtonAggregator. Czy konfiguracja ma wygłądać mniej więcej w taki sposób:
W sumie jeszcze nie wiem do czego to użyję
, ale tak chcę potestować nowe opcje, żeby nie zostać w tyle
.
BTW już opcja raportowania Zbiornika się przydała, dodałem to w sofcie
Code: Select all
auto button1 = new Supla::Control::Button(BUTTON_1_GPIO, true, true);
auto button2 = new Supla::Control::Button(BUTTON_2_GPIO, true, true);
auto przekaznik = new Supla::Control::Relay(RELAY_GPIO);
auto Przycisk = new Supla::Control::ButtonAggregator();
Przycisk->addButton(button1);
Przycisk->addButton(button2);
Przycisk->addAction(Supla::TOGGLE, *przekaznik, Supla::ON_PRESS);
BTW już opcja raportowania Zbiornika się przydała, dodałem to w sofcie
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Można prosić o rozwinięcie:
wraz z opisem zmiany tego ustawienia domyślnego?
Już chyba znalazłem:
Jak rozumiem przy nieskonfigurowanej sieci to spowoduje na dzień dobry odpalenie AP na układzie. Jak nie dodam deaktywacji wyłączenia po 5 minutach to się AP wyłączy, ale przy następnym uruchomieniu znowu będzie na dzień dobry w trybie config?
wraz z opisem zmiany tego ustawienia domyślnego?
Już chyba znalazłem:
SuplaDevice.allowWorkInOfflineMode(0)
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Tutaj to działa tak że domyślnie tryb Config po restarcie masz wyłączony, wchodzisz w niego przypisanym do tego celu guzikiem, no i masz te 5 minut po których znowu dezaktywuje się tryb Config
Jeśli chcesz przywrócić działanie po staremu, wystarczy że w kodzie dodasz tej 2 linie
Jeśli chcesz przywrócić działanie po staremu, wystarczy że w kodzie dodasz tej 2 linie
SuplaDevice.allowWorkInOfflineMode(0);
SuplaDevice.setLeaveCfgModeAfterInactivityMin(0);
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
A jaki jest tego cel? Bo trochę nie widzę w tym sensu żeby tak było domyślnie
Nie wiem, ale się domyślam.[email protected] wrote: Wed Aug 27, 2025 7:15 pm A jaki jest tego cel? Bo trochę nie widzę w tym sensu żeby tak było domyślnie
Komercja
W większości znanych mi rozwiązań komercyjnych tryb konfiguracyjny (parowanie) wymusza się przyciskiem...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Coś mi wyglądają te zmiany na nowe EU przepisy.[email protected] wrote: Wed Aug 27, 2025 7:15 pm A jaki jest tego cel? Bo trochę nie widzę w tym sensu żeby tak było domyślnie
YoMan
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Przychodzi monter i zakłada kilkadziesiąt urządzeń w ścianach i jak wszystko jest podłączone przychodzi drugi ktoś z laptopem i konfiguruje kolejne. Aktywując przyciskiem konfigurację kolejnego modułu może go odpowiednio nazwać itp. Nie musi się zastanawiać który AP to które urządzenie.[email protected] wrote: Wed Aug 27, 2025 7:15 pm A jaki jest tego cel? Bo trochę nie widzę w tym sensu żeby tak było domyślnie
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To są zmiany związane z wejściem w życie nowych przepisów w UE.
Ogólnie wszystko powinno być zabezpieczone i szyfrowane. Wiele ustawień z tym związanych jest domyślnie ustawiona w SD.
Urządzenie nie może domyślnie po podaniu zasilania rozgłaszać otwartej sieci, która pozwoli komuś z zewnątrz na przejęcie kontroli. Podobnie taka sieć nie może być otwarta bezterminowo.
Włączenie trybu konfiguracyjnego powinno być świadomą operacją wykonaną przez właściciela urządzenia. Tutaj zakładamy, że osoba mająca dostęp do przycisku "config" jest właścicielem
.
Soft stara się dostosować do sytuacji i tam gdzie coś nie jest gotowe, pracuje po staremu, a w innych miejscach po nowemu
.
W zasadzie każde projektowane urządzenie powinno mieć coś w stylu przycisku "config".
Mamy natomiast kilka wyjątków i tam są zastosowane inne rozwiązania, np.
1. reset zasilania 5x w krótkim czasie
2. przytrzymanie dwóch przycisków z obudowy frontowej na raz.
3. ... na razie tyle
ale pewnie w przyszłości pojawią się kolejne, choć zawsze się staramy, aby ten przycisk "config" jednak był.
Ogólnie wszystko powinno być zabezpieczone i szyfrowane. Wiele ustawień z tym związanych jest domyślnie ustawiona w SD.
Urządzenie nie może domyślnie po podaniu zasilania rozgłaszać otwartej sieci, która pozwoli komuś z zewnątrz na przejęcie kontroli. Podobnie taka sieć nie może być otwarta bezterminowo.
Włączenie trybu konfiguracyjnego powinno być świadomą operacją wykonaną przez właściciela urządzenia. Tutaj zakładamy, że osoba mająca dostęp do przycisku "config" jest właścicielem
Soft stara się dostosować do sytuacji i tam gdzie coś nie jest gotowe, pracuje po staremu, a w innych miejscach po nowemu
W zasadzie każde projektowane urządzenie powinno mieć coś w stylu przycisku "config".
Mamy natomiast kilka wyjątków i tam są zastosowane inne rozwiązania, np.
1. reset zasilania 5x w krótkim czasie
2. przytrzymanie dwóch przycisków z obudowy frontowej na raz.
3. ... na razie tyle
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Dzięki za odpowiedź, czyli UE i dobra zmiana xD
A nie macie potrzeby pokazania siły sygnału Wifi z perspektywy urządzenia czasem?
Temat jest np taki że montuję coś w garażu, gdzie Wifi sięga, ale w momencie konfiguracji to w sumie nie wiem która sieć z kilku ma najlepszy zasięg.
A nie macie potrzeby pokazania siły sygnału Wifi z perspektywy urządzenia czasem?
Temat jest np taki że montuję coś w garażu, gdzie Wifi sięga, ale w momencie konfiguracji to w sumie nie wiem która sieć z kilku ma najlepszy zasięg.