Debounce time zostawiłem domyślne, nic nie zmieniałem. Używałem tylko jednokliku na pierwszym klawiszu w odstępach ok. 2s.vajera wrote: Wed Aug 27, 2025 7:43 pmZibi_007 wrote: Wed Aug 27, 2025 7:22 pm Najlepiej (najszybciej) by było po USB, ale to i tak zawsze będzie wolniej niż po wewnętrznej magistrali procesora (układu). SPI trzeba by było sprawdzić, ale pytanie mam inne. Ten serial jest konfigurowalny, nie? Jak go ustawiłeś? Bo jeśli mamy układy na krótkich przewodach, to można by było tutaj trochę podkręcić transfer.Code: Select all
.uart_config = \ { \ .baud_rate = 460800, \ .data_bits = UART_DATA_8_BITS, \ .parity = UART_PARITY_DISABLE, \ .stop_bits = UART_STOP_BITS_1, \ .flow_ctrl = UART_HW_FLOWCTRL_DISABLE, \ .rx_flow_ctrl_thresh = 0, \ .source_clk = UART_SCLK_DEFAULT, \ },Debounce time dla 4x3 masz taki sam w obu konfiguracjach?Edit: Mam obok siebie S3+C6 (N16) oraz C6 (też N16). Na obydwu najnowsza dostępna wersja softu. Z każdym sparowany przycisk (4x3). Odległość od routera 2m. Bramka na samym C6 przełącza włączniki natychmiastowo, natomiast S3+C6 z niewielkim (ale widocznym) opóźnieniem. Wygląda to dokładnie tak, że najpierw przełącza się włącznik z C6, a później S3. Nie jest to wielka różnica, ale zauważalna. Zawsze ten z samego C6 jest pierwszy.
Mnie najbardziej interesuje kwestia zasięgu - np. taki Xiao C6 z anteną Zigbee+WiFi vs. S3 WiFi + Xiao C6 Zigbee.
Teraz do obydwu sparowałem taki sam przycisk (klik, dwuklik, długie przytrzymanie). Sprawdziłem z rejestracją monitorem po serialu. Pomijając mój refleks z przyciśnięciem w tym samym czasie dwóch przycisków różnice w odbiorze sygnału wynoszą ok. 100 - 300 ms. Zawsze na korzyść samego C6. Nie jest źle, a jak się uda podkręcić transfer, to będzie niezauważalne.
Masz jakiś pomysł, jak sprawdzić dokładnie ten zasięg? Wczoraj testowałem i nie zauważyłem różnic. Tam gdzie wcześniej nie miało zasięgu, tam dalej nie ma (piszę o Zigbee). Odczyt z GUI RSSI mało w czym pomaga. W tym samym miejscu potrafi mi pokazywać - 79 a po chwili -66. Jak znasz jakiś wiarygodny skaner Zigbee i wiesz na czym go odpalić, to daj znać. Obawiam się natomiast, że wszystkie wykorzystują dokładnie tę samą metodę odpytywania urządzenia, co Twoje rozwiązania w GUI.
W przypadku zabawy z różnymi modami antenowymi w C6 było prościej, bo i różnice były spore. Tutaj ich w takim wymiarze nie widzę. Mam kilka różnych antenek. Mogę je w weekend podłączyć pod Xiao i potestować. napisz tylko, jak to widzisz...