Licznik impulsów-zanik wskazań

Adrbub

Witam, dosyć dziwny problem mam.
Zbudowałem licznik impilsów z softu Generic na node mcu. Uklad zlicza poprawnie impulsy i pracował przez około dwa tygodnie bez zarzutu. Od kilku dni mimo iż urządzenie łączy sie z siecią nie pokazuje wskazan. W załączniku screen z aplikacji. Widnieją trzy kreski jako wskazanie a w info o połączeniu wyświetlane są informacje o prawidłowym połączeniu i sile sygnału. Mogę także sie zalogować przez supla cloud do urzadzenia, po resecie urzadzenia przez chmurę pokazuje wskazanie licznika przez kilkanaście minut po czym znowu brak i trzy kreski. Gdzie szukać przyczyny?
Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ciężko powiedzieć.
Kreski są gdy urządzenie wysyła 0 lub gdy kanał nie jest skonfigurowany w cloud. Pokaż screen ustawień z Clouda
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Adrbub

Zrzuty z sytuacji gdzie urządzenie przestało pokazywać stan licznika, większość dnia pokazywało poprawnie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Adrbub wrote: Sun Aug 31, 2025 7:55 pm Zrzuty z sytuacji gdzie urządzenie przestało pokazywać stan licznika, większość dnia pokazywało poprawnie.
To wygląda poprawnie.
Ogólnie ESP powinno pamiętać ostatni stan licznika,a tu tego nie widać.
Nie wiem co by tam musiało się stać, aby to nie działało.
Może flash się zajechał? Jak długo to urządzenie działało? Czy więc co jaki czas robiło zapis stanu do flasha,?
Jak masz podłączone to do samego licznika?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Adrbub

Impulsy zlicza przez kontaktron, licznik gazowy. Co jaki czas jest zapis do flasha to nie wiem ale gdzieś tam kiedyś wyczytałem ze w przypadku licznika impulsów jest co 10minut. Urządzenie jest uruchomione w fazie testów od miesiąca, jednak płytka użyta pochodzi z czujnika temperatury która pracowała około roku. Nie wiem jak to jest w przypadku odczytu temperatury czy jest zapis do flasha. Wczoraj wziąłem inną płytkę, też używaną i wgrałem testowo licznik impulsów z GUIgeneric i podobne sytuacje występują. Chyba zostaje mi kupno nowego ESP i testowanie.
hs123

Cześć. Rozwiązałaś problem, ma to samo i nie mogę ruszyć z miejsca. Ca prawda mogę napisać na arduino ID program z tym ze nie mam zapisu config do pliku.

Return to “GUI Generic”