Cześć,
Lupka, niestety nie ułatwiła znalezienia odpowiedzi, choć błąd musi być pomiędzy klawiaturą a monitorem...
Jak zrobić z Supla coś ala przełącznik schodowy z dwoma fizycznymi nadajnikami.
W skrócie, włączenie światła w sypialni, z wykorzystaniem istniejącego włącznika fizycznego, gdzie idą kable do lampy i drugi przełącznik, również fizyczny w okolicach łóżka.
Aktualna myśl idzie w kierunku ROW-01, spiętego bezpośrednio z włącznikiem standardowym/albo "dzwonkowym" i schody się zaczynają w braku koncepcji jak uzyskać drugi włącznik. Lepsza połowa, nie chce słyszeć o włączaniu ze smartfona, albo innej elektroniki - ma być przycisk fizyczny - dedykowany do funkcji włącz/wyłącz tą samą lampę.
Problem zapewne prosty jak budowa cepa, niemniej dla nowicjusza w tym temacie, ciężki do znalezienia - jak zapiąć dwa włączniki.
Inną opcją, choć nie chcianą jest Exta Free, tam można zapiąć dwa przełączniki do jednego odbiornika - ale chciałbym jednak mieć opcję z lokalnym serwerem Supla (postawienie serwera to jest prosta sprawa w porwnaniu do znalezienia jak ogarnąć ten drugi włącznik fizyczny).
Dziękuję z góry za pomoc.
Schodowy - dwa fizyczne nadajniki
Przy łóżku fizyczny przycisk Zigbee (jedno, dwu, trzy a nawet dwunastofunkcyjny) sterujący ROW-1 (czy co tam sobie w puszce podłączysz). Jedyny dodatkowy element potrzebny do tego układu to bramka Z2S (koszt znikomy - kilka, kilkanaście złotych).bugsy wrote: Tue Sep 02, 2025 10:20 pm Cześć,
Lupka, niestety nie ułatwiła znalezienia odpowiedzi, choć błąd musi być pomiędzy klawiaturą a monitorem...
Jak zrobić z Supla coś ala przełącznik schodowy z dwoma fizycznymi nadajnikami.
W skrócie, włączenie światła w sypialni, z wykorzystaniem istniejącego włącznika fizycznego, gdzie idą kable do lampy i drugi przełącznik, również fizyczny w okolicach łóżka.
Aktualna myśl idzie w kierunku ROW-01, spiętego bezpośrednio z włącznikiem standardowym/albo "dzwonkowym" i schody się zaczynają w braku koncepcji jak uzyskać drugi włącznik. Lepsza połowa, nie chce słyszeć o włączaniu ze smartfona, albo innej elektroniki - ma być przycisk fizyczny - dedykowany do funkcji włącz/wyłącz tą samą lampę.
Problem zapewne prosty jak budowa cepa, niemniej dla nowicjusza w tym temacie, ciężki do znalezienia - jak zapiąć dwa włączniki.
Inną opcją, choć nie chcianą jest Exta Free, tam można zapiąć dwa przełączniki do jednego odbiornika - ale chciałbym jednak mieć opcję z lokalnym serwerem Supla (postawienie serwera to jest prosta sprawa w porwnaniu do znalezienia jak ogarnąć ten drugi włącznik fizyczny).
Dziękuję z góry za pomoc.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
W supli można sterować również przy pomocy "wyzwalaczy akcji" Jeśli przy łóżku masz już jakieś zasilanie, łącznik lub planujesz remont to masz okazję by tak zrobić to: przy łączniku gdzie masz wyjście na lampę dajesz np ROW-01 lub jakąś tańszą alternatywę, tak samo przy łóżku (pod ten drugi moduł możesz podłączyć np nocną lampkę) i ustawiasz wyzwalacze. W efekcie przy wejściu do sypialni będziesz mógł sterować i oświetleniem głównym i nocną lampką - tak samo przy łózku: sterujesz i jednym i drugim. Jednak musisz pamiętać że wyzwalacze potrzebują połączenia z serwerem więc w przypadku braku internetu wyzwalacze nie zadziałąją. Następna kwestia to estetyka; jeśli nie przeszkadza ci osprzęt "z różnych parafii" to możesz rozważyć rozwiązanie zaproponowane przez kolęgę @Zibi-007
Metod jest więcej niż jedna, ja zmodyfikowałem włacznik lampki nocnej (dodalem sonoff mini sterowany tym włącznikiem, a zasilenie omija włącznik bezpośrednio z sonoffa do lampki) , ale można użyć czegokolwiek w co da się wczytać gui generic) mam w ten sposób lampkę nocną w supli ale z poziomu włącznika lampki wykorzystuję wyzwalacze akcji i mogę sterowac nei tylko światłem w sypalni ale wszystkim podłącząnym do supli ( w praktyce wygodnie jest ze do 4 suplowych urządzeń)
Teraz jednak zamiast bawić sie w przeróbkę pewnie kabla do lampki nocnej użybym buttona rf z ali i bramki sonoff rf bridge osuplownej gui generic i tak samo sterował wszystkim w domu z pozycji bateryjnego buttona, mam 2 takie i sprawdzają sie doskonale.
To samo można chyba zrobić z bramka zigbee ale trzeba button zignee kupić, nie wiem ile taki wytrzymuje na bateri, pewnie mniej niż RF.
Oczywiscie to światło którym chcesz sterować musi być dostępne w suplli jakąs metodą via urzadzenie wykonawcze (osuplowany lub zigbee moduł).
Teraz jednak zamiast bawić sie w przeróbkę pewnie kabla do lampki nocnej użybym buttona rf z ali i bramki sonoff rf bridge osuplownej gui generic i tak samo sterował wszystkim w domu z pozycji bateryjnego buttona, mam 2 takie i sprawdzają sie doskonale.
To samo można chyba zrobić z bramka zigbee ale trzeba button zignee kupić, nie wiem ile taki wytrzymuje na bateri, pewnie mniej niż RF.
Oczywiscie to światło którym chcesz sterować musi być dostępne w suplli jakąs metodą via urzadzenie wykonawcze (osuplowany lub zigbee moduł).