ROW-01 Firmware

Sterownik jednokanałowy
bialy

Coś mnie podkusiło i sflashowałem oryginalny ROW-01 softem skompilowanym przez generic builder. Znalazłem konfigurację wejść, dioda funkcjonuje prawidłowo, switch również, przekaźnik załącza się przez cloud, ale niestety wejścia w ROW-01 są skonfigurowane pod napięcie sieciowe, więc z jakiegoś powodu nie załączają przekaźnika. Niestety nie skopiowałem wcześniej pamięci z ESP i nie mam obecnie powrotu do wyjściowej, oryginalnej (fabrycznej) funkcjonalności.
Zainwestowałem w nowy moduł ROW-01, skopiowałem firmware z nowego, oryginalnego modułu, wgrałem w pierwszy moduł, ale tak jak się obawiałem jest konflikt GUID, oba moduły mają ten sam GUID i po rejestracji w cloudzie kłócą się ze sobą. Generalnie pat...
Czy jest jakaś możliwość uzyskania oryginalnego firmware, który mógłbym wgrać do uszkodzonego eksperymentem modułu ROW-01?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bialy

Po wgraniu jakiegokolwiek pliku bin z tego repozytorium moduł milczy, LED nie świeci/miga, moduł nie rozgłasza się po wifi, przycisk konfiguracyjny ani wejścia nie działają:
esptool --chip auto --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 write_flash --erase-all --flash_size detect --flash_mode dout 0x00000 /home/user/zam_row_01_2851_user2.2048_DIO.new.5.sdk3x.bin
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Nie wiem, czy tam przypadkiem nie trzeba wgrać dwóch plików pod różne adresy. Parametrów wgrywania też nie znam. Musiałby się wypowiedzieć któryś z kolegów z Supli lub z Zamela.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bialy

Coś na pewno jest na rzeczy.
Poczekam w takim razie na jakiś nowy pomysł.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tam trzeba wgrać kilka plików.
Można też zgrać flash z działającego urządzenia o wgrać na nowy, ale trzeba wyczyścić obszar gdzie są dane identyfikacyjne urządzenia.
Teraz nie mam tego pod ręką. Gdzieś na forum powinno coś o tym być ;)
Przypomnij jeśli nie uda Ci się tego znaleźć
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bialy

Te dane dotyczące GUID zapisane są w pliku konfiguracyjnym, który można wygenerować po rutynowym sflashowaniu ESP generic builder, trzeba skonwertować ASCII<->HEX i tak dalej, temat znany, można wówczas kopiować ustawienia urządzeń w relatywnie prosty sposób.
Ale tutaj jest inna sytuacja. Skopiowana zawartość pamięci ESP z działającego urządzenia ma konkretny rozmiar i wszystkie modyfikacje pliku bin zmieniające jego wielkość wygenerują błąd przy flashowaniu, chyba że się mylę. Ale dziękuję za sugestię.
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

bialy

O to chodziło, wszystko ruszyło, dziękuję 8-)

Return to “ZAMEL ROW-01”