Licznik impulsów - brak historii w aplikacji: "Odświeżanie nie powiodło się"

bob_

Cześć,

co może być przyczyną, że przestała mi działać historia licznika w aplikacji? Przez 2 miesiące wszystko było OK, 3 dni temu jedyne co zrobiłem to "ręcznie" w urządzeniu poprawiłem odczyt na zgodny z fizycznym licznikiem. Od tego momentu nie odświeża mi historii, nie da się też zmienić zakresu (niezależnie od tego co wybiorę z listy rozwijalnej). W cloudzie historia jest i działa.

Serwer własny - v.25.07, urządzenie i aplikacja Android - aktualne wersje.
Usuwałem już historię w cloudzie (mogłem sobie na to pozwolić), usunąłem i zarejestrowałem na nowo urządzenie - nic nie pomogło.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli usunęłaś historię w cloud, to ona przepadła. Chyba że masz gdzieś backup zrobiony i sobie odtworzysz.
Masz inne kanały z historią, aby sprawdzić czy na nich działa?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bob_

Dzięki klew za chęć pomocy.
Nie chodzi o to, że usunąłem sobie przypadkowo historię, zrobiłem to w ramach próby przywrócenia funkcjonalności apki na androidzie. I czy przed, czy to po usunięciu (kiedy to w cloudzie już widzę "nową" historię budującą się od momentu usunięcia") aplikacja nie chce pokazać nic (błąd odświeżania) , a w karcie OGÓLNE zużycie bieżącego miesiąca jest zerowe.

Czyli jeszcze raz - hstoria pomiaru w cloudzie jest i się buduje, a aplikacja nie chce tego odczytać pomimo ze jeszcze kilka dni temu robiła to bez problemu.

Logi serwera, bazy i clouda nie pokazują nic nietypowego.

EDIT: Okazuje się, że tak samo zachowuje się licznik energii. Problem leży chyba zatem na styku aplikacja - serwer. Tylko gdzie szukać?

EDIT2: Przeinstalowałem aplikację, wyczyściłem jej pamięć (telefon z Androidem) i zauważyłem dodatkowo, że nie pobiera mi ikon. O co tu chodzi? Aplikacje działa normalnie, steruje urządzeniami, a nie ma możliwości pobrania historii pomiarów z dowolnego licznika lub czujnika temperatury i nie pobiera ikon. Cloud telefon widzi (przyznany dostęp i staje się aktywny kiedy używam aplikacji).

ROZWIĄZANIE:
Metoda na windowsa pomogła - ./supla.sh upgrade. Po reinstalacji wszystko działa. Nie rozumiem tego (może się coś sypie na dockerowych instalacjach, bo to już drugi czy trzeci raz u mnie, gdy na dziwaczne problemy bez wyraźnej przyczyny pomaga reinstalacja). Trochę teraz żałuję, że po drodze usunąłem sobie historię, ale do przeżycia.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Widzę, że już sobie poradziłeś, ale mimo wszystko napiszę co wiem, może kiedyś się komuś przyda ;) a ja się odkopuję w czytaniu tematów na forum.

Zarówno historia jak i ikony pobierane są przez apke po HTTPS na porcie, który wystawiasz dla tego protokołu.
Domyślnie jest to 443 i wtedy nic nigdzie nie trzeba dopisywać.

Ważne, żeby zmienna CLOUD_DOMAIN w pliku .env wskazywała na Twoją instancję najlepiej poprzez domenę osiągalną z LAN i WAN.

Jeśli w CLOUD_DOMAIN jest cokolwiek innego np. domyślne 'cloud.supla.org', a Ty logujesz się do Cloud wpisując adres IP instancji np. 'https://192.168.0.5' to Cloud Ci działa, ale ta konfiguracja jest niewłaściwa. W apce wpiszesz w adres serwera 192.168.0.5 i apka lokalnie w LAN też działa, ale wykresy już nie będą pobierane i ikony też nie. W Cloud wykresy z historią będą działać bo komunikacja Cloud z serwerem odbywa się lokalnie przez socket.

Jeśli CLOUD_DOMAIN zawiera wewnętrzny adres IP, a nie jakąś domenę, to z poza sieci LAN może być problem z pobieraniem historii i ikon. W LAN apka będzie pobierać historię i ikony.

Jeśli w CLOUD_DOMAIN jest np. domena 'cloud.supla.local' i ta domena w Twojej domowej usłudze serwera DNS ma odpowiedni wpis kierujący na adres wewnętrzny IP, to w LAN na apce pobieranie danych będzie działać, ale z zewnątrz może być z tym problem.

Aby wszystko działało w LAN i WAN, to w CLOUD_DOMAIN najlepiej podać domenę, a jeśli używasz innego portu do HTTPS niż standardowy, np. '4444', to trzeba dodatkowo go tam dopisać, bynajmniej kiedyś trzeba było, np. 'mojasupla.pl:4444'. Niemniej jednak rekomenduję używanie standardowego portu 443.

Mając własną domenę i zewnętrzny stały adres IP trzeba ustawić odpowiedni rekord A w strefie DNS domeny kierujący na ten adres IP, lub jeśli masz zmienny zewnętrzny adres IP, to uruchomić DDNS na routerze, a w strefie DNS domeny wprowadzić rekord CNAME na przydzieloną domenę DDNS.

Niezależnie od wszystkiego, po stronie routera, najlepiej zagiąć rzeczywistość i dodać statyczny wpis dla domeny kierujący na wewnętrzny IP z Suplą.

Jeśli router na to nie pozwala, to można postawić sobie obok Supli w dockerze Pi-Hole i tam to zrobić, a wszystkie zapytania do DNS dla klientów LAN kierować do Pi-Hole. Przy okazji przy minimalnej konfiguracji zyskujesz filtr do reklam w całej sieci domowej, możliwość grupowania klientów, wycinania ruchu do konkretnych witryn itp. np. blokowanie YT dzieciakom.

Jeśli jednak nie masz zewnętrznego adresu IP i domeny, to ostatnią deską ratunku jest zestawienie VPN np. przy użyciu Tailscale. Ostatnio przetestowałem i nawet to jakoś działa ;) W CLOUD_DOMAIN wpisujesz wówczas nazwę domeny przydzieloną przez Tailscale, wtedy będzie działać z WAN i zaginasz rzeczywistość dla tej domeny w DNS na routerze lub Pi-Hole aby działało z LAN.

No to tyle z mojego pamiętnika 8-)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
bob_

Teraz ja odkopię :-)
Dzięki za ta wszystkie wyjaśnienia. Chciałem dodać od siebie, że niczego z tych zabiegów nie stosowałem i przez te kilka lat używania Supli tylko czasami się takie problemy zdarzają.

Dla doprecyzowania: mam własną instalację, zewnętrzne IP, do serwera loguję się z zewnątrz przez VPN podając adres IP, w aplkacji Android mam wpisane IP i nazwę użytkownika.
Pozdrawiam

Return to “Pomoc”