Płytka PCB ESP -07 pod wifisocket_x4_DS18B20

QLQ

Witam
Dawno nie zaglądałem
Właśnie kończę płytkę PCB pod wifisocket_x4_DS18B20 . Projekt mam skończony ale jeszcze zostało uzbrojenie w elementy i przetestowanie.
Soft od @Zybi wifisocket_x4_DS18B20_1M_v2.5.3 wgrany w ESP-07. Działa.
Poniżej projekt płytki kompletnej z przekaźnikami oraz takiej do sterowania 4 przekaźników. Tylko tą "sklepową" trzeba torszke przerobić z załączaniem bo przy OFF się przekaźniki załączają. Kwestia dodatkowego tranzystora NPN.

Kompletny projekt zamieszczę po przetestowaniu czy wszystko działa i się samoczynnie nie załącza. Zrobione na potrzeby akwarium.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
slawek

Strasznie rozrzutny jesteś, a może masz darmowy laminat i producenta pcb 😃
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
QLQ

Zawsze się jakiś Polak przyp@#&*%li. Taka już nasza mentalność aby dopierdolić drugiemu. Zrobiłem dla siebie jak chciałem i tak mi się podoba. Tym bardziej że nie jestem ani elektronikiem ani też projektantem PCB. Dopiero raczkuję w Eagle.
slawek

Nie bij - żartowałem...😃😃😃
Zybi

Proponuję uwzględnić kondensator, że tak powiem "stabilizujący" w stopniu sterowania przekaźnikiem.

Coś jak w tym wątku:

viewtopic.php?f=27&t=3174
Espablo

QLQ wrote: Sun Apr 15, 2018 7:35 am Zawsze się jakiś Polak przyp@#&*%li. Taka już nasza mentalność aby dopierdolić drugiemu. Zrobiłem dla siebie jak chciałem i tak mi się podoba.
Nie denerwuj się. Na pewno będziesz chciał to wsadzić do jakiejś obudowy i dla tego wielkość też ma znaczenie.
QLQ wrote: Sun Apr 15, 2018 7:35 am Tym bardziej że nie jestem ani elektronikiem ani też projektantem PCB. Dopiero raczkuję w Eagle.
I to się chwali :)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
QLQ

Zmniejszylem płytkę prawie o połowę. Screeny i fotki zrobię jak już skończe wszystko.
Oczywiście że będzie w puszce.

Dopiero teraz odkryłem że jak zrobię tą dużą masę to pajeczyna jest mniejsza i nie muszę używać automatu do rozkładania ścieżek i mogę je jakoś "opanowac" manualnie.
slawek

Polecam te filmiki:https://www.youtube.com/watch?v=5CF0Q81nGzY
Jest ich kilka, naprawdę pomocne...
I następnym razem napisz, że oczekujesz tylko na pochwały :lol:
Espablo

slawek wrote: Sun Apr 15, 2018 12:00 pm Polecam te filmiki:https://www.youtube.com/watch?v=5CF0Q81nGzY
Bardzo dobre poradniki. Swoją drogą nie tylko o projektowaniu w Eagle. Sam czerpię garściami z poradników od Mirka Kardasia.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
QLQ

:D a myślicie że skąd nauczyłem się "rozlewać masę ". Dzięki za linki.

Muszę przyznać że projekt otwierania domofonu z filmiku z Supla oraz inCan V2 i V3 kolegi @Espablo był tu dla mnie iskrą zapalną. Używam 2 modułów inCan v3. Chodza od 09.2017 bez zarzutu. Wersje V2 mam chyba z 5 szt z udostepnionych Jego gerberow. Uzbrajanie w smd takiej 1 szt zabrało mi 1h 😁 przy pomocy zwykłej lutownicy Lutoli. Najfajniejsze jest to że mogę zrobić sobie sam i mam z tego satysfakcję że działa. Oczywiście Wy chłopaki też macie ogromny wkład w to że pracujecie nad oprogramowaniem bez którego by to wszystko nie funkcjonowało.

Teraz mam zrobione całe mieszkanie na Supla.

Return to “Projekty użytkowników”