GPIO dla przycisku, krańcówki
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Proszę o wytłumaczenie, jakiś schemat, jak jest realizowane wejście na GPIO (sterowanie 230V) gdy odpowiedzialne jest za przycisk lub krańcówkę a na to wejście podaje się fazę L. Próbowałem podłączyć do Shelly 1 tak (symbol diody to separator sygnału F&F SEP-01)
i niestety nie działa. Również jak mierzyłem napięcie między tym wejściem i N to wskazuje 204V oraz zmienia się ikona (w przypadku krańcówki) albo uruchamia przekaźnik gdy wejście ustawione jako przycisk
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ten separator to dioda po prostu:
"Działanie separatora sygnału SEP-01
Sygnał sterujący przepuszczany jest w kierunku 4→7 i 6→9. W przeciwnym kierunku sygnał jest blokowany."
Więc jak podłączysz na to napięcie przemienne to masz sygnał zmieniający się 50 razy na sekundę (przepuszcza górną część sinusoidy, blokuje dolną). Więc z napięciem przemiennym nie zadziała.
"Działanie separatora sygnału SEP-01
Sygnał sterujący przepuszczany jest w kierunku 4→7 i 6→9. W przeciwnym kierunku sygnał jest blokowany."
Więc jak podłączysz na to napięcie przemienne to masz sygnał zmieniający się 50 razy na sekundę (przepuszcza górną część sinusoidy, blokuje dolną). Więc z napięciem przemiennym nie zadziała.
-
djalex
Tylko jak podłączam przez separator odbiornik to działa normalnie i wskazuje za diodą 230V.Maciek663 wrote: Mon Sep 08, 2025 5:43 am
A jaki to odbiornik?djalex wrote: Mon Sep 08, 2025 6:02 amTylko jak podłączam przez separator odbiornik to działa normalnie i wskazuje za diodą 230V.Maciek663 wrote: Mon Sep 08, 2025 5:43 am
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Ja ostatnio analizowałem wejście do modułu roletowego LoraTap
Schemat wejścia wygląda następująco: Sorki za gryzmoły, ale chciałem dla siebie zrobić schemat w razie czego
, tranzystor to oczywiście mosfet a nie zwykly jak narysowałem, więc tak to jest zrealizowane
Schemat wejścia wygląda następująco: Sorki za gryzmoły, ale chciałem dla siebie zrobić schemat w razie czego
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
djalex
W pierwszym poście już napisałem do czego podłączam fazę.Leszekbialy wrote: Mon Sep 08, 2025 6:36 am Czy ty chcesz przez ten separator bezpośrednio podawać sygnał na ESP czy jakieś urządzenie z wejściem przystosowanym na 230V? Jeśli na esp to musi być jeszcze optoizolator coś jak PC817.
Żarówka
-
djalex
To Shelly chyba ma inaczej skoro na twoim schemacie jest dioda i to działa. Jak ja daję separator przed wejściem do Shelly to nie działa, ciekawe. Muszę jeszcze wytargać z puszki ROW-a i pomierzyć napięcia na wejściu i porównać.veeroos wrote: Mon Sep 08, 2025 9:16 am Ja ostatnio analizowałem wejście do modułu roletowego LoraTap
Schemat wejścia wygląda następująco:IMG_20250908_111446.jpg
Sorki za gryzmoły, ale chciałem dla siebie zrobić schemat w razie czego, tranzystor to oczywiście mosfet a nie zwykly jak narysowałem, więc tak to jest zrealizowane