Brama garażowa i brama przesuwna- jakie obiekty ?

wladziu22

Hej,
Jakie obiekty z "supla device" należy używać do realizacji funkcji bramy przesuwnej i do realizacji funkcji bramy garażowej?
W repo supla device nie ma plików nagłówkowych z nazwa "gate" w "device" albo w "control folderze.
Jedyne które pasują mi to albo "relay.h" albo "button.h" ale nie wiem czy można je jakoś skonfigurować aby na aplikacji w komórce, było widać animacje bramy itp. Taki efekt chciałbym uzyskać.

Pozro.
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

wladziu22 wrote: Tue Sep 16, 2025 9:43 pm
RELAY ma te funkcje (wybierasz w Cloud po dodaniu urządzenia)
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukfud wrote: Wed Sep 17, 2025 5:22 am
wladziu22 wrote: Tue Sep 16, 2025 9:43 pm
RELAY ma te funkcje (wybierasz w Cloud po dodaniu urządzenia)
Możesz też ustawić bezpośrednio w kodzie - setDefaultFunction ().
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
wladziu22

Super dziękuje za podpowiedź.
Pomimo, że wybrałem dwie różne funkcje: "Otwieranie/zamykanie bramy garażowej" oraz "Brama garazowa" (bo utworzyłem tylko dwa obiekty klasy Relay, to mam dwa typy ikon podobnych, a nie ma do wyboru ikony bramy przesuwnej.
Jak wybrać ikonę lub funkcje bramy przesuwnej?
Czy "Otwieranie/zamykanie bramy garażowej" to inaczej brama przesuwna?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

wladziu22 wrote: Wed Sep 17, 2025 10:00 pm Super dziękuje za podpowiedź.
Pomimo, że wybrałem dwie różne funkcje: "Otwieranie/zamykanie bramy garażowej" oraz "Brama garazowa" (bo utworzyłem tylko dwa obiekty klasy Relay, to mam dwa typy ikon podobnych, a nie ma do wyboru ikony bramy przesuwnej.
Jak wybrać ikonę lub funkcje bramy przesuwnej?
Czy "Otwieranie/zamykanie bramy garażowej" to inaczej brama przesuwna?
Ikony możesz sobie zmienić lub wgrać swoje, a co do funkcji to o ile dobrze pamiętam to nie ma żadnego znaczenia bo jedno i drugie powoduje tylko zamknięcie obwodu sterownika bramy i on sobie radzi z obsługą tego po swojemu
wladziu22

Ok kumam.

Tak czy inaczej coś jeszcze brakuje. Bo wciśniecie Otwórz lub zamknij na stronie www nie powoduje akcji na stronie, ani nie widać logu w monitorze portu szeregowego. dedykowany log wyskakuje tylko przy wciśnięciu Stop. Zakładam ze powinienem otrzymać

Code: Select all

SUPLA_LOG_WARNING("Relay[%d] ignoring server request (pump/heatorcold)",
                        getChannelNumber());
W szkicu mam jedynie dodanie polecenie utworzenia objektów:

Code: Select all

Supla::Control::Relay *garageGateRelay = new Supla::Control::Relay(16, true, RELAY_FLAGS_IMPULSE_FUNCTION);
 Supla::Control::Relay *slidingGateRelay = new Supla::Control::Relay(17, true, RELAY_FLAGS_IMPULSE_FUNCTION);
  (void) garageGateRelay;
  (void) slidingGateRelay; 
Wartości pinów 16 i 17 narazie podałem z czapy.
Tak ustawiłem przekaźnik
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]

A to jest ciekawe, bo podglądam sobie ustawienia na SBW-02 to mam do wyboru funkcje:
* otwieranie furtki
* otwieranie bramy wjazdowej
* otwieranie bramy garażowej

i tu są tylko opcje na jak długo się przekaźnik załączy, żeby wytriggerować sterownik bramy i to on dalej sobie radzi.

Mam też DYI z GG i tam przekaźnik ma tylko funkcje:
* włącznik światła,
* Automat schodowy
* otwieranie furtki jest ustawione, ale ma go w opcjach zmiany!?

A jak ustawiłeś funkcję "Brama garażowa" to masz ustawienia jak do rolety, czyli taka brama musi mieć sterowanie ciągłe - podajesz zasilanie to jedzie.

Do czego chcesz to podłączyć?
wladziu22

Myślę ze masz najnowsza wersje suplaDevice stąd ta różnica. Ja używam swojego gałęzi, która zatrzymała się na commmicie wnoszącym przez Krzysztofa L "Arduino library version 25.2" @7258cba852.
wladziu22

To powyższe mailem wczoraj.
Dziś usunąłem z chmury urządzenie i dodałem ponownie. Teraz już nie mam wyboru więcej niż 1 typ funkcji poza "Otwieranie/zamykanie bramy garażowej". To pewnie przez to, że wcześniej NodeMcu 1.0 miało wgrany soft z obiektem rolety i zgłupiało, jak wgrałem soft z obiektami przekaźników, bez usuwania urządzenia z chmury.

Co do samych rolet to mam inne urządzenie podpięte pod moje konto w chmurze i tam sa całkiem inne opcje konfiguracji niz samej bramy, np można ustawić długi czas zamykania (podtrzymania przekaźnika). Tutaj, jak widać na pierwszym powyższym obrazku, jest tylko do wyboru 0.5s 1s lub 2s. Jaki okrojony wybór sadze, że jest sensownym podejściem, bo nie trzeba trzymać przycisku do bamy, żeby zamknąć/otworzyć. Impuls spokojnie wystarczy. Zatem roleta ma ciagle zasilanie a brama nie.

Ja nie podłączam pod brame pod silnik bo juz mam mój moduł bez SuplaDevice itp. który wszystkim steruje bez wifi. Do wifi potrzebuje tylko takiego 1 ESP oraz odpowiednie kanały, tj brama lub roleta co mi przesyłają wymyślone ramki ze zdarzeniami po i2c.
[email protected]

A widzisz ale ja zauważyłem to samo, jak zrobiłem soft GG to miałem otwieranie furtki, ale jak potem usunąłem i dodałem to samo urządzenie to już nie mam tego wyboru.

@klew co Ci jeszcze podać żebyś rzucił okiem? Wiadomo GG się zatrzymało na którejś wersji SD, ale też w cloud była dla mnie widoczna większość z tych funkcji, a teraz jest minimum wspomniane w poprzednim poście

Return to “Ogólna dyskusja”