Witam
mam nadzieję, ze nie powielam tematu ale na szybko nie znalazłem więc piszę
wykryłem taką sytuację: jeżeli kanał ma podpięte jedno urządzenie to w aplikacji WWW jest aktywny i można sterować bez problemu ale w aplikacji androidowej jest nieaktywny - jakby nie był przypięty po wifi
problem znika po dodaniu drugiego urządzenia do kanału - robi się w androidzie aktywny ...
wiem, kanały nie są po to żeby jednym urządzeniem sterować ale akurat mam taką potrzebę
ja coś źle czy "ten typ tak ma" ?
pozd
grupa z jednym urządzeniem
-
Jarek
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa 
-
Jarek
mam w tej grupie sonoff dual r3 lite z softem do sterownika rolet
generalnie założyłem kanały do centralnego zamykanie rolet na piętrze i na parterze, na parterze mam dwa, ale na piętrze tylko ten sonoff i grupa jest nieaktywna w telefonie
generalnie założyłem kanały do centralnego zamykanie rolet na piętrze i na parterze, na parterze mam dwa, ale na piętrze tylko ten sonoff i grupa jest nieaktywna w telefonie
na dziś 42 urządzenia i dziesiątki zigbee ale jako, że jestem uzależniony - to co miesiąc przybywa 
-
mipolansk
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 18 times
Co znaczy, że jest nieaktywna?
Sprawdziłem na szybko u siebie na telefonie, robiąc grupę z jednym kanałem do sterowania roletami i grupa działa normalnie.
Możesz wrzucić jakieś screeny z apki, żeby pokazać jak to u Ciebie wygląda i jak sterujesz tymi roletami?
Sprawdziłem na szybko u siebie na telefonie, robiąc grupę z jednym kanałem do sterowania roletami i grupa działa normalnie.
Możesz wrzucić jakieś screeny z apki, żeby pokazać jak to u Ciebie wygląda i jak sterujesz tymi roletami?
-
Jarek
strona www:

telefon:

telefon:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Jarek
bo będę miał tam więcej urządzeń a na razie jest jedno a jak chce zamykać rolety centralnie to chcę to mieć w jednym miejscu - w grupach ...djalex wrote: Fri Sep 19, 2025 1:34 pm Po co robisz grupę skoro masz tam tylko jedno urządzenie? A samo urządzenie jest online?
-
Jarek
moduł (kanał) tak jak napisałem, jest online i działa,djalex wrote: Fri Sep 19, 2025 1:50 pm Zrobiłem na szybko test jak Michał - jeden kanał rolet w grupie i potwierdzam - działa normalnie. Więc pytam ponownie: ten moduł na górze jest online?
również grupa poprzez stronę WWW jest online i działa
grupa nie jest online tylko w telefonie
już wiem, dlaczego u Was działa a u mnie nie: zostawcie w grupie tylko jedno urządzenie a dodatkowo ukryjcie je w urządzeniach klienckich - wtedy grupa robi się nieaktywna - przetestowałem na kilku grupach i jest tak samo ...
ale jeżeli chociaż jeden kanał z grupy jest widoczny w urządzeniach klienckich to cały kanał jest aktywny i steruje również urządzeniami niewidocznymi
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Kanał musi być dostępny dla aplikacji, aby mogła nim sterować - także w grupie.
Jeśli chcesz inaczej, to zamiast grupy możesz sobie zdefiniować scenę - tam nie ma tego wymogu.
Najlepsze suple dla Twojego domu