Supla + BME280

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1916
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr gru 13, 2017 3:20 pm

Mam pytanie do kolegi shimano73 :) widzę że arduino masz opanowane
potrzebuję przenieść i2c na inne porty niż są domyślnie jak wpisuję komendę:
#define BME_SDA GPI13
#define BME_SCL GPI14
to nadal mam na 4 i 5
coś trzeba jeszcze dopisać?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr gru 13, 2017 4:15 pm

Definicje zmienia sie w void setup;

Wire.begin(13,14);// GPIO13 - SDA GPIO14 - SCL

PS. Jeszcze nie czuję abym miał opanowane Arduino :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1916
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr gru 13, 2017 8:39 pm

Wywala mi taki błąd:
Wire.begin (13,14); // GPIO13 - SDA GPIO14 - SCL
^
exit status 1
'Wire' does not name a type
nie mogę nigdzie znaleźć jak powinny wyglądać te komendy.

zadziałało :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr gru 13, 2017 11:07 pm

Wstaw swoj program , coś namieszałeś
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1916
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw gru 14, 2017 9:37 am

Tak dokładnie nie tu wstawiałem wpis
ale już działa :)
Pozdrawiam
Wojtek
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pt lut 16, 2018 6:17 pm

Witam serdecznie,
istnieje możliwość dodania do tego projektu 1xDSa (byłby to czujnik temp na zew.) a usunięcie z kodu wysokości npm (zbędna informacja jeśli projekt będzie jako stacja pogodowa :P ).

Z góry dziękuję i pozdrawiam

//EDIT

Dobra... sam sobie poradziłem, nie wiem czy poprawnie, czy ładnie, ale działa :D pół dnia to zajęło ;)
Komar000
Posty: 30
Rejestracja: pn lut 12, 2018 9:28 am

śr mar 28, 2018 10:38 am

Czy jest szansa na dodanie kanału wyświetlającego pomiar ciśnienia (w bibliotekach arduino) czy może pomysł został porzucony?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr mar 28, 2018 12:58 pm

Przemek obiecał kanał do stacji pogody , pozostaje cierpliwie czekać 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Komar000
Posty: 30
Rejestracja: pn lut 12, 2018 9:28 am

śr mar 28, 2018 1:41 pm

To czekamy :), a na razie ciśnienie będzie jako wilgotność albo odległość :P
jeremy100
Posty: 3
Rejestracja: pn kwie 16, 2018 7:55 pm

pn kwie 16, 2018 8:11 pm

Witam wiadomo już coś na temat kanału pogodowego do ciśnienia ;) ?
ODPOWIEDZ