Własny serwer - serwery a aplikacja mobilna

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

https://en.wikipedia.org/wiki/Network_a ... T_loopback

Chodzi o to czy router ma opcję, która różnie się nazywa:
NAT REFLECTION
NAT LOOPBACK
HAIRPINNING

I od tego zależy czy NAT wspiera łączenie się z forwardowanym portem z sieci lokalnej czy też nie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
slawek

Sprawdzę to oczywiście u siebie, ale tym razem nie mogę doczekać się linku aktywacyjnego...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
besix

Poczytałem trochę na ten temat i to nie tylko router o tym decyduje , często też zależy to od dostawcy internetu dlatego myślę że warto pomyśleć o zrobieniu aplikacji o podobnych możliwościach jak apki do monitoringu gdzie można dodać kilka rejestratrorów ( serwerów) do jednej aplikacji.
Ideałem jest taka możliwośc że z publicznego IP łączymy się zawsze , ale jak nie ma takiej możliwości to tak jak mi teraz zostaje na tablecie mieć połączenie przez wlan a na smartfonie połączenie przez zew IP. Albo ręcznie przepisywać ustawienia w aplikacji supli.
Ja mam jeden z najpopularniejszych routerów TP-LINK WR842ND przeszukałem całe menu i nie ma tam takich funkcji.
Poczekam aż Sławek to sprawdzi i jak u niego przypadkiem też nie zadziała ( nie życzę oczywiście) to będzie już nas dwóch.
slawek

Mój chyba obsługuje - mam drayteka, mam za to problem z wysyłaniem linków aktywacyjnych, mógłbyś dla sprawdzenia podrzucić mi konfig poczty np. gmaila... wczorajsza "instalacja" wysłała mi jednego z trzech, dziś nie mogę wysłać żadnego. można aktywować na "piechotę " z bazy, ale to żadne rozwiązanie... port smtp to 465 czy 587? Próbuję na kilka maili i nadal nic...
pzygmunt

besix wrote:Poczytałem trochę na ten temat i to nie tylko router o tym decyduje , często też zależy to od dostawcy internetu dlatego myślę że warto pomyśleć o zrobieniu aplikacji o podobnych możliwościach jak apki do monitoringu gdzie można dodać kilka rejestratrorów ( serwerów) do jednej aplikacji.
Ideałem jest taka możliwośc że z publicznego IP łączymy się zawsze , ale jak nie ma takiej możliwości to tak jak mi teraz zostaje na tablecie mieć połączenie przez wlan a na smartfonie połączenie przez zew IP. Albo ręcznie przepisywać ustawienia w aplikacji supli.
Ja mam jeden z najpopularniejszych routerów TP-LINK WR842ND przeszukałem całe menu i nie ma tam takich funkcji.
Poczekam aż Sławek to sprawdzi i jak u niego przypadkiem też nie zadziała ( nie życzę oczywiście) to będzie już nas dwóch.
Operator nie ma tu specjalnie nic do rzeczy (jeżeli chodzi o nat-loopback) o ile sam nie dostarcza sprzętu nad którym ma kontrolę i dodatkowego ukrytego firewall-a. Ma znaczenie również jak sam udostępnia net za NAT-em.

Zerknij sobie tutaj: http://opensimulator.org/wiki/NAT_Loopback_Routers
Mam dla Ciebie jednak rozwiązanie.
Organizujesz sobie jakąś domenę np. darmową z dyndns-a.
Konfigurujesz ją na zewnętrznych dns-ach aby wskazywała na Twój publiczny adres IP. Następnie stawiasz sobie lokalnego DNS-a i tam również dodajesz tą domenę tylko ze wskazaniem na adres lokalny i masz problem rozwiązany.
pzygmunt

slawek wrote:Mój chyba obsługuje - mam drayteka, mam za to problem z wysyłaniem linków aktywacyjnych, mógłbyś dla sprawdzenia podrzucić mi konfig poczty np. gmaila... wczorajsza "instalacja" wysłała mi jednego z trzech, dziś nie mogę wysłać żadnego. można aktywować na "piechotę " z bazy, ale to żadne rozwiązanie... port smtp to 465 czy 587? Próbuję na kilka maili i nadal nic...
465
https://support.google.com/a/answer/176600?hl=pl
besix

O ile domena na np NO-IP to dla mnie nie problem to lokalny DNS czyli co instalka na rbpi jakiegoś bind9 czy mozna prościej?
pzygmunt

Wystarczy bind na rb pi.
NO-IP + własny DNS to dobre rozwiązanie i bez kosztowe
slawek

besix wrote:Dobra poczekam aż Sławek upora się ze swoim serwerem i poproszę go żeby sprawdził to u siebie
Niestety mam też ten problem, chociaż może to być u mnie kwestia konfiguracji routera - mój jest mocno skomplikowany i sam do końca go nie ogarniam.
Mam też problem z urządzeniem - nie widzę go na swoim serwerze...ESP loguje poprawnie, a malinki nie ma.
Jak to odpalić?
W location.txt mam ID2, serwer to ip maliny. A jak zalogować się na ID1? Da się?
pzygmunt

[LOCATION]
ID=1
PASSWORD=haslo

[SERVER]
host=IP

Return to “Pomysły i koncepcje”