Cześć,
Mewka uratowała mnie i zauważyłem że coś się dzieje z linią N. Po walce z energetyka przyjechali i okazało się że kabel w drodze jest uszkodzony.
Do meritum.
Myślę, że fajnie by ustawić domyślne powiadomienia lub automatyczny mail przy dużych anomaliach.
Np.
Jak jedna faza spada a pozostałe rosną.
Jak napięcie wychodzi grubo poza normę
Coś takiego mogłoby uratować, albo pomóc zapobiec jakiemuś większemu problemowi.
Domyślne powiadomienia
-
Gang
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Gdy N przerywa, to na L może pojawić się napięcie międzyfazowe, więc >400 Vuchnast.michal wrote: Thu Sep 25, 2025 4:20 pm Napiszesz coś więcej, jak zauważyłeś, na co warto zwracać uwagę?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Gang
Najpierw indukcja dziwnie chodziła.
Ale jak potem zaczęło światło mrugac jak się włączyło mikrofale.
Na mew zobaczyłem co się dzieje.
Faza jedna 180-200, pozostałe dwie 260+
Sprawdziłem obciążając każdą faze, rosło zawsze na dwóch innych. Wiec wiedziałem, ze to N.
Sprawdziłem swoją instalacje dla pewności i zadzwoniłem na pogotowie.
Kabel Alu się w drodze powoli degradował po instalacji kanalizacji przez drogę.
Ale jak potem zaczęło światło mrugac jak się włączyło mikrofale.
Na mew zobaczyłem co się dzieje.
Faza jedna 180-200, pozostałe dwie 260+
Sprawdziłem obciążając każdą faze, rosło zawsze na dwóch innych. Wiec wiedziałem, ze to N.
Sprawdziłem swoją instalacje dla pewności i zadzwoniłem na pogotowie.
Kabel Alu się w drodze powoli degradował po instalacji kanalizacji przez drogę.
-
Gang
Indukcja to dziwnie chodziła od miesiąca, może dwóch, nie dawała rady na 3 palniki, ale myślałem że to jej wiek 8lat.
Przez ostatni tydzień problemy się nasiliły.
Przez ostatni tydzień problemy się nasiliły.
Teoretycznie napięcie w sieci powinno mieścić się w granicach od 207V do 253V, więc ustaw powiadomienie reakcją o za niskim i za wysokim napięciu. Minus tego rozwiązania, to "zużycie" sześciu reakcji. Nie analizowałem, czy można to rozwiązać inaczej.
Anomalie, jakie u Ciebie wystąpiły mogą także świadczyć o kiepskim uziemieniu punktu neutralnego Twojego przyłącza, gdyż "dobra ziemia" mogłaby ściągnąć potencjał PEN bliżej wartości "0".
Warto także dążyć do jak najbardziej symetrycznego obciążenia instalacji (sieci), wtedy różnice pomiędzy napięciami poszczególnych faz będą mniejsze. Także w przypadku takiej awarii.
W sumie to dobry pomysł, żeby taki "automat" powstał.Gang wrote: Thu Sep 25, 2025 2:51 pm Myślę, że fajnie by ustawić domyślne powiadomienia lub automatyczny mail przy dużych anomaliach.
Coś takiego mogłoby uratować, albo pomóc zapobiec jakiemuś większemu problemowi.
Anomalie, jakie u Ciebie wystąpiły mogą także świadczyć o kiepskim uziemieniu punktu neutralnego Twojego przyłącza, gdyż "dobra ziemia" mogłaby ściągnąć potencjał PEN bliżej wartości "0".
Warto także dążyć do jak najbardziej symetrycznego obciążenia instalacji (sieci), wtedy różnice pomiędzy napięciami poszczególnych faz będą mniejsze. Także w przypadku takiej awarii.
-
Gang
Ja wiem jak sobie to monitorować.
Rozdzielnie zmieniałem, żeby fazy były rowno obciążone.
Itd. jestem na siebie zły nawet, że wcześniej się nie pokapowałem i nie sprawdziłem.
Wpadłem na takim pomysł, po rozmowie w pracy. Bo ilu macie znajomych, którzy by skumali, że to problem z N?
U mnie pewnie mniej niż kilka procent. To taki pro społeczny pomysł. Może akurat ktoś, dostanie maila: hej, coś się dzieje z Twoją instalacja, sprawdź to proszę. To faktycznie sprawdzi albo wezwie elektryka.
Rozdzielnie zmieniałem, żeby fazy były rowno obciążone.
Itd. jestem na siebie zły nawet, że wcześniej się nie pokapowałem i nie sprawdziłem.
Wpadłem na takim pomysł, po rozmowie w pracy. Bo ilu macie znajomych, którzy by skumali, że to problem z N?
U mnie pewnie mniej niż kilka procent. To taki pro społeczny pomysł. Może akurat ktoś, dostanie maila: hej, coś się dzieje z Twoją instalacja, sprawdź to proszę. To faktycznie sprawdzi albo wezwie elektryka.