Witam!
U mnie byłby to ostatni element systemu alarmowego opartego na Supli, którego u mnie brakuje. Tylko tyle i aż tyle bo bezpieczeństwo jest najważniejsze.
Pozdrawiam
Zenon
Nowość – ERGO Laser Meter
-
Saillupus
Mam podnośnik w garażu i oczywiście ograniczoną wysokość. Zawsze się zastanawiam ile jeszcze mogę podnieść auto do góry zanim zahaczę dachem o poprzeczkę od bramy więc zdecydowanie bym zamontował do mierzenia ile jeszcze mam do sufitu 
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
Gang
Cześć.
Mam piec na pellet, próbowałem z czujnikiem odległości ale zapylenie uniemożliwiało pracę. I po jakimś czasie bzdury pokazywało.
Chętnie przetestuje takie rozwiązanie w mojej tekli na pellet.
Mam piec na pellet, próbowałem z czujnikiem odległości ale zapylenie uniemożliwiało pracę. I po jakimś czasie bzdury pokazywało.
Chętnie przetestuje takie rozwiązanie w mojej tekli na pellet.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
Zgłaszam się w celu sprawdzenia w krótkim (?
) garażu. Cóż tu więcej pisać - jest ciasno, to taki "laser" może bardzo pomóc. Ja daję jakoś radę (bo moje graty tam leżą
), ale żona z powodu ciasnoty chce mi "wysprzątać" garaż.
Zauważyłem zmianę w dobrym kierunku - mocowanie umiejscowione jest na innej ściance niż USB zasilania , co w przypadku licznika OCR ograniczało zakres odchylania w czasie montażu. Myślałem, żeby też wykorzystać to urządzenie do kontroli poziomu ekogroszku, ale pierwszy wariant jest zdecydowanie lepszy.
edit
Zauważyłem zmianę w dobrym kierunku - mocowanie umiejscowione jest na innej ściance niż USB zasilania , co w przypadku licznika OCR ograniczało zakres odchylania w czasie montażu. Myślałem, żeby też wykorzystać to urządzenie do kontroli poziomu ekogroszku, ale pierwszy wariant jest zdecydowanie lepszy.
edit
Last edited by RomanG on Sat Sep 27, 2025 6:34 pm, edited 1 time in total.
-
Lesik
Hej.
Ja mam kilka pomysłów gdzie bym go przetestował. Po pierwsze mam mały garaż i zawsze muszę wysiąść z samochodu sprawdzić czy tył już się schował żeby bezpiecznie zamknąć bramę. Problem jest bo czasem przyjeżdżam służbowym samochodem który jest dłuższy od mojego. Drugi zamontował bym go przy furtce. Zawsze wieczorem zapalało by się światło na ścieżce do domu. I trzecia funkcja to przy drzwiach tarasowych. Pies jest na dworzu i jak chce wrócić do domu to siada przed drzwiami tarasowymi. Czasem jak nie zauwaze to siedzi jakiś czas
A tak zawsze powiadomienie że trzeba drzwi otworzyć.
Kolejna funkcja to studzienka do pompy od nawadniania. Już wymieniłem 2 razy pompę bo tak padał deszcz ze w studzience zalało pompę która stoi na podwyższeniu ale przy bardzo dużych ulewach to nie wystarczy. Spróbowałbym też w studzience z oczyszczalni. Spływa tam woda i po określonym poziomie załącza się pompa. Ale to pływak czasem sie zawiesi. A tu zawsze powiadomienie.
Pozdrawiam
Michał
Ja mam kilka pomysłów gdzie bym go przetestował. Po pierwsze mam mały garaż i zawsze muszę wysiąść z samochodu sprawdzić czy tył już się schował żeby bezpiecznie zamknąć bramę. Problem jest bo czasem przyjeżdżam służbowym samochodem który jest dłuższy od mojego. Drugi zamontował bym go przy furtce. Zawsze wieczorem zapalało by się światło na ścieżce do domu. I trzecia funkcja to przy drzwiach tarasowych. Pies jest na dworzu i jak chce wrócić do domu to siada przed drzwiami tarasowymi. Czasem jak nie zauwaze to siedzi jakiś czas
A tak zawsze powiadomienie że trzeba drzwi otworzyć.
Kolejna funkcja to studzienka do pompy od nawadniania. Już wymieniłem 2 razy pompę bo tak padał deszcz ze w studzience zalało pompę która stoi na podwyższeniu ale przy bardzo dużych ulewach to nie wystarczy. Spróbowałbym też w studzience z oczyszczalni. Spływa tam woda i po określonym poziomie załącza się pompa. Ale to pływak czasem sie zawiesi. A tu zawsze powiadomienie.
Pozdrawiam
Michał
-
Gang
btw.
Ja w garażu problem rowiązanym mam progiem w posadzce.
W garażu mam zapasu jakieś 30cm, względem długości auta.
Żona, zawsze parkowała idealnie, dosłownie 5cm od stołu z przodu i 25 z tyłu od bramy.
zapytałem się jej jak to robi....
odpowiedziała: Normalnie, odbijam się od stołu....
Jeszcze tego samego dnia byłem w sklepie kupić odbojnik do podłogi

Żona, zawsze parkowała idealnie, dosłownie 5cm od stołu z przodu i 25 z tyłu od bramy.
Jeszcze tego samego dnia byłem w sklepie kupić odbojnik do podłogi
Jeżeli stół nie miał jakichś większych wgnieceń, to niepotrzebnie wywaliłeś kasę.Gang wrote: Sat Sep 27, 2025 6:51 pm btw.
Jeszcze tego samego dnia byłem w sklepie kupić odbojnik do podłogi![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Gang
Zderzak miał i ma dalej :p
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Tak czytam o tych garażach waszych i stwierdzam że ja to chyba jakiś dziwny jestem że mam analogową piłeczkę ping-pong na sznurku powieszoną. Piłka dotyka szyby i wiem że auto jest we właściwym miejscu. Zaraz bedą głosy że auta różnej długości itp. To odpowiadam. Piłeczka na sznurku dotykająca zderzak. Naprawdę nie macie lepszych pomysłów na wykorzystanie dalmierza optycznego? Jako alarm? Hmm średnio to widzę. Do włączania światła i alarmu to są czujniki ruchu. Pomysł z detekcją psa na tarasie nawet niegłupi bo psina może siedzieć dalej lub bliżej.
Mamy!Duch__ wrote: Sat Sep 27, 2025 11:41 pm Tak czytam o tych garażach waszych i stwierdzam że ja to chyba jakiś dziwny jestem że mam analogową piłeczkę ping-pong na sznurku powieszoną. Piłka dotyka szyby i wiem że auto jest we właściwym miejscu. Zaraz bedą głosy że auta różnej długości itp. To odpowiadam. Piłeczka na sznurku dotykająca zderzak. Naprawdę nie macie lepszych pomysłów na wykorzystanie dalmierza optycznego? Jako alarm? Hmm średnio to widzę. Do włączania światła i alarmu to są czujniki ruchu. Pomysł z detekcją psa na tarasie nawet niegłupi bo psina może siedzieć dalej lub bliżej.