Zgłoszenia błędów [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

YoMan wrote: Sun Sep 28, 2025 5:26 pm Coś chyba jednak nie tak, kiedyś pisałem ale nie byłem pewien więc uległem presji ;)
1. nowa bramka
2. zarejestrowałem czujnik ruchu 1
2. zarejestrowałem czujnik ruchu 2
3. zarejestrowałem czujnik ruchu 3 (inny)
4. zarejestrowałem głowicę

efekt:
czujnik ruchu 1 dołączył do głowicy jako termometr i kanał binarny jednocześnie i zniknął z apki.
Coś było pisane, że jako binarny to on ma się dołączać (dziwne dla mnie ale ok) natomiast jako termometr?
Żeby było dziwniej nie widać go w ustawieniach kanału HVAC jako termometr. No i "last but no least" czy nie mógłby się termometr głowicy czyli kanał HVAC TEMP dodawać domyślnie jako termometr termostatu?

Tak dla kolegi tylko pytam ;)
Są też czujniki ruchu, które mają dodatkowe funkcje (np. czujnik oświetlenia, temperatury, itp.). Może tu tkwi sekret dodania go jako termometr w termostacie? Tak tylko głośno myślę, bo nie wiem, a jest to trochę dziwne...

Edit: @vajera coś też chyba ostatnio przerabiał w kodzie głowic termostatycznych :?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Sun Sep 28, 2025 5:44 pm
Nie, że ma się dodać, ale że może - jako zależność, np. czujnik otwarcia okna - jak się aktywuje, to wyłącza grzanie. Usuń go w ustawieniach termostatu.
Nie wiem natomiast dlaczego dodał Ci się jako termometr - nie powinien. Tu już @vajera powinien zabrać głos. Ale też zawsze można (przynajmniej u mnie się da) usunąć każdy termometr przypisany do głowicy.
Ja wiem że się da :) no trochę już z SUPLA godzin mam spędzone. Chodzi mi o domyślne działanie przy dodawaniu głowicy. Moim zdaniem nie powinna głowica sobie brać pierwszego z brzegu czujnika binarnego i domyślnie go dodawać do termostatu. Termometr zakładam, że jednak jest jakimś małym bugiem do zgłoszenia do @vajera

edit: dodałem kolejną głowicę - takie samo zachowanie (czujnik pierwszy dodany jako wyłącznik termostatu i jako kanał termometru)
YoMan

YoMan wrote: Sun Sep 28, 2025 5:57 pm
Zibi_007 wrote: Sun Sep 28, 2025 5:44 pm
Nie, że ma się dodać, ale że może - jako zależność, np. czujnik otwarcia okna - jak się aktywuje, to wyłącza grzanie. Usuń go w ustawieniach termostatu.
Nie wiem natomiast dlaczego dodał Ci się jako termometr - nie powinien. Tu już @vajera powinien zabrać głos. Ale też zawsze można (przynajmniej u mnie się da) usunąć każdy termometr przypisany do głowicy.
Ja wiem że się da :) no trochę już z SUPLA godzin mam spędzone. Chodzi mi o domyślne działanie przy dodawaniu głowicy. Moim zdaniem nie powinna głowica sobie brać pierwszego z brzegu czujnika binarnego i domyślnie go dodawać do termostatu. Termometr zakładam, że jednak jest jakimś małym bugiem do zgłoszenia do @vajera

edit: dodałem kolejną głowicę - takie samo zachowanie (czujnik pierwszy dodany jako wyłącznik termostatu i jako kanał termometru)
Problem z dodawaniem czujnika binarnego był zgłaszany od samego początku dodania głowic do bramki. @klew twierdził, że nie powinien się dodawać, albo można to zablokować. I dalej się dodaje. Wyobraź sobie moje zdziwienie w zeszłym roku, jak za każdym razem kiedy siadałem na kanapę wyłączało mi grzanie w termostacie. Zanim doszedłem do tego, że przypisał się do głowicy samoistnie czujnik drgań (który też wtedy testowałem) to straciłem sporo czasu na szukaniu co jest nie tak. Przypominam, że to były same początki dodawania głowic do bramki i nic nie było takie jasne ani proste...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan

Zibi_007 wrote: Sun Sep 28, 2025 6:12 pm Wyobraź sobie moje zdziwienie...
czyli nie jestem wyjątkiem :)
YoMan

Zibi_007 wrote: Sun Sep 28, 2025 5:47 pm Są też czujniki ruchu, które mają dodatkowe funkcje (np. czujnik oświetlenia, temperatury, itp.). Może tu tkwi sekret dodania go jako termometr w termostacie? Tak tylko głośno myślę, bo nie wiem, a jest to trochę dziwne...

Edit: @vajera coś też chyba ostatnio przerabiał w kodzie głowic termostatycznych :?
wcześniej nie widziałem tego posta bo puściłeś 2: jeden po drugim

1. To jest prosty czujnik od sonoffa snzb-03 bez żadnych dodatków
2. Ten "bug" już jest przynajmniej od miesiąca viewtopic.php?p=211712#p211712
YoMan

YoMan wrote: Sun Sep 28, 2025 6:47 pm
Zibi_007 wrote: Sun Sep 28, 2025 5:47 pm Są też czujniki ruchu, które mają dodatkowe funkcje (np. czujnik oświetlenia, temperatury, itp.). Może tu tkwi sekret dodania go jako termometr w termostacie? Tak tylko głośno myślę, bo nie wiem, a jest to trochę dziwne...

wcześniej nie widziałem tego posta bo puściłeś 2: jeden po drugim

1. To jest prosty czujnik od sonoffa snzb-03 bez żadnych dodatków
2. Ten "bug" już jest przynajmniej od miesiąca viewtopic.php?p=211712#p211712
Tak, bo mi z telefonu przycisk edycji nie działał ;-)

ad.1., 2. - no to trzeba czekać na reakcję @vajera.

Mam w tej chwili dodanych 8 głowic do bramek Zigbee. Są na nich od dawna. Bramki tylko aktualizowałem, więc problemu nie zaobserwowałem. Mam luzem dwie głowice, ale mogę się nimi pobawić dopiero około wtorku-środy. Jakby co, to pomogę w testach i identyfikacji przyczyny tego problemu :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Sun Sep 28, 2025 6:12 pm
Problem z dodawaniem czujnika binarnego był zgłaszany od samego początku dodania głowic do bramki. @klew twierdził, że nie powinien się dodawać, albo można to zablokować. I dalej się dodaje. Wyobraź sobie moje zdziwienie w zeszłym roku, jak za każdym razem kiedy siadałem na kanapę wyłączało mi grzanie w termostacie. Zanim doszedłem do tego, że przypisał się do głowicy samoistnie czujnik drgań (który też wtedy testowałem) to straciłem sporo czasu na szukaniu co jest nie tak. Przypominam, że to były same początki dodawania głowic do bramki i nic nie było takie jasne ani proste...
To jest kwestia ustawień klasy HVAC. Trochę się to komplikuje przy ręcznej zmianie numeracji kanałów, ale jest do ogarnięcia.
Na klasie HVAC numer kanału binarnego powinien być ustawiony na numer kanału HVAC - wtedy binary jest wyłączony. Wartość domyślna ustawia się w konstruktorze, a potem można zmienić numer kanału HVAC. Jeśli przy pierwszym tworzeniu klasy i zmianie numeru nie poprawi się tego w konfiguracji, to różne mogą być efekty.
Ogólnie klasa HVAC jest wyjątkowo uparta do konfiguracji i sam regularnie mam z nią trudności ;) ale myślę że to się da ustawić. Jest używana w bramce Auraton i tam takich niepoprawnych ustawień nie ma. Także zakładam że wynika to z kodu bramki ZigBee (albo coś jest ustawiane niepoprawnie, ale coś nie jest ustawiane)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007

klew wrote: Sun Sep 28, 2025 8:18 pm
Zibi_007 wrote: Sun Sep 28, 2025 6:12 pm
To jest kwestia ustawień klasy HVAC. Trochę się to komplikuje przy ręcznej zmianie numeracji kanałów, ale jest do ogarnięcia.
Na klasie HVAC numer kanału binarnego powinien być ustawiony na numer kanału HVAC - wtedy binary jest wyłączony. Wartość domyślna ustawia się w konstruktorze, a potem można zmienić numer kanału HVAC. Jeśli przy pierwszym tworzeniu klasy i zmianie numeru nie poprawi się tego w konfiguracji, to różne mogą być efekty.
Ogólnie klasa HVAC jest wyjątkowo uparta do konfiguracji i sam regularnie mam z nią trudności ;) ale myślę że to się da ustawić. Jest używana w bramce Auraton i tam takich niepoprawnych ustawień nie ma. Także zakładam że wynika to z kodu bramki ZigBee (albo coś jest ustawiane niepoprawnie, ale coś nie jest ustawiane)
Ale dałbym sobie coś uciąć (może niewielkiego ;-)), że jak dodawałem głowicę termostatyczną Auratona do bramki (boxa) gdzie był czujnik zalania (nieprzypisany do zaworu) to mi go z automatu dopisało do głowicy. Normalnie ciężko o taką sytuację, bo najczęściej ten czujnik zalania przypisuje się do zaworu i później go nawet normalnie nie widać (chowa się pod zaworem). To było zaraz po wprowadzeniu zaworu (na starej wersji softu). Nie wiem, jak jest teraz...
YoMan

klew wrote: Sun Sep 28, 2025 8:18 pm Ogólnie klasa HVAC jest wyjątkowo uparta do konfiguracji i sam regularnie mam z nią trudności
Ciekawe, kto ją tworzył .... :?
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Sun Sep 28, 2025 9:14 pm
klew wrote: Sun Sep 28, 2025 8:18 pm Ogólnie klasa HVAC jest wyjątkowo uparta do konfiguracji i sam regularnie mam z nią trudności
Ciekawe, kto ją tworzył .... :?
Wszystko jest na github. Wystarczy "git blame" i będzie jasne :D

Ogólnie temat "konfiguracji" kanałów jest złożony. Wynika to z tego, że kanały mają coś takiego jak "domyślna konfiguracja" (czyli konfiguracja jaka powinna się pojawić w "factory defaults", czy też np. po zmianie funkcji). Następnie konfiguracja ląduje na serwerze i tam Cloud może ją modyfikować. Z drugiej strony mamy www urządzenia, a czasem jakieś menu i UI na samym urządzeniu (np. GKW-01) - i te zmiany też powinny lądować na serwerze.
Więc kanał musi odróżniać ustawienia domyślne od bieżących, a także musi pamiętać, czy była gdzieś robiona jakaś lokalna zmiana i odpowiednio to obsłużyć z serwera.
No i HVAC był tutaj pierwszą klasą tego typu, a do tego ma najbardziej złożoną konfigurację. Na pewno da się to zrobić prościej, ale teraz cieżko jest to zmieniać, aby nie popsuć już działających urządzeń. A do tego, to już jest i działa, więc często inne nowe tematy są ważniejsze.

Ale wracając do sedna. Jeśli ktoś umie to zreprodukować, to niech opisze wszystkie kroki oraz załączy pełne logi z urządzenia. Będzie to dobra baza do poszukania przyczyny i rozwiązania.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Bramka ZigBee”