Nowość – ERGO Laser Meter

sqymon

Witam

Nadaje się do pomiaru poziomu lustra wody?
Pomiar ilości wody w studzience rewizyjnej w piwnicy.

W suchym okresie jest pusta, przy mokrych okresach lustro sie pojawia i podnosi. Od pewnego poziomu załączam pompe aby zabezpieczyć piwnice
Gang

Duch__ wrote: Sat Sep 27, 2025 11:41 pm Tak czytam o tych garażach waszych i stwierdzam że ja to chyba jakiś dziwny jestem że mam analogową piłeczkę ping-pong na sznurku powieszoną. Piłka dotyka szyby i wiem że auto jest we właściwym miejscu. Zaraz bedą głosy że auta różnej długości itp. To odpowiadam. Piłeczka na sznurku dotykająca zderzak. Naprawdę nie macie lepszych pomysłów na wykorzystanie dalmierza optycznego? Jako alarm? Hmm średnio to widzę. Do włączania światła i alarmu to są czujniki ruchu. Pomysł z detekcją psa na tarasie nawet niegłupi bo psina może siedzieć dalej lub bliżej.
Piłeczka jest spoko dla nas, dla Żon musi być coś czego nie da się tak łatwo przejechać/przepchnąć. Próg w podłodze się u mnie sprawdza ;o
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
ERGOenergia

Rem125 wrote: Sat Sep 27, 2025 2:35 pm Ja bym potestował do zmiękczacza wody do sprawdzania poziomu tabletek solnych. Często zapominam SPRAWDZIĆ jaki jest poziom tabletek solnych. Co powoduje że zmiękczacz nie zmiękcza wody.
Super pomysł! :D
ERGOenergia

Saillupus wrote: Sat Sep 27, 2025 3:57 pm Mam podnośnik w garażu i oczywiście ograniczoną wysokość. Zawsze się zastanawiam ile jeszcze mogę podnieść auto do góry zanim zahaczę dachem o poprzeczkę od bramy więc zdecydowanie bym zamontował do mierzenia ile jeszcze mam do sufitu :mrgreen:

Pozdrawiam!
Również bardzo kreatywne 8-) A o dach samochodu dbać trzeba ;) :D
ERGOenergia

Duch__ wrote: Sat Sep 27, 2025 11:41 pm Tak czytam o tych garażach waszych i stwierdzam że ja to chyba jakiś dziwny jestem że mam analogową piłeczkę ping-pong na sznurku powieszoną. Piłka dotyka szyby i wiem że auto jest we właściwym miejscu. Zaraz bedą głosy że auta różnej długości itp. To odpowiadam. Piłeczka na sznurku dotykająca zderzak. Naprawdę nie macie lepszych pomysłów na wykorzystanie dalmierza optycznego? Jako alarm? Hmm średnio to widzę. Do włączania światła i alarmu to są czujniki ruchu. Pomysł z detekcją psa na tarasie nawet niegłupi bo psina może siedzieć dalej lub bliżej.
Każdy pomysł jest warty uwagi - dla jednego piłeczka jest wystarczająca, zaś ktoś inny może chcieć bajery :D Podpowiemy, że czujnik zwraca wartość odległości - więc jeśli ktoś ma potrzebę można to wykorzystać na wiele fajnych sposobów - chociażby w garażu wysterować czerwone oświetlenie LED, gdy będziemy zbyt "blisko" ściany :D
ERGOenergia

sqymon wrote: Sun Sep 28, 2025 11:20 am Witam

W suchym okresie jest pusta, przy mokrych okresach lustro sie pojawia i podnosi. Od pewnego poziomu załączam pompe aby zabezpieczyć piwnice
Jeśli chodzi o pomiar poziomu wody - na razie robimy testy i sami sprawdzamy, jak najlepiej to rozwiązać. Generalnie Laser Meter to prototyp, który nie ma przystosowanej obudowy do warunków podwyższonej wilgotności. Docelowo pracujemy nad czujnikiem ultradźwiękowym, który właśnie w takich zastosowaniach (lustro wody, studzienki, piwnice) ma działać pewnie i stabilnie 8-)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

ERGOenergia wrote: Sun Sep 28, 2025 6:13 pm
sqymon wrote: Sun Sep 28, 2025 11:20 am Witam

Jeśli chodzi o pomiar poziomu wody - na razie robimy testy i sami sprawdzamy, jak najlepiej to rozwiązać. Generalnie Laser Meter to prototyp, który nie ma przystosowanej obudowy do warunków podwyższonej wilgotności. Docelowo pracujemy nad czujnikiem ultradźwiękowym, który właśnie w takich zastosowaniach (lustro wody, studzienki, piwnice) ma działać pewnie i stabilnie 8-)
Niestety przewiduję ciężką walkę z tymi ultradźwiękami .... przerabiałem to w DIY :)
YoMan

ERGOenergia wrote: Sun Sep 28, 2025 3:05 pm
Rem125 wrote: Sat Sep 27, 2025 2:35 pm Ja bym potestował do zmiękczacza wody do sprawdzania poziomu tabletek solnych. Często zapominam SPRAWDZIĆ jaki jest poziom tabletek solnych. Co powoduje że zmiękczacz nie zmiękcza wody.
Pytanie czy podwyższona wilgotność i sól nie uszkodzą czujnika. Poza tym kiedy tabletki pływają w wodzie to jeszcze nie ma konieczności dosypywania ale od tego momentu czujnik już nic nie pokaże. Testowane :)
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

YoMan wrote: Sun Sep 28, 2025 6:23 pm
Pytanie czy podwyższona wilgotność i sól nie uszkodzą czujnika. Poza tym kiedy tabletki pływają w wodzie to jeszcze nie ma konieczności dosypywania ale od tego momentu czujnik już nic nie pokaże. Testowane :)
Uszkodzą, uszkodzą. Bez dodatkowych zabezpieczeń to miesiąca w takich warunkach nie wytrzyma. W tej obudowie, poza ESP jest jeszcze pewnie TOF400C. Jak się to dobrze uszczelni w obudowie (żywicą do elektroniki, albo silikonem) to ma szansę działać. Problemem jest zasilanie. Gniazdo i wtyczka też muszą być zalane (uszczelnione) a przewód zasilający wyprowadzony na zewnątrz. Ważny też jest odpowiedniej dobór powłoki konforemnej. ESP lubi się grzać i o tym też należy pamiętać...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan

Zibi_007 wrote: Sun Sep 28, 2025 6:51 pm
YoMan wrote: Sun Sep 28, 2025 6:23 pm

Uszkodzą, uszkodzą. Bez dodatkowych zabezpieczeń to miesiąca w takich warunkach nie wytrzyma. W tej obudowie, poza ESP jest jeszcze pewnie TOF400C. Jak się to dobrze uszczelni w obudowie (żywicą do elektroniki, albo silikonem) to ma szansę działać. Problemem jest zasilanie. Gniazdo i wtyczka też muszą być zalane (uszczelnione) a przewód zasilający wyprowadzony na zewnątrz. Ważny też jest odpowiedniej dobór powłoki konforemnej. ESP lubi się grzać i o tym też należy pamiętać...
TOF400 jest w opcji wodoszczelnej więc zadanie trochę ułatwione. Reszta powinna być "zalana" na amen albo konkretna obudowa uszczelniona do takich zastosowań. Raczej chłopaki (może też dziewczyny?) z @ERGOenergia takie rzeczy ogarniają ;)
Ja tak tylko w odniesieniu do tych prototypów, które podobno mają IP00
YoMan

Return to “Nowości”