ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW SGW-01 :)

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

mipolansk wrote: Wed Oct 01, 2025 10:00 am
shimano73 wrote: Tue Sep 30, 2025 5:29 pm Hej, otrzymałem swój egzemplarz i próbuje go dodać w trybie automatycznym no i lipa. Próby wykonuję przy użyciu mojego iPhona 12 mini z iOS26.1, Bardzo szybko po kilku sekundach pojawia się komunikat o przekroczeniu czasu na nawiązanie połączenia,
Tu filmik : https://photos.app.goo.gl/nkHCJeYm1tT3zjqp6 , oczywiście urządzenie emituje sieć "ZAMEL-SGW-01..." , a na wtyczce miga szybciutko niebieska dioda.
Co to za iOS26.1? Z tego co ogarniam to aktualnie jest wersja 18.x :)
15 września była aktualizacja do iOS26, aktualnie jest już iOS26.0.1 :) :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

klew wrote: Wed Oct 01, 2025 9:57 am Android i iOS mają zupełnie inne mechanizmy w tym miejscu. Mógłbyś więcej napisać co się u Ciebie działo?
Android 16, pixel 6a, dokładnie jak na wideo od @shimano73.
W cloud miałem włączony tryb rejestracji urządzeń, w aplikacji podczas dodawania nowego urządzenie zostało znalezione bardzo szybko lecz kolejny krok kończył się niepowodzeniem (przekroczenie czasu).
Niedawno dodawałem inne tym telefonem, m.in. SBW-02, MEW-01 i poszło gładko.
mipolansk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

uchnast.michal wrote: Wed Oct 01, 2025 10:31 am Android 16, pixel 6a, dokładnie jak na wideo od @shimano73.
W cloud miałem włączony tryb rejestracji urządzeń, w aplikacji podczas dodawania nowego urządzenie zostało znalezione bardzo szybko lecz kolejny krok kończył się niepowodzeniem (przekroczenie czasu).
Niedawno dodawałem inne tym telefonem, m.in. SBW-02, MEW-01 i poszło gładko.
Ja testuje z Pixel 8 i nie miałem żadnych problemów do tej pory, więc to raczej nie kwestia Androida.
mipolansk

robertklepacki94 wrote: Wed Oct 01, 2025 10:30 am 15 września była aktualizacja do iOS26, aktualnie jest już iOS26.0.1 :) :D
Aktualizuję i będę sprawdzał. Może jakieś nowe uprawnienia wprowadzili, które trzeba uwzględnić :)
mipolansk

shimano73 wrote: Tue Sep 30, 2025 5:29 pm Hej, otrzymałem swój egzemplarz i próbuje go dodać w trybie automatycznym no i lipa. Próby wykonuję przy użyciu mojego iPhona 12 mini z iOS26.1, Bardzo szybko po kilku sekundach pojawia się komunikat o przekroczeniu czasu na nawiązanie połączenia,
Tu filmik : https://photos.app.goo.gl/nkHCJeYm1tT3zjqp6 , oczywiście urządzenie emituje sieć "ZAMEL-SGW-01..." , a na wtyczce miga szybciutko niebieska dioda.
A czy ten problem występuje też przy innych urządzeniach, czy tylko przy tej wtyczce? Zaktualizowałem u siebie iOS i na moich urządzeniach dodawanie działa prawidłowo. Co prawda nie mam tej wtyczki, ale sprawdzałem z innym urządzeniami.
shimano73
Been thanked: 1 time

mipolansk wrote: Wed Oct 01, 2025 7:17 pm
A czy ten problem występuje też przy innych urządzeniach, czy tylko przy tej wtyczce? Zaktualizowałem u siebie iOS i na moich urządzeniach dodawanie działa prawidłowo. Co prawda nie mam tej wtyczki, ale sprawdzałem z innym urządzeniami.
Wczoraj kupiłem kolenego ROW'a sprawdzę dziś , dam znać.

EDIT: próbowałem dodać ROW-02 w trybie automatycznym ale wynik ten sam

EDIT2: Zrestartowałem dziś telefon i problem się rozwiązał , aba moduły się dodały , oczywiście nie na raz 😏, także problem był po mojej stronie , konkretnie mojego ajfona 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Gang

Motorola i najnowszy andek.
Dodawanie przez apke zero problemów.
Ba! Mam coś z GUI genericiem i non stop sieć rozgłasza, zawsze to bym problem, a tu mile zaskoczenie bo apka się zapytała z czym się połączyć.

Po włączeniu do prądu gniazdko rozgłaszało sieć, ale chyba nie mrugalo nic na zielono, tak jak apka sygnalizuje, że powinno.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Chcę poinformować, że zgodnie z wcześniejszą deklaracją przystępuję do testowania SGW-01.
Koszalinianin (?) w zaistniałej sytuacji nie chciał skorzystać z mojej propozycji, ale nadal jest…. . :)

Wczoraj (!) rozpakowałem przesyłkę – gniazdko było dobrze zabezpieczone.
Porównałem z innymi moimi gniazdkami pracującymi „pod Suplą” – SGW-01 jest najmniejszym gniazdkiem (ok. 50mmx61mm), jakie obecnie posiadam. Wprawdzie BSD34 jest niewiele większe (ok. 52mmx64mm), ale jednak. 😊 Porównywałem samą plastikową obudowę – bez bolców. Wszystkie gniazdka posiadają pomiar energii, po za "Sonoff-em".

W kontekście opisywanych ostatnio błędów parowanie aplikacją (Samsung S10e :lol: ) przeszło szybko i bez najmniejszych komplikacji(!). :D

Porównując z innymi posiadanymi przeze mnie gniazdkami plusem jest już zaimplementowana reakcja na wzrost prądu („próg nadprądowy”), natomiast nie ma opcji „sterowanie światłem” => „żywotność źródła światła”. W niektórych przypadkach może to być użyteczne.
Również nie pogardziłbym 😉 wyzwalaczami akcji (AT), ale to już drobny szczegół.
SGW-01 nie mierzy współczynnika mocy, a co za tym idzie nie podaje mocy pozornej i biernej, ale to było podane w specyfikacji na początku wątku.
Wypróbowałem także opcję „próg nadprądowy”; wzrost o …3W żarówkę LED (z 40mA do ustawionej wartości 50mA) powodował wyłączenie gniazdka po kilku-kilkunastu sekundach. Czy taki test jest miarodajny – nie wiem, ale działało. :lol:
Co ciekawe; wpisywanie progu dla wartości dziesiętnych nie przyjmuje przecinka lecz trzeba użyć kropki. Wydawało mi się, że przecinek jest formą prawidłową. Sprawdziłem, w innych kanałach jest tak samo.
Na początku wydawało mi się, że gdzieś podano moc podłączanego urządzenia - 4000W, ale teraz nie mogę tego znaleźć. Być może dotyczyło to tylko "bliźniaczego" Sonof-a. Zamel - zarówno na gniazdku, jak i w załączonej instrukcji - podaje 3500W.
Gniazdko SGW-01 nie jest urządzeniem tak skomplikowanym, jak np. Box Auratona ze sparowanymi „peryferiami”, więc testowanie też jest łatwiejsze.
Ogólnie mogę polecić przyszłym nabywcom. Oczywiście, cena też będzie ważnym kryterium. ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Fri Oct 03, 2025 9:31 am Porównując z innymi posiadanymi przeze mnie gniazdkami plusem jest już zaimplementowana reakcja na wzrost prądu („próg nadprądowy”), natomiast nie ma opcji „sterowanie światłem” => „żywotność źródła światła”. W niektórych przypadkach może to być użyteczne.
Również nie pogardziłbym 😉 wyzwalaczami akcji (AT), ale to już drobny szczegół.
Ta "żywotność światła" raczej nie jest używana w komercyjnych urządzeniach. Kiedyś było to do jakiejś lampy UV dodane i tyle. W DIY się pojawiło i zyskało na popularności :)
Do czego chciałbyś tam AT? Na tym małym bocznym przycisku?

PS: Piękny test :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

klew wrote: Fri Oct 03, 2025 9:42 am Ta "żywotność światła" raczej nie jest używana w komercyjnych urządzeniach. Kiedyś było to do jakiejś lampy UV dodane i tyle. W DIY się pojawiło i zyskało na popularności :)
Porównując gniazdka "wyskoczyła" mi ta różnica i tu ją przytoczyłem. ...ale używam tej funkcji w tunelu z pomidorami do doświetlania lampami LED ze zintegrowanym UV. Chodzi o jakąś "wegetację", ale tu musiałbym zapytać żony. :lol:
klew wrote: Fri Oct 03, 2025 9:42 am Do czego chciałbyś tam AT? Na tym małym bocznym przycisku?
Tak, jak wyżej - "wyskoczyło" z porównania. A do czego? ... do ..."wyzwalaczy akcji" ;). Niech urządzenia komercyjne będą lepsze od DIY!
Wiem! Lepsze jest wrogiem dobrego, ale ...cóż szkodzi zaproponować. :lol: Argumentem przeciw może być nadmierne eksploatowanie tego "małego bocznego przycisku". I to przyjmuję.
klew wrote: Fri Oct 03, 2025 9:42 am PS: Piękny test :)
Dzięki! W zaistniałej sytuacji musiałem się postarać (w miarę możliwości).

Return to “Nowości”