vajera wrote: Sat Oct 04, 2025 8:44 am
Jestem na wyjeździe i nie mam pod ręką odpowiednich urządzeń
Zigbee, więc gdyby ktoś nudził się w sobotę

, to poniżej prośba o test:
Potrzebne elementy:
- Bramka Z2S w wersji 0.9.59-04/10/2025.
ㅤ
- Trzy urządzenia Zigbee typu gniazdko, przekaźnik, źródło światła sparowane z powyższą bramką.
Teraz opis testu:
- Zakładka Zigbee channels - pojawił się tam przycisk Add LAH (experimental!) - wciskamy go 1x - na liście kanałów powinien pojawić się nowy kanał o nazwie LOCAL ACTION HANDLER.
ㅤ
- Zakładka Local actions - dodajemy nowe akcje:
ㅤ
- NEW ACTION;
- włączamy action enabled;
- nadajemy nazwę nowej akcji;
- source channel - wybieramy jedno z urządzeń Zigbee (1), np. gniazdko albo przekaźnik;
- source event - wybieramy ON_TURN_ON;
- destination channel - wybieramy ten nowo dodany kanał (LOCAL ACTION HANDLER);
- destionation action - wybieramy TURN_ON;
- SAVE ACTION;
- czynności z pkt. a) - h) powtarzamy dla tego samego urządzenia, ale z source event = ON_TURN_OFF i destionation action = TURN_OFF;
ㅤ
- Czynności z pkt. 2 powtarzamy dla drugiego urządzenia Zigbee (2), np. drugie gniazdko/przekaźnik.
ㅤ
- W tym momencie powinniśmy mieć 4 akcje - po dwie na każde urządzenie, dla wszystkich destination channel = (LOCAL ACTION HANDLER);
ㅤ
- Dodajemy kolejne dwie akcje:
ㅤ
- NEW ACTION;
- włączamy action enabled;
- nadajemy nazwę nowej akcji;
- source channel - wybieramy ten nowo dodany kanał (LOCAL ACTION HANDLER);
- source event - wybieramy ON_TURN_ON;
- destination channel - wybieramy trzecie urządzenie Zigbee (3), np. przkaźnik/gniazdko/żarówka;
- destionation action - wybieramy TURN_ON;
- SAVE ACTION;
- czynności z pkt. a) - h) powtarzamy dla tego samego urządzenia, ale z source event = ON_TURN_OFF i destionation action = TURN_OFF;
W tym momencie musimy zresetować brramkę (najlepiej zawsze używać GUI->Gateway->Restart gateway) - spowoduje to aktywację nowego kanału i dodanych akcji.
Idea testu jest następująca - wtedy i tylko wtedy, gdy urządzenia Zigbee (1) i (2) zostaną włączone (niekoniecznie jednocześnie, ale oba muszą pozostać włączone), zostanie włączone urządzenie (3). Jeżeli któreś z urządzeń (1) lub (2) (lub) oba zostanie następnie wyłączone, to urządzenie (3) również zostanie wyłączone i pozostanie wyłączone do momentu, gdy ponownie zostanie spełniony warunek (1) + (2).
Ciekawie to wygląda, szkoda ze nie mam sprzętu aby potestować.
Tylko w mojej logice jest możliwość wyboru między AND a OR.
Tu widzę przy włączeniu jest AND ale przy wyłączeniu OR.
Powinno działać to co chcę, ale wybór opcji AND lub OR zawsze byłby na plus.
Nasuwa mi się kolejne pytanie, czy idzie to połączyć w taki sposób ze jak jedno urządzenie jest ON a drugie OFF.
Już tłumacze, termostat jak grzeje stan zmienia na ON, ale jak okno jak zamknięte to jest OFF a jak się otworzy to ON.
EDIT
Mam jedno gniazdko _TZ3000_gjnozsaz::TS011F
Mam Z2S Gateway version: 0.9.59-04/10/2025
W chanel wybieram relay, klikam na "Local action handler" ale nie pojawia się nowy kanał na liście.
OK trzeba zrobić restart bramki.