Kwestia zasięgu boxa

Charnay

Moje dwie głowice RC są w odległości od boxa jakieś mniej więcej 15 i 12 m. W linii prostej dzieli je 40 cm ściana z poniemieckiej czerwonej cegły, ale jest też przestrzeń otwarta (korytarz bez drzwi). Na głowicach siła sygnału radia to 8 i 12%, czyli tragicznie mało. Po restarcie boxa radio podnosi się do 16 i 22%, ale po jakimś czasie wszystko wraca do pierwotnych wskazań. I tu pytanie: czy tak słaby (co by nie mówić) sygnał radia boxa jest prawidłowy? W którymś z wątków przedstawiciel serwisu Lars pisał, że radio w boxie powinno poradzić sobie z większymi odległościami i jest generalnie dość silne, ale u mnie to chyba tak nie działa. Box do serwisu czy mam się nie przejmować i od czasu do czasu trochę marznąć?

Generalnie zasięg to największa bolączka systemu. HC w jednym kącie domu, RC rozsiane po pokojach, box teoretycznie w środku chałupy, ale to wszystko działa dość niestabilnie na końcówkach zasięgu. RC się rozłączają, co kilka dni muszę sprawdzać i resetować wszystko, Możliwość spięcia szeregowego dwóch boxów to będzie krytyczna modyfikacja systemu...
Charnay

Głowice dostały ustawienia fabryczne, ponowne parowanie, ustawiania itp. Wytrzymały pól godziny i się rozłączyły z boxem. Obok stoi HM - siła radia 48%.
Chyba sprzedam ten złom albo wywalę w cholerę, bo mi życia szkoda na walkę z czymś takim. Nie wiem, jak wy sobie z tym radzicie, bo u mnie 12 metrów to granica nie do przejścia dla sygnału radiowego.
Panowie z Larsa - gratuluję niezawodnego sprzętu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Charnay wrote: Sat Oct 04, 2025 4:22 pm Głowice dostały ustawienia fabryczne, ponowne parowanie, ustawiania itp. Wytrzymały pól godziny i się rozłączyły z boxem. Obok stoi HM - siła radia 48%.
Chyba sprzedam ten złom albo wywalę w cholerę, bo mi życia szkoda na walkę z czymś takim. Nie wiem, jak wy sobie z tym radzicie, bo u mnie 12 metrów to granica nie do przejścia dla sygnału radiowego.
Proponuję ostudzić emocje i zamiast eksponować światu swoje bogate i kulturalne wnętrze, po prostu skontaktować się z serwisem?

40 cm ściany to spora przeszkoda, a propagacja sygnału radiowego to skomplikowany temat.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Charnay

klew wrote: Sat Oct 04, 2025 4:32 pm
Charnay wrote: Sat Oct 04, 2025 4:22 pm Głowice dostały ustawienia fabryczne, ponowne parowanie, ustawiania itp. Wytrzymały pól godziny i się rozłączyły z boxem. Obok stoi HM - siła radia 48%.
Proponuję ostudzić emocje i zamiast eksponować światu swoje bogate i kulturalne wnętrze, po prostu skontaktować się z serwisem?

40 cm ściany to spora przeszkoda, a propagacja sygnału radiowego to skomplikowany temat.
@klew - bądź uprzejmy nie zajmować się moim wnętrzem, bo nie masz o tym pojęcia, a ja cię o to nie prosiłem, podobnie jak o rady w sprawie emocji. Zajmij się tym, na czym się znasz.

Wydałem na te urządzenia sporo pieniędzy, a że nie mam ich zbyt wiele, to uważam za naturalne to, że reaguję niezbyt przychylnie na sypiący się (stosunkowo nowy) system u progu sezonu grzewczego. I, prawdę mówiąc, oczekiwałem czegoś więcej poza niewypowiedzianą radą typu "wyburz ścianę".
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Charnay wrote: Sat Oct 04, 2025 5:04 pm
Nie ma tutaj żadnej opcji do zmiany zasięgu radia (o ile mi wiadomo). Więc pozostaje kwestia ustawienia Boxa względem urządzeń.
Z moich obserwacji wynika, że radio w urządzeniach Auraton ma lepszy zasięg niż Wi-Fi, ale nie jest to jakiś demon zasięgu i np 2x lepszych osiągów pod tym zakresem na pewno nie ma.

40 cm cegły, to silna bariera.
U mnie Wi-Fi (Unifi) sobie kiepsko radzi przy 4 m od AP, ze ścianą 25 cm po drodze.

Niestety jeden Box nie we wszystkich domach da radę ogarnąć każdy kąt i na chwilę obecną nie możemy zaproponować dwóch Boxów, ze względu na brak tzw komunikacji lokalnej między Boxami (ale na pewno to będzie dodane, tylko ciężko mi określić czas).

Ja bym dał wszystkie RC testowo koło siebie i porównał, zł czy zasięg radia jest podobny (na każdej trzeba coś wysterować, aby radio pracowało, wtedy się siła sygnału aktualizuje). Jeśli jakaś mocno odbiega od innych -> kontakt z serwisem.
Jeśli wszystkie mają podobnie, to dałbym je na docelowe miejsca i próbował dać Box w kilka różnych miejsc.
Sygnał radiowy potrafi się propagować czasem w dość nieoczywisty sposób i może uda Ci się znaleźć dobre miejsce. Można próbować też na różnych wysokościach itp.

Resetowanie do fabryki, ponowne parowanie - wg mnie to nic nie zmieni
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

To i ja się wypowiem.
Mam porównanie, bo posiadam boxa w domu rodziców (1939 r.) i w mieszkaniu (2018 r.).
Zasięg naprawdę jest bardzo dobry, bo u rodziców na 230 m mam tylko jednego BOX-a, który obsługuje dwie kondygnacje, w tym piwnicę z zaworem wody. Kluczowe jest jednak umiejscowienie BOX-a — niekiedy przesunięcie o 1 metr w prawo lub w lewo potrafi podnieść zasięg o 50%. I nie jest to wina BOX-a, Auratona czy Larsa, tylko po prostu tak działa komunikacja radiowa.

Skoro masz dość grube ściany, a na drodze RC-BOX-a jest ich kilka, to linia prosta zasięgu może wynosić maksymalnie 6 m.

Proponuję podłączyć BOX-a do powerbanka i posprawdzać w domu, gdzie będzie najlepszy zasięg.

Rodzice mają dom w kształcie prostokątu i mylnie na początku myślałem, że jak dam BOX-a na środku, to będzie idealnie. Jednak okazało się, że musiałem go przesunąć maksymalnie do skrajnej ściany i wtedy wszystkie urządzenia zyskały siłę sygnału radiowego w okolicy >50%.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Charnay

Dzięki @klew, dzięki @robertklepacki94

Przestawiłem boxa do łazienki - ustabilizowało się trochę, ale jedna głowica i HM nadal świrują.

I teraz uwaga: moja ukochana żona wepchnęła do szafki koło kaloryfera z fiksująca głowicą, na której stoi fiksujący HM - walizeczkę ze sztućcami. Metalowymi. JPRDL!

Niniejszym zwracam honor Panom z Larsa i przepraszam @klew za nieładną polemikę.

Puenta: walizeczka wylądowała gdzie indziej, głowica i HM wstały natychmiast. Tylko żona przestała się odzywać....
flowerek

To co opisujesz to nie jest standardowy polski dom.
Wiec wymaga niestandardowych rozwiązan.
Ja mam niby standardowy dom parter pietro z podlogowką. Srandardowe stropy terriva. Ale pod rurkami podllgowki folia alu i dalem pod panele podklad z folią alu....skutek...nawet unifi LR sobie nie radzi przez strop. Musialem.zamontowac 2 AP.po 1 na kondygnacje

Lączność radiowa to trudny temat. Niby mozna wszystko policzyc i teoretycznie uatalic...ale czy bedziesz odwiercal sciany zeby sprawdzic ich strukture i całkowal dane? Wiadomo ze nie...w niestandardowych domach trzeba robic to metodą prob i trzeba nastawić się na niespodzianki.
Dlatego zalecam podobnie jak koledzy pobiegac troche z boxem lub podzielic instalacje logicznie i zaatosowax 2 boxy. Juz tak robilem u jednego klienta...i śmiga.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Charnay wrote: Sat Oct 04, 2025 5:51 pm Puenta: walizeczka wylądowała gdzie indziej, głowica i HM wstały natychmiast. Tylko żona przestała się odzywać....
No to masz dzisiaj kumulację. Urządzenia Auraton działają i do tego milcząca żona... :D :P :twisted: ;)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Muszę przyznać, że wątek ten spokojnie zasługuje na tytuł „Wątku Roku” - przynajmniej z naszego auratonowego punktu widzenia.
Było tu wszystko: problem, emocje, osobiste wycieczki personalne, napięcie i tajemnicza mroczna siła, którą ostatecznie okazały się metalowe sztućce.
W połowie czytania poszedłem zrobić popcorn, bo lektura była wciągająca bez reszty.

Ale już tak całkiem serio ten przypadek to świetna lekcja dla nas wszystkich.
Dzięki determinacji @Charney, dzięki niesamowitemu opanowaniu @klew (jak zwykle z resztą) i dzięki kilku naszym forumowym "wyjadaczom" udało się dojść do sedna i zakończyć temat happy endem.
Nie każdy użytkownik ma tyle cierpliwości, samozaparcia i pokory w sobie, a szkoda, bo takie sytuacje czasami kończą się niepotrzebnymi kwasami po obu stronach.
Przez telefon trudno zrobić pełen przegląd sytuacji, a propagacja sygnału radiowego to zawsze indywidualna sprawa - marzy mi się takie narzędzie, coś w stylu "szklanej kuli". Czasami wystarczy przesunąć urządzenie o 20 cm, a radośnie zaczyna świecić ono w aplikacji na zielono.
W takich momentach warto zawsze skontaktować się z nami. Nie obiecujemy, że jednym Boxem ogarniemy Zamek w Malborku, albo Burj Khalifa, ale postaramy się znaleźć satysfakcjonujące rozwiązanie.

@Charney Domyślam się, że milczenie żony spowodowane jest nie do końca przemyślanym słowotokiem skierowanym w Jej stronę. Mam nadzieję, że stan ten będzie krótkotrwały.

Dziękuję Panowie za determinację, opanowanie i konstruktywne uwagi z Waszej strony.
Miłego weekendu.

P.S. W poniedziałek wymieniam wszystkie sztućce na drewniane.
W.R.

Return to “AURATON Box”