Cześć wszystkim,
Chciałbym zmodyfikować moją obecną instalację, żeby mieć możliwość sterowania światłem przez telefon/przeglądarkę.
Obecnie mam klawisze dzwonkowe na ścianach które wyzwalają przekaźniki bistabilne (Hager EPN526). Mam ich około 50 oraz jeden zasilacz 24V.
Od lat wszystko działa świetnie i bez żadnej awarii.
Teraz chciałbym to trochę unowocześnić, docelowo np. korzystając z HomeAssistanta. Próbowałem znaleźć urządzenie które mógłbym użyć i wpiąć do mojej istniejącej
instalacji ale uwaga musiało by mieć też wejście, żebym znał stan przekaźnika bistabilnego (ma 2 kanały, używam tylko jednego do załączania oświetlenia, drugi może być stanem). Miałem jeszcze kiedyś podpiętego Sonoffa 4CH w trybie Inching, który robił zwarcie na 0.5s i wyzwalał przekaźnik, nawet to działało, tylko mimo wszystko dalej
nie znałem stanu przekaźnika. Widziałem, że w Sonoffie 4CH można by było cztery przyciski na nim zmienić na wejścia stanu ale nie jestem fanem takiej modyfikacji.
Czy macie pomysł jak to ugryźć, żeby nie ingerować w obecną instalację, tylko dołożyć urządzenie, wpiąć kolejny przewód na cewkę przekaźnika i drugi odpowiadający za jego stan? Mimo wszystko jest to bezawaryjne, a jak nawet padnie urządzenie które tym steruje to instalacja dalej będzie działać normalnie. Podoba mi się Shelly Pro 3, jednak wejścia na przyciski ma na 230V a ja mam 24V.
Ostatecznością jest też zmiana przekaźników bistabilnych na jakiś inny moduł sterujący oświetleniem, ale musiałby mieć możliwość wpięcia przycisków zwiernych na wejścia, które pełniły by funkcję normalnie sterowania bez aplikacji. Oczywiście na 24V jak obecnie.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Inteligentne sterowanie oświetleniem - przekaźniki bistabilne
-
SmartBOB
- Been thanked: 1 time
Hej, robiłem już dokładnie to co piszesz na swoim https://smartbob.pl/pl/lite-1-poziom/5- ... 1624d.html , nawet mam taki przykład w instrukcji.
Wyjście steruje cewką bistabilnego a wejście odczytuje stan z drugiego toru. Co do oprogramowania to mam to okodzone w esphome pod HA więc sam raz dla ciebie. Można by było to przenieść na suple z pomocą LUKFUD ale trzeba by napisać trochę kodu.
Wyjście steruje cewką bistabilnego a wejście odczytuje stan z drugiego toru. Co do oprogramowania to mam to okodzone w esphome pod HA więc sam raz dla ciebie. Można by było to przenieść na suple z pomocą LUKFUD ale trzeba by napisać trochę kodu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Miałem początkowo przekaźniki bistabilne, tylko sterowanie 230.
Obecnie większość jest już zdemontowana i podłączone mam ROW-04m.
W Twoim przypadku pewnie można to zastąpić sterownikiem od SmartBob.
Osobiście im dłużej zastanawiałem się jak nałożyć sterowanie na przekaźniki bistabilne, tym bardziej ten pomysł mi się bezsensowny wydawał. To jest po prostu dublowanie sterowników i zamiast mieć jeden przekaźnik do jednego światła, to trzeba mieć dwa i do tego układ do detekcji stanu.
Osobiście im dłużej zastanawiałem się jak nałożyć sterowanie na przekaźniki bistabilne, tym bardziej ten pomysł mi się bezsensowny wydawał. To jest po prostu dublowanie sterowników i zamiast mieć jeden przekaźnik do jednego światła, to trzeba mieć dwa i do tego układ do detekcji stanu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
SmartBOB
- Been thanked: 1 time
Ogólnie plus dla bistabilnych + smarthome jest taki że każde światło jest osobno sterowane i całkowicie niezależne od smarthome. To był główny powód dla którego moi klienci chcieli to montować (kilka osóba na 2 lata). Z drugiej strony bardzo mocno podnosi to koszt instalacj bo trzeba dodać +100zł na każdą lampę, mieć 2 razy większa rozdzielnice, dodatkowa ilość kabli.klew wrote: Mon Oct 06, 2025 5:19 am Miałem początkowo przekaźniki bistabilne, tylko sterowanie 230.
A i w przypadku bistabilnych gdzie przycisk dzwonek nie jest wpięty do sterownika odpada nam całkowicie możliwość tworzenia akcji na przycisku.
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Przekaźniki bistabilne to taki smart home w wydaniu Cyberpunkaklew wrote: Mon Oct 06, 2025 5:19 am Miałem początkowo przekaźniki bistabilne, tylko sterowanie 230.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
0vereem
Dziękuje za odpowiedzi i propozycje.
W domu przyjrzę się bardzie urządzeniu od SmartBOB, wygląda to ciekawie.
A jeszcze z innej beczki, jak bym wymienił moje Hagery na coś bardziej Smart 1:1 w szafie to co byście polecili?
Na szynę DIN z możliwością podpięcia klawisza dzwonkowego zasilanego 24V (żeby funkcjonalność tradycyjnego sterowania została)?
Jedyne co znalazłem to switchBoxD DIN, czy ktoś używa i może coś więcej powiedzieć na ten temat?
Shelly ma bardzo fajne moduły DIN zwłaszcza, że mają port ethernetowy ale te na DIN mają wejścia na 230V.
Dziękuje i pozdrawiam
A jeszcze z innej beczki, jak bym wymienił moje Hagery na coś bardziej Smart 1:1 w szafie to co byście polecili?
Na szynę DIN z możliwością podpięcia klawisza dzwonkowego zasilanego 24V (żeby funkcjonalność tradycyjnego sterowania została)?
Jedyne co znalazłem to switchBoxD DIN, czy ktoś używa i może coś więcej powiedzieć na ten temat?
Shelly ma bardzo fajne moduły DIN zwłaszcza, że mają port ethernetowy ale te na DIN mają wejścia na 230V.
Dziękuje i pozdrawiam
-
klew
No, SmartBob?0vereem wrote: Mon Oct 06, 2025 8:18 am Dziękuje za odpowiedzi i propozycje.
Dziękuje i pozdrawiam
-
klew
Jeszcze BoneIO chyba miało sterowanie przyciskami przez 24 V. Tylko nie wiem czy tam soft z GG nadal działa.
SmartBob będzie dodany oficjalnie do Supli.
Ja używam w domu ROW-04m - tylko tam przyciski są sterowane z potencjału 230 V.
SmartBob będzie dodany oficjalnie do Supli.
Ja używam w domu ROW-04m - tylko tam przyciski są sterowane z potencjału 230 V.
https://www.facebook.com/share/p/17Mo4QiY2N/
Sterownik 32 kanałowy z przekaznikami.
Mam też sterownik 32 kanałowy na tranzystorach do sterowania właśnie przekaznikami bistabilnymi
Jakiś czas temu realizowałem pod około 180 (jak dobrze pamietam) przekaznikow.
Da się to zrealizować.
Sterownik 32 kanałowy z przekaznikami.
Mam też sterownik 32 kanałowy na tranzystorach do sterowania właśnie przekaznikami bistabilnymi
Jakiś czas temu realizowałem pod około 180 (jak dobrze pamietam) przekaznikow.
Da się to zrealizować.
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Podrzucę tutaj swój wątek. Sprzętowo oczywiście ww. rozwiązania są lepsze, ale może znajdziesz coś interesującego w sekcji poświęconej mojej przygodzie z modernizacją.
viewtopic.php?t=12614
viewtopic.php?t=12614
Pozdrawiam
Jakub
Jakub