Sterowanie pompą ciepła - zasilanie 3 fazy

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

A to czasem nie jest ta wersja sterownika ?
https://www.carel.com/documents/10191/0 ... ersion=1.0
Na szybko znalalem jakiś schemat, jedynie wyjscie może być zdezaktywowane i trzeba coś przeklikać na tym HMI, jeśli tam nie będzie takich opcji to tylko serwis pomoże.
Zrzut ekranu 2025-06-10 101920.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
PrestoNq

Tak masz racje - instrukcja w PDF zawiera na pierwszych stronach ten model który ja posiadam
Zdjęcie ktore jest w załączniku poniżej w twoim poście jest już z urządzenia nowszego

W skrócie ja mam wersje pCO. (nie nowszą jak pCO1 czy pCO3)

Tak wiec zgodnie ze schematem na stronie 8 mam coś takiego
Zrzut ekranu 2025-10-6 o 10.00.19.png
i na zjęciu wygląda to tak
Zrzut ekranu 2025-05-26 o 13.49.41.png
pytanie co dalej
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
PrestoNq

Obecna instalacja jest wykonana tak, że jezeli chcę uruchomić pompę to włączam tylko bezpiecznieniki których foto załączam poniżej
Zrzut ekranu 2025-10-6 o 10.42.31.png
Czytając forum wydaje mi się że są inne (szybsze/łatwiejsze ?) sposoby na rozwiązanie problemu
tzn spotkałem się z tym że można zainstalować stycznik który będzie sterowany za pomocą prostego modułu supli
W sumie to zleciłbym całą pracę wykwalifikowanemu elektrykowi, jednak chciałbym wiedzieć minimum o co z tym chodzi oraz zamówić wcześniej odpowiedni moduł supli na termin istalacji.
Tak jak wspomniałem urządzenie znajduje się w domu weekendowym który jest oddalony o 2h jazdy autem. Chciałbym mieć tylko możliwość załączenia pompy w chwili kiedy będą zapowiadane przymrozki. Teraz mam mało komfortową sytuację bo nie mogę nią zupełnie sterować a więc możliwe jest że włącze ją zbyt wcześnie (chodzi bez potrzeby, nikt nie mieszka a na zewnątrz jest ciepło) lub na odwrót.

Pytanie czy stycznik to jakieś konketne urządzenie które podpina się do tych bezpieczników, czy po prostu się je wymienia na takie 2 w 1.
Jaki moduł supla zamel ? row-02m
kiler88
Been thanked: 1 time

Szybsze/łatwiejsze jest tak jak piszesz dodanie za zabezpieczeniem stycznika sterowanego ROW, tylko mniej eleganckie i zdrowe dla pompy, ale i tak teraz się to odbywa s ten sposób, zresztą jak rozumiem nie robisz tego kilka razy w tygodniu, bardziej w roku kilkanaście.

Problem jest ze znalezieniem instrukcji do pCO, w tej od pCO1 jest informacja, że działanie wejścia między NTC, a ON/OFF wybiera się DIPswitchem, pytanie czy tu jest tak samo, ale skoro do tej pory nikt na forum nie odezwał się, że zajmuje się takimi sterownikami, to pewnie będzie problem. Jedyne co możesz zrobić to zobaczyć czy te przewody dalej obszyte są na zugi i nie ma tam zwory, której rozpięcie powoduje zatrzymanie pracy pompy.
Bania
Been thanked: 5 times

Moim zdaniem: włącz urządzenie, w sterowniku CAREL na dole, masz wejścia cyfrowe ID (w to miejsce przychodzi sygnał 24V, tzn. wejście przekaźnikowe. Albo jest stan wysoki (24V), albo stan niski (0V). Zacznij od ID1 (uważaj CAREL oznacza wejścia wysoko-napięciowe poprzez H na końcu, czyli np. ID1H, tam jest napięcie 230V!!!), odłącz i zobacz co się stanie. Jeśli urządzenie się zatrzyma, a następnie jak podłączysz z powrotem ten sam przewód, urządzenie się uruchomi to możesz to wejście wykorzystać jako ON / OFF. Uważaj jednak żeby podłączyć go w to samo miejsce. Dodatkowo pamiętaj że wejście cyfrowe może mieć bezwładność działania. Jak jest podłączony czujnik przepływu to on nie działa od razu, tylko ma "bezwładność". Można też zrobić trik, który niektórzy stosują, ale zależy jak program jest napisany w CAREL... CAREL odczytuje aktualną temperaturę wody np. 35 'C, zadana jest 45 'C i przekaźnik przełącza układ wejścia na rezystor (który oszukuje czujnik temperatury), na CAREL odczyt temperatury jest 60 'C i przez to urządzenie jest zatrzymywane (osiągnął temperaturę). Jeszcze pytanie, masz termostat pokojowy? Można wykorzystać ten element do sterowania pompą ciepła.

Pozdrawiam
https://github.com/anarhbania/Supla
PrestoNq

Generalnie to mam stary system (przekombinowany) odziedziczony od poprzedniego właściciela - nie dość tego dom znajduje się w górach, więc aparaturę obsługiwała lokalna firma, która po XX latach umywa obecnie ręce i nie chce pomóc zmodernizować.
W skrócie do pompy jak widać na zdjęciach z głównego posta jest podłączony bufor 300litrów, z kolei bufor jest podłączony do sterownika (przerobiongo) od Bruli (dla kotłów na paliwo stałe). W praktyce sprowadza się do tego że steruje pompą w oparciu o temperaturę z bufora.
Pompa ciepła jest przewymiarowana i nie pracuje w oparciu o krzywą itp... w praktyce jak ją włącze to cały czas cisnie na zadaną temperaturę nabija bufor i się wyłącza...
Wcześniej jeszcze do tego ustrojstwa miałem podłączony zasobnik na ciepłą wodę (drugie 300litrów) oraz kaloryfery na poddaszu (na parterze i piętrze znajduje się podłogówka. Temperatura w związku z tym była ustawiona na jakies 60-70 stopni (grzanie ciepłej wody i kaloryferów) a dopiero dla podłogówki były elektrozawody i mieszacze.
Ja to zrobiłem tak że grzanie ciepłej wody odłączyłem od pompy ciepła - włożyłem zwykłą grzałkę i grzeje wode kiedy che (nie musze na weekendy po za sezonem grzewczym uruchamiac pompy ciepła tylko na weekend)
Jeżeli chodzi ogrzewanie to zrezygnowałem z mieszania i elekrrozaworów, temperature na pompie obniżyłem tak zeby uzyskwała nie więcej jak 30 stopni w obiegu i szczerze w poprzednim sezonie jak to wykonałem nie narzekałem że na poddaszu w kaloryferach jest zimno.
Problem z tym patentem jest jeden. Mam usatwioną na sztywno temperature na kompie na dość małą - jak przychodzą mrozy to jej skuteczność jest słaba (grzanie bufora), jak temperatury rosną na zewnątrz a ja nie przestawię ręcznie ustawień (bo mnie nie ma) to pompa zamiast ciągłej pracy częściej się załącza.

Jakie mam problemy do rozwiązania/dylematy obecnie ?
1. czasem w domu jestem co weekend a czasem raz na miesiąc (np choroba/praca)
przez to nie jestem w stanie w odpowiednim momencie włączyć sobie ogrzewania - zwłaszcza jak zapowiadają mrozy
podobnie w drugą stronę - zaczyna się wiosna i ciepło a pompa dalej pracuje i grzeje na parametrach pomimo że już zrobiło się ciepło.
Podsumowując ten wątek chce dodać obok bezpiexzników stycznik który będzie sterowany przez ROW-02M
2. Wiem że pompa ciepła ma spręzarkę której praca zaprojektowana jest na określoną ilość cykli włączeń
Aby przedłużyć jej żywotność muszę dobrać tak parametry aby nie musiała się czesto załączać. Niestety pompą zdalnie nie mogę sterować a jedynie buforem.
W buforze zamierzam zainstalować (własnie zamówiłem) Sonoff z termostatem przerobiony na suplę z allegro. Czujniki które mam w obecnym sterowniki (od Bruli) są zaśniedziałe, stare i zauważyłem że mocno nieskalibrowane. Tak wiec po zmianie powinienem mieć możliwość łatwego sterowania temperaturą pompy obiegowej z bufora.
Zastanawiam się czy w związku z tym że mam czujnik supla na zewnątrz, 2 w domu, kolejny będę miał w buforze plus załącznie pompy przez stycznik to nie połączyć tego w jakąś scenę (automatyzaję) która będzie w jakiś sposób "sterowała" pracą pompy w zależności od aktualnej temperatury. Czy takim rozwiazaniem nie narobie jej więcej szkód ?
Jeszcze raz przypomnę: dom jest w górach a ja 2h jazdy do niego, czasem jestem na weekendy i wtedy chcę zagrzać dla dzieciaków, w innym wypadku gdy są mrozy to musze podrzymać jakieś sensowne minimum, aby dom nie uległ uszkodzeniu.
3. Obecnie jest taki okres w którym mam problem typu: przyjeżdzam w piątek wieczór z dziecmi i jest w domu chłodno. Pompy ciepla nie ma sensu włączać bo zanim nagrzeje podłogówkę i dom to minie 2 dni (a my tylko na weekend). Włączania pompy na stałę też nie ma potrzeby bo po co generować rachunku jak nikogo tam nie ma a temperatura na zewnątrz w dzień 10-15 stopni
Analogicznie jak rozwiązałem sobie to z ciepłą wodą za pomocą grzałki przez wifi pomyślałem o tym aby spróbowac grzejników na prąd. Trafilem na jakieś polskie rozwiąznie o nazwie Nogan (chwalą się że ekonomiczne) i dopiero jestem w trakcie zamawiania. Nie mają modułu wifi ale to jest proste do ogranięcia przez gniazko sterowane suplą. Myślę że problem zostanie rozwiązany na ten okres przejściowy (cieplejsza wiosna i cieplejsza jesień)
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Z tym Sonoffem to radziłbym byś był ostrożny. Rozwiązanie twojego problemu nie jest proste i bez inwestycji chyba się nie obejdzie. Czysto hipotetycznie ale być może udało by się zastosować jakiś nowszy, mądrzejszy sterownik do pompy albo samemu zaprogramować jakiegoś PLC. Lepiej aby całość była "zarządzana" spójnie a nie takie łatanie dziur. Wiem że każda inwestycja to koszty ale chyba się nie obejdzie bez tego.
Bania
Been thanked: 5 times

Sonoff Basic DS18b20? Z tym urządzeniem uważaj! Jest wiele tematów na forum, dlaczego nie warto używać tego urządzenia. W skrócie: tylko jeden element elektroniczny chroni użytkownika przed wysokim napięciem!! Jeśli element dostanie "przebicia", to zostaje podane na czujnik temperatury zasilanie ponad 300V DC (mostek Graetza).

Pytanie zasadnicze:
1. Chcesz mieć pełne sterowanie / podgląd urządzenia?
2. Ile pieniędzy chcesz zainwestować?
3. Chcesz gotowy moduł, czy jesteś w stanie samemu coś "zbudować"?
https://github.com/anarhbania/Supla
PrestoNq

Tak zakupiłem DS18B20 bo niestety nie znalazłem nic innego od zamel co spełniałoby taką funkcję
Tak jak wspomniałem posiadam archaiczne rozwiązanie od bruli.pl które steruje pompą obiegową podpiętą do bufora. Bruli nie jest już wspierane od lat, zmienili sobie na inni projekt, markę i teraz to forsują - to co ja mam obecnie to taki „mocny kompromis” aby mieć jakiekolwiek możliwości ustawienia temperatury na buforze zdalnie (bo pompa nie ma sterownika WiFi) bruli ma brak apki, logowanie przez www w trybie legacy - i dostęp do oprogramowania które było dedykowane do obsługi kotła na paliwo stałe…
Chciałem to sobie zastąpić na coś pod suple, aby było prościej i wygodniej - czujniki też są po 12 latach mocno nieskalibrowane
W skrócie czujnik jest wsadzony do bufora i do tego podłączony sterownik bruli i zasilanie pompy
Mam czujniki w pokojach od zamela - może to wykorzystać i uzależnić pracę pompy na buforze od temperatury pokojowej a nie temperatury wody w buforze ?

Co do samego włączenia pompy ciepła to ściągam właśnie elektryka któremu zlecę podpięcie stycznika oraz modułu zamela do włączania oraz monitor energii abym miał jaki kolwiek pogląd na załączanie pompy aby móc dopasować jej prametry tak aby skuteczność była lepsza
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

PrestoNq wrote: Sun Oct 12, 2025 9:16 am Tak zakupiłem DS18B20 bo niestety nie znalazłem nic innego od zamel co spełniałoby taką funkcję
Tak jak wspomniałem posiadam archaiczne rozwiązanie od bruli.pl które steruje pompą obiegową podpiętą do bufora. Bruli nie jest już wspierane od lat, zmienili sobie na inni projekt, markę i teraz to forsują - to co ja mam obecnie to taki „mocny kompromis” aby mieć jakiekolwiek możliwości ustawienia temperatury na buforze zdalnie (bo pompa nie ma sterownika WiFi) bruli ma brak apki, logowanie przez www w trybie legacy - i dostęp do oprogramowania które było dedykowane do obsługi kotła na paliwo stałe…
Chciałem to sobie zastąpić na coś pod suple, aby było prościej i wygodniej - czujniki też są po 12 latach mocno nieskalibrowane
W skrócie czujnik jest wsadzony do bufora i do tego podłączony sterownik bruli i zasilanie pompy
Mam czujniki w pokojach od zamela - może to wykorzystać i uzależnić pracę pompy na buforze od temperatury pokojowej a nie temperatury wody w buforze ?

Co do samego włączenia pompy ciepła to ściągam właśnie elektryka któremu zlecę podpięcie stycznika oraz modułu zamela do włączania oraz monitor energii abym miał jaki kolwiek pogląd na załączanie pompy aby móc dopasować jej prametry tak aby skuteczność była lepsza
Miejmy nadzieję, że ten elektryk jest kumaty i wybije Ci z głowy pomysł wsadzania do bufora czujnika z przerobionym Sonoffem. W innym przypadku może się okazać, że już na wiosnę nie porozmawiamy...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Ogólna dyskusja”