sterowanie ogrzewaniem auraton

greg7
Has thanked: 21 times
Been thanked: 1 time

Cześć!

Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi, chce zastosować sterownik:

dla podłogówki: Auraton Floor HEATING CONTROLLER
+ głowice termostatyczne na grzejniki

czy do tego zestawu można do każdej głowicy dokupić lub zesparować sterownik analogowy? Żeby nie tylko działało na supli ale również ręcznie, obecnie tak mam sterowanie z salsa, ze mogę ręcznie na termostacie na ścianie ustawić i na aplikacji.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

greg7 wrote: Mon Oct 06, 2025 10:49 am
Potrzebujesz do każdego pomieszczenia dołożyć sobie Heat Monitor, który będzie pełnił rolę termometru dla tego pomieszczenia, a także masz tam przyciski do zmiany nastawy temperatury, które będą działać, gdy nie ma Internetu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
greg7

Super! Jeżeli chodzi o podłogówkę to też tak to
Działa? Można np jeden monitor spiąć z 3 pentalami/elektrozaworami?
klew

greg7 wrote: Mon Oct 06, 2025 3:10 pm Super! Jeżeli chodzi o podłogówkę to też tak to
Można, tylko wtedy te 3 pętle w zasadzie będą pracować identycznie - chyba że ustawisz im inne termometry, a HM będziesz używał tylko do ustawiania docelowej temperatury
flowerek

greg7 wrote: Mon Oct 06, 2025 3:10 pm Super! Jeżeli chodzi o podłogówkę to też tak to
1 termostat używa się do danej 1 strefy grzewczej (np. salon z kuchnią, garaż, łaznieka, pokój) w zasadzie niezależnie od ilości pętli które obsługują tą strefę (małe pomieszczenia 1 pętla, duże kilka pętli)
Bedzie działać to jak w Salusie tzn. regulacja możliwa z aplikacji lub za pomocą przycisków na termostacie naściennym.
choć Auraton (podobnie jak Salus) ma też w ofercie termometry bez wyświetlacza i bez przycisków - np do pokoju dzieciaków, żeby nie grzebali i nie zmieniali - wówczas sterowanie TYLKO za pomocą apliacji
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
greg7

ok podsumowując:

- każdy siłownik do podłogówki musi być spięty z sterownikiem Multizone Controller oraz każda pętla lub te wybrane musza być spięte z Heat monitorem

- każda głowica termostatyczna musi być spięta z bramką oraz z Heat monitorem

mogę wykorzystać siłowniki które mam z salusa?

Jak oceniacie system jest stabilny? w końcu to ogrzewanie więc wole się upewnić że nie wydam kilku tysięcy.

Ile bramka gateway obsługuje głowic i Multizone Controller?
klew

Do 40 kanałów termostatów powinno być ok. FHC ma 8x termostatów, inne urządzenia po 1.
[email protected]
Been thanked: 18 times

greg7 wrote: Mon Oct 06, 2025 6:55 pm ok podsumowując:

- każdy siłownik do podłogówki musi być spięty z sterownikiem Multizone Controller oraz każda pętla lub te wybrane musza być spięte z Heat monitorem

- każda głowica termostatyczna musi być spięta z bramką oraz z Heat monitorem

mogę wykorzystać siłowniki które mam z salusa?

Jak oceniacie system jest stabilny? w końcu to ogrzewanie więc wole się upewnić że nie wydam kilku tysięcy.

Ile bramka gateway obsługuje głowic i Multizone Controller?
Możesz wykorzystać siłowniki firm trzecich, tylko muszą być typu NC - bezpradowo zamknięte i musza być na 230V.
Kiedyś sparowałem z jednym Boxem 50 szt. czujek zalania i pięcdziesiąta pierwsza nie chciała sie już sparowac. Tak więc ograniczeniem jest 50 szt. - tylko nie jestem pewien czy urzadzeń, czy kanałów.
greg7

ok będę w przyszłym tygodniu kompletował graty i się okaże ale kupię odrazu siłowniki nie będę kombinował. Dam znać jak wyszło

Return to “AURATON Multizone Controller / Floor Heating Controller”