Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Mon Oct 06, 2025 6:12 am Ja jak wpisuje 30 to bramka wariuje. Rozłącza się iwyskakije Non supported attrutte czy jakoś tak.
Szkoda, że Ota jeszcze nie działa przez Zigbee, to tym usktualnił. Ech mieć bdziete 20s.
Zawsze lepiej jak 10.😉
Miałeś dobry pomysł z tym odczytem. Bateria wytrzyma dluzej
Unsupported attribute? Dziwne...
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Code: Select all

Unsupported attribute? Dziwne..
Reading attribute failed!
Status = Unsupported attribute(0x86)
Attribute id = 0x0107

Ogólnie zauważyłem, że zakładka Clusters&Attributes ładuje się jakby kilka razy. To znaczy po restarcie z początku jej niema , pojawia się
mniej więcej 10-15s później niż te zakładki przed nią, Po wejściu w nią i wybraniu urządzenia wczytuje od nowa, po wybraniu atrybutu, znów się odświeża. Jeśli nie uda nam się poprawnie zapisać atrybutu, bo np nie obudziliśmy na czas urządzenia, wyskakuje "failed...." i jakby trzyma to w pamięci do odczytu następnego atrybutu, mimo że budzę urządzenie znów wyskakuje mi "failed....", dopiero za drugim lub trzecim razem zapisuje się poprawnie.

Przy okazji jako, że nie jestem wybitny z j. angielskiego, możesz wytłumaczyć mi o co chodzi i jak ustawić te funkcje w głowicy?
Valve Opening / Closing Limit Voltage (mV) TrvZB
Valv Motor Running Voltage (mv)
Idle Steps / Closing Steps
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Pytanie, czy bramka nie podłączona do WiFi będzie zbierać odczyty i po podłączeniu pokaże nam zebrane wartości czy tylko ostatnia odebrana? Czy w ogóle bez internetu nie będzie działać?
vajera

lukasz06 wrote: Mon Oct 06, 2025 8:21 am

Code: Select all

Unsupported attribute? Dziwne..
Reading attribute failed!
Status = Unsupported attribute(0x86)
Attribute id = 0x0107

Ogólnie zauważyłem, że zakładka Clusters&Attributes ładuje się jakby kilka razy. To znaczy po restarcie z początku jej niema , pojawia się
mniej więcej 10-15s później niż te zakładki przed nią, Po wejściu w nią i wybraniu urządzenia wczytuje od nowa, po wybraniu atrybutu, znów się odświeża. Jeśli nie uda nam się poprawnie zapisać atrybutu, bo np nie obudziliśmy na czas urządzenia, wyskakuje "failed...." i jakby trzyma to w pamięci do odczytu następnego atrybutu, mimo że budzę urządzenie znów wyskakuje mi "failed....", dopiero za drugim lub trzecim razem zapisuje się poprawnie.
W GUI jest sporo "kompromisów", z uwagi na ograniczenia pamięci 😞
Przy okazji jako, że nie jestem wybitny z j. angielskiego, możesz wytłumaczyć mi o co chodzi i jak ustawić te funkcje w głowicy?
Valve Opening / Closing Limit Voltage (mV) TrvZB
Valv Motor Running Voltage (mv)
Idle Steps / Closing Steps
To są chyba wartości tylko do odczytu - do diagnostyki i dla ciekawych 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

george1255 wrote: Mon Oct 06, 2025 10:07 am Pytanie, czy bramka nie podłączona do WiFi będzie zbierać odczyty i po podłączeniu pokaże nam zebrane wartości czy tylko ostatnia odebrana? Czy w ogóle bez internetu nie będzie działać?
Będzie działać bez internetu i będą się uaktualniać stany przekaźników oraz pomiary wartości, ale bramka ich nie gromadzi, więc gdy wróci internet do serwera Supla pójdą aktualne stany przekaźników i ostatnie pomiary z czujników.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
PijanySmerf

Mam pytanie , może dla większości z was będzie banalne ale dla mnie nie, mianowicie jak wygląda aktualizacja takiej bramki ? za każdym razem jak kolega ,,vajera,, dodaje do bazy jakiś sprzęt trzeba robić aktualizacje?? i jak ona wygląda czy trzeba wgrywać soft na nowo czy może jakoś idzie to przez ota i nie tracę danych?? mógłby ktoś mi to wyjaśnić ??
Mario78
Been thanked: 1 time

sasik wrote: Mon Oct 06, 2025 5:31 pm Mam pytanie , może dla większości z was będzie banalne ale dla mnie nie, mianowicie jak wygląda aktualizacja takiej bramki ? za każdym razem jak kolega ,,vajera,, dodaje do bazy jakiś sprzęt trzeba robić aktualizacje?? i jak ona wygląda czy trzeba wgrywać soft na nowo czy może jakoś idzie to przez ota i nie tracę danych?? mógłby ktoś mi to wyjaśnić ??
Najprościej po OTA i wowczas nic nie tracisz.
Aktualizacje robi się dopiero jeśli potrzebujesz bo vajera doda jakiś sprzęt który cie interesuje lub funkcjonalność. Generalnie ja nie robię czesto aktualizacji na bramkach które mam w domu poustawiane
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

sasik wrote: Mon Oct 06, 2025 5:31 pm Mam pytanie , może dla większości z was będzie banalne ale dla mnie nie, mianowicie jak wygląda aktualizacja takiej bramki ? za każdym razem jak kolega ,,vajera,, dodaje do bazy jakiś sprzęt trzeba robić aktualizacje?? i jak ona wygląda czy trzeba wgrywać soft na nowo czy może jakoś idzie to przez ota i nie tracę danych?? mógłby ktoś mi to wyjaśnić ??
Jeśli masz ESP32-C6 z 8MB pamięci FLASH, to możesz aktualizować przez OTA. Oczywiście aby twoja bramka obsłużyła nowe urządzenie dodane do bazy, musisz zaktualizować oprogramowanie bramki.

Ps. @vajera, a może to ciekawy pomysł, aby bramka np. raz na dobę zaciągała automatycznie z jakiegoś zasobu Internetowego bazę urządzeń? ;)

Ps.2 OTA nie zadziała na modułach z 4MB FLASH, np. XIAO.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
PijanySmerf

Zamówiłem coś takiego czy będzie ok pod bramkę?? Ma 16MB ,czy gdzieś na forum znajdę instrukcje krok po kroku jak zrobić ta bramkę ??

https://a.aliexpress.com/_EGXzOdY
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tak, jak najbardziej będzie ok. Resztę masz tu: viewtopic.php?t=16713
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Bramka ZigBee”