Skrzynka na listy

Pietras81
Been thanked: 1 time

matrix0606 wrote: Tue Oct 07, 2025 7:08 am
Pietras81 wrote: Tue Aug 15, 2023 2:41 pm
kowal00071 wrote: Thu Jul 20, 2023 9:41 am Witam mam pytanie czy w supla jest taka możliwość że jeśli podłączę mikrołącznik pod klapkę w skrzynce po otwarciu klapki załączy się i ten stan będzie utrzymywany pomimo kolejnego otwarcia i zamknięcia, dopiero otworzenie całej skrzynki gzie będzie kolejny mikrołącznik wyłączy ten stan ?
Ja zrobiłem coś takiego na wemosie.
Link do filmu

https://Pietras-81.quickconnect.to/d/s/ ... bagL6yCrAo
Możesz pokazać jak to ustawione w cloudzie? Bo zrobiłem sobie czujnik, ale na razie jeszcze myślę jak to ustawić.
W cloud jest ustawiony czujnik krańcowy poczty + odwrócona logika
https://pietras-81.aqi.eco/
matrix0606

Pietras81 wrote: Tue Oct 07, 2025 7:19 am
Pietras81 wrote: Tue Aug 15, 2023 2:41 pm

Ja zrobiłem coś takiego na wemosie.
Link do filmu

https://Pietras-81.quickconnect.to/d/s/ ... bagL6yCrAo
Możesz pokazać jak to ustawione w cloudzie? Bo zrobiłem sobie czujnik, ale na razie jeszcze myślę jak to ustawić.
Ok, już ogarnąłem, tylko potrzebuję jeszcze info co znaczy ustawienie czasu uśpienia? Ten czas w minutach to na ile zaśnie ESP?
A czy jak Poczta zostanie uruchomiona (przyjdzie), to się wybudzi?
Co sprawdza soft po wybudzeniu się?
Jeśli w trakcie deep sleep naruszona będzie krańcówka włożenia poczty lub jej odebrania przeze mnie, to co się wtedy stanie?
A jeśli listonosz wrzuci list i ja go odbiorę wcześniej niż da mi znać aplikacja, to jak się zachowa aplikacja?
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
Pietras81
Been thanked: 1 time

matrix0606 wrote: Thu Oct 09, 2025 6:50 pm
Ok, już ogarnąłem, tylko potrzebuję jeszcze info co znaczy ustawienie czasu uśpienia? Ten czas w minutach to na ile zaśnie ESP?
Jeśli w trakcie deep sleep naruszona będzie krańcówka włożenia poczty lub jej odebrania przeze mnie, to co się wtedy stanie?
A jeśli listonosz wrzuci list i ja go odbiorę wcześniej niż da mi znać aplikacja, to jak się zachowa aplikacja?
Przy sofcie z gui uśpienie można sobie wsadzić. Bo jak będzie uśpiony i będzie list to nie dowiedz się nigdy o nim. Ten sposób jest dla tych co mają zasilanie przy skrzynce przy bateryjnym się nie sprawdzi.
https://pietras-81.aqi.eco/
matrix0606

Pietras81 wrote: Fri Oct 10, 2025 8:00 am

Przy sofcie z gui uśpienie można sobie wsadzić. Bo jak będzie uśpiony i będzie list to nie dowiedz się nigdy o nim. Ten sposób jest dla tych co mają zasilanie przy skrzynce przy bateryjnym się nie sprawdzi.
To jak to ogarnąć na zasilaniu bat?
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

matrix0606 wrote: Sat Oct 11, 2025 6:19 pm
Pietras81 wrote: Fri Oct 10, 2025 8:00 am
To jak to ogarnąć na zasilaniu bat?
Osupluj bramke RF kup dowolny pasujący czujnik otwarcia RF i przyklej go w skrzynce pocztowej tak ze jej uchylanie przy wrzucaniu poczty odpali czujnik otwarcia, reszte skonfigurujesz w bramce (kod na odbiornik do przekaźnika ) i w cloud (ikona poczty pusta na off i pelna na on dla przekaznika z bramki) w reakcjach mozesz dodac powiadomienie, u mnie na malej bateryjce pastylkowej czujnik w skrzynce 20 m od domu pracuje to juz pół roku bez wymiany baterii i zawsze łapie listonosza a przypuszczam ze ma zadatki na kilkuletnia prace na jednej baterii o ile zimą jej sie nie pogorszy.
Last edited by mmiikk on Tue Oct 14, 2025 7:44 pm, edited 1 time in total.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Ja to zrobiłem za pomocą pilota zdalnego sterowania 433 MHz https://a.aliexpress.com/_EyXrVdi do którego przylutowałem 2 przełączniki krańcowe - poczta dostarczona, poczta odebrana. Przyciski sterują przekaźnikiem https://elty.pl/pl/p/Przekaznik-sterowa ... 201-A/2920 w trybie zatrzaskiwym czyli 1 przycisk załącz, 2 przycisk wyłącz, a styki przekaźnika podpięte do dowolnego urządzenia na Supli gdzie wolna jest krańcowka którą można ustawić jako Skrzynka pocztowa. Bateria w pilocie działa już ponad rok a zasięg od bramki do przekaźnika (w domu przez szybę) to 50 metrów. Dodatkowo reakcje na powiadomienia
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

a macie zastosowane czujniki otwarcia okna/drzwi do takiej zwyklej skrzynki na listy?
jak macie to zamontowane?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

george1255 wrote: Sat Oct 18, 2025 11:05 am a macie zastosowane czujniki otwarcia okna/drzwi do takiej zwyklej skrzynki na listy?
U mnie lepiej się sprawdza czujnik drgań ustawiony na najmniejszą czułość. Mowa o domu jednorodzinnym. nie wiem, jak w bloku, przy zbiorczych skrzynkach.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Początkowo miałem przy skrzynce zamontowane kontaktrony (2 szt - dostarczenie poczty, odbiór poczty) ze stykami NO ale obudowa metalowa i magnesy dawały nieraz fałszywe powiadomienia. Po wymianie na mikroprzełącznik krańcowe rownież ze stykami NO chodzi bezbłednie. Jedyne co musiałem to klapkę dostarczenia poczty obciążać ciężarkami do alufelg aby domykała się do końca.
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

george1255 wrote: Sat Oct 18, 2025 11:05 am a macie zastosowane czujniki otwarcia okna/drzwi do takiej zwyklej skrzynki na listy?
Najzwyklejsze z ali za 15 zł (z ali maiłem 2 czujniki z niebieską diodą generujący oddzielenie kody dla otwarcia i zamknięcia, i z czerwoną diodą trochę mniejszy wysyłający kod tylko przy otwarciu (odchyleniu klapki), ostatecznie wykorzystałem ten reagujacy tylko na otwarcie bo był mniejszy. Teraz obudwe bym zrobił hermetyczną w druku 3d ale jak montowałem to jeszcze nie miałem drukarki 3d więc okręciłem czarną folią stretch i tasmą izolacyjną dla ochrony przed deszczem, i przykleiłem na zewnątrz koło klapki taśmą dwustronną, a magnes na klapce i tak zostało do dzisiaj i działa. Początkowo miałem to robić w środku skrzynki ale tam nie było płaszczyzn które by to dobrze trzymały a moa furtkla gdzioe jest skrzynka jest i tak na uboczu i nikt tego nie odkleja. Odchylenie klapki z magnesem zmienia stan czujnika i mam odbrór kodu w bramce rf, dalej jak już pisałem wizualizacja w apce jako przekaznik włączony z ikoną listu w skrzynce pocztowej. Jak wyjmę listy w apce wyłączam przekaźnik od poczty co wizualizuję ikoną pustej skrzynki. Nie chciałem podwójnego automatu (resetującego ikonę przy otwarciu z klucza skrzynki) bo nie tylko ja wyciągam listy a chciałem zawsze wiedzieć czy by listonosz dlatego reset robię ręcznei z apki.
Tutaj przykładowy czujnik: https://pl.aliexpress.com/item/10050060 ... in_prod%3A

Return to “Pomoc”