Cześć!
Podjeżdżając do domu uruchamiam akcję Otwarcia Garażu (nie ma znaczenia, czy robię to pod domem, czy np 200m od domu, więc wpływ WiFi można pominąć). Garaż ładnie się otwiera, wjeżdżam i zamykam garaż (nie na znaczenia, czy robię to przez pilota, przycisk, suplę w telefonie czy suplę w carplay). Garaż się zamyka. Po kilkunastu / kilkudziesięciu sekundach garaż sam się otwiera... zamykam. Po podobnym czasie sytuacja się powtarza, garaż znów sam się otwiera. Potrafi się tak zdarzyć 3, 4 razy.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale jest to duży problem (również dla bezpieczeństwa). Podejrzewam, że gdzieś po drodze między CarPlay a SBW-02 albo dochodzi do zwielokrotnienia pojedynczego żądania otwarcia, albo brakuje informacji zwrotnej, że akcja została wykonana.
Algorytm powinien to uwzględniać. Jeżeli leci żądanie od CarPlay, to na pewno ma swój identyfikator. Trafia na serwer, potem do urządzenia. To je wykonuje i powinno do serwera wysłać informację, że to żądanie zostało już wykonane, a to powinno być przesłane do CarPlay - z jakiegoś powodu tak się nie dzieje, LUB CarPlay tworzy kilka żądań jednocześnie, co też jest dziwne.
Macie jakieś pomysły?
Testowałem to na różnych telefonach i samochodach
CarPlay - uporczywe ponawianie akcji otwarcia
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
@lordmorte
a zrób screena z ustawień kanału otwierania bramy w cloud
Tam jest ponawianie ustawiane.
a zrób screena z ustawień kanału otwierania bramy w cloud
Tam jest ponawianie ustawiane.
-
lordmorte
Tak, mam czujnik otwarcia / zamknięcia bramy. Zastanawiam się, czy tutaj nie powinienem czegoś przestawić....(załącznik)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
lordmorte
OK, przestawiony. Zweryfikuję i dam znać, czy to było to. Dzięki!
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dedykowane polecenie "Otwórz" i "Zamknij" działa w taki sposób, że serwer próbuje zrealizować tą akcję do skutku (o ile ustawiona ilość prób w Cloud na to pozwala). Weryfikacja jest na podstawie stanu czujnika otwarcia.lordmorte wrote: Mon Oct 06, 2025 6:42 am Algorytm powinien to uwzględniać. Jeżeli leci żądanie od CarPlay, to na pewno ma swój identyfikator. Trafia na serwer, potem do urządzenia. To je wykonuje i powinno do serwera wysłać informację, że to żądanie zostało już wykonane, a to powinno być przesłane do CarPlay - z jakiegoś powodu tak się nie dzieje, LUB CarPlay tworzy kilka żądań jednocześnie, co też jest dziwne.
Macie jakieś pomysły?
Testowałem to na różnych telefonach i samochodach
Weryfikacja "pasywna" sprawdza stan czujnika po ~1 min od polecenia. Jeśli dałeś "otwórz" i jest "otwarte" to przerywa, a jeśli stan nie jest "otwarte", to wysyła kolejny impuls do napędu.
Ten algorytm wynika z tego, że bramy mają wejścia "krok-po-kroku" i jeśli brama jest w trakcie zamykania, gdy dasz polecenie "zamknij", to sterownik da impuls, który bramę zatrzyma. Po minucie da kolejny impuls, który zacznie otwierać. Po minucie da kolejny impuls, który ją finalnie zamknie - tak działają napędy od bram...
Weryfikacja "aktywna" jest o tyle lepsza, że nie sprawdza tylko po 1 min, ale monitoruje stan czujnika cały czas. Także jeśli się zmieni po 15 s na właściwy, to przerwie pracę tego "algorytmu" i jeśli zamkniesz pilotem, to Supla nie otworzy ponownie.
To powtarzanie po stronie Supli jest przerywane przy innej próbie sterowania z Supli. Także jeśli być zamknął z aplikacji, clouda itp, to już nie otworzy się ponownie.
Natomiast otworzy się, gdy masz weryfikację pasywną i zbyt szybko zamkniesz np. przyciskiem, albo pilotem.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
lordmorte
Klew, to w takim przypadku jak opisałeś, wszystko powinno być ok, gdyż podłączony jest czujnik otwarcia i zamknięcia, który pokazywał otwarcie po kilkunastu sekundach gdy brama się otwarła. Mając tą wiedzę w trybie pasywnym nie powinien po minucie ponawiać akcji, a mimo to wciąż to robił. Możliwe, że problem algorytmu jest w ustawieniu odwróconej logiki, które mam na tym czujniku i algorytm nie sprawdza tego ustawienia w trybie pasywnym uważając, że brama wciąż jest zamknięta.
Ustawiłem na tryb aktywny i wygląda na to, że problem zniknął.
Ustawiłem na tryb aktywny i wygląda na to, że problem zniknął.