CarPlay - uporczywe ponawianie akcji otwarcia

lordmorte

Cześć!
Myślę, że temat jest ważny, więc upewnijmy się, że wszyscy wszystko dobrze rozumiemy i wiemy gdzie jest problem.
Bramę garażową mam na SBW-02
Dodatkowo mam podpięty czujnik otwarcia/zamknięcia poprzez kontaktron - kontaktron podpięty jest na górze drzwi, "czujnik" łapie kontakt dopiero gdy brama jest w pełni otwarta - gdy tylko zaczyna się zamykać lub jeszcze do końca się nie zamknęła, czujnik wskazuje, że brama jest zamknięta. Dołaczyłem zrzut ekranu z konfiguracją - widać ustawienie odwróconej logiki.
Na CarPlay mam skonfigurowane osobne zdarzenia, jedno dla Otarcia bramy, drugie do Zamknięcia (gdyż niestety w CarPlay nie widać stanu bramy)

Teraz, oto jak wyglądała sytuacja, gdy miałem ustawiony Pasywny sposób weryfikacji stanu bramy (co ważne, nie zawsze ten problem występował)

1. Będąc 200m od domu w CarPlay wywołuję akcję Otwarcia bramy
2. Po drodze sprawdzałem w aplikacji na telefonie, stan bramy po jej otwarciu wskazywał, że jest otwarta <- to kluczowe, sprawdzałem kilka razy
3. Po wjechaniu do garażu wywoływałem zamknięcie bramy na jeden z następujących sposobów: CarPlay, aplikacja Supla na telefonie, pilot, przycisk na ścianie - sposób wywołania akcji nie miał wpływu na problem
4. Zaraz po wywołaniu akcji stan otwarcia bramy wskakuje na zamknięty
5. Brama garażowa albo zatrzymuje się podczas zamykania, albo otwiera się po krótkim czasie po jej fizycznym zamknięciu
6. Gdy brama ponownie się otwierała w pełni, stan w apce wskazywał na otwarty, zamykam bramę dowolnym sposobem
7. Powtarza się sytuacja z punktu 5.

Najważniejsze pytanie: dlaczego tak się dzieje?
Opis stanu pasywnego: "Pasywne: raz na 60s sprawdzamy stan czujnika i przerywamy ponawianie, gdy czujnik zaraportuje wtedy zadany stan"
Żądany stan otwarcia bramy uzyskiwany jest po 10s od momentu wywołania akcji otwarcia bramy, więc po 60s system już dawno widzi, że brama jest otwarta i nie powinien nic ponawiać.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lordmorte wrote: Wed Oct 08, 2025 8:51 am Dodatkowo mam podpięty czujnik otwarcia/zamknięcia poprzez kontaktron - kontaktron podpięty jest na górze drzwi, "czujnik" łapie kontakt dopiero gdy brama jest w pełni otwarta - gdy tylko zaczyna się zamykać lub jeszcze do końca się nie zamknęła, czujnik wskazuje, że brama jest zamknięta. Dołaczyłem zrzut ekranu z konfiguracją - widać ustawienie odwróconej logiki.
Czujnik powinien być podłączony w taki sposób, aby pokazywał "zamknięty" tylko wtedy, gdy brama jest na 100% zamknięta. U Ciebie jest odwrotnie i wg mnie to może generować problemy - np. gdy brama będzie otwarta w połowie, to stan bramy będzie w Supli "zamknięta". Jak dasz guzik "zamknij", to nic się nie stanie, bo po co zamykać zamkniętą bramę?
Przy ustawieniu zgodnie z zaleceniami, problem też jest, ale w odwrotnej sytuacji. Jednak to stan "zamknięta" jest tym, czego z reguły chcemy być pewni.
lordmorte wrote: Wed Oct 08, 2025 8:51 am 1. Będąc 200m od domu w CarPlay wywołuję akcję Otwarcia bramy
2. Po drodze sprawdzałem w aplikacji na telefonie, stan bramy po jej otwarciu wskazywał, że jest otwarta <- to kluczowe, sprawdzałem kilka razy
3. Po wjechaniu do garażu wywoływałem zamknięcie bramy na jeden z następujących sposobów: CarPlay, aplikacja Supla na telefonie, pilot, przycisk na ścianie - sposób wywołania akcji nie miał wpływu na problem
5. Brama garażowa albo zatrzymuje się podczas zamykania, albo otwiera się po krótkim czasie po jej fizycznym zamknięciu
6. Gdy brama ponownie się otwierała w pełni, stan w apce wskazywał na otwarty, zamykam bramę dowolnym sposobem
Nie twierdzę, że po stronie serwera nie ma jakiegoś błędu, bo serwer to nie moja działka i nawet nie wiem gdzie to w kodzie jest :P. Ale z tego co się dowiedziałem, serwer przerywa "otwieranie" lub "zamykanie", gdy dostanie jakieś polecenie z Supli. Ty twierdzisz, że tak nie jest. Pytanie czy tak Ci się wydaje, bo kiedyś robiłeś testy i nie działało, czy może sprawdziłeś to dla pewności i na 100% gdy do zamknięcia użyjesz aplikacji Supla, to to nie działa?
Bo mogę poświęcić czas na sprawdzanie czegoś, co tylko jest mglistym wspomnieniem w Twojej głowie, albo możemy mieć pewność, że coś jest nie tak i szukać źródła tego problemu, a nie chciałbym tracić czasu, bo mam inne tematy.
lordmorte wrote: Wed Oct 08, 2025 8:51 am Najważniejsze pytanie: dlaczego tak się dzieje?
Opis stanu pasywnego: "Pasywne: raz na 60s sprawdzamy stan czujnika i przerywamy ponawianie, gdy czujnik zaraportuje wtedy zadany stan"
Żądany stan otwarcia bramy uzyskiwany jest po 10s od momentu wywołania akcji otwarcia bramy, więc po 60s system już dawno widzi, że brama jest otwarta i nie powinien nic ponawiać.
Ok, musiałem to napisać w sposób niezrozumiały. Więc spróbuję jeszcze raz: tryb pasywny sprawdza stan po 60 s. Tylko "raz" po 60 s. On ignoruje zmiany w pozostałym czasie.
Przykład:
1. Otwieram bramę o 12:32:45
2. Brama jest otwarta o 12:33:05
3. Zamykam bramę pilotem -> o 12:33:34 stan zmienia się na "zamknięta"
4. o 12:33:45 serwer sprawdza stan bramy (pasywne). Jest "zamknięta" -> więc próbuje ją znowu wysterować -> impuls -> brama się zatrzymuje (lub zaczyna otwierać, jeśli stała).

W trybie "aktywnym", stan jest w sposób ciągły monitorowany. Także ten "algorytm" po stronie serwera przerwie pracę o 12:33:05 i nic więcej nie będzie sam robił.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lordmorte wrote: Wed Oct 08, 2025 8:51 am Cześć!
Myślę, że temat jest ważny, więc upewnijmy się, że wszyscy wszystko dobrze rozumiemy i wiemy gdzie jest problem.
Bramę garażową mam na SBW-02
Dodatkowo mam podpięty czujnik otwarcia/zamknięcia poprzez kontaktron - kontaktron podpięty jest na górze drzwi, "czujnik" łapie kontakt dopiero gdy brama jest w pełni otwarta - gdy tylko zaczyna się zamykać lub jeszcze do końca się nie zamknęła, czujnik wskazuje, że brama jest zamknięta. Dołaczyłem zrzut ekranu z konfiguracją - widać ustawienie odwróconej logiki.
Na CarPlay mam skonfigurowane osobne zdarzenia, jedno dla Otarcia bramy, drugie do Zamknięcia (gdyż niestety w CarPlay nie widać stanu bramy)

Teraz, oto jak wyglądała sytuacja, gdy miałem ustawiony Pasywny sposób weryfikacji stanu bramy (co ważne, nie zawsze ten problem występował)

1. Będąc 200m od domu w CarPlay wywołuję akcję Otwarcia bramy

Najważniejsze pytanie: dlaczego tak się dzieje?
Na próbę zmień ilość prób otwarcia i zamknięcia na "1". Zobacz, czy też problem występuje.

Osobiście dołożyłbym też drugi kontaktron na dół bramy lub przestawił ten co jest teraz na górze.

Mam ustawione podobnie jak Ty, z jedyną różnicą w tym, że kontaktron jest na samym dole i pokazuje zamknięcie, jak jest całkowicie opuszczona. Wszystko działa bez problemów...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “iOS”