Te Eatony to są bistabilne? Sterowane impulsem? Skoro nie wymagają zasilania to jak to działa? Ja mam już lata F&F i z żadnym nie mam kłopotów prócz jednego priorytetowego który padł ale on odpowiadał za sterowanie stycznikiem który odcinał ogrzewanie na czas pracy przepływowego ogrzewacza wody, a że elektryk nie pomyślał żeby na czas letni jak nie działa ogrzewanie odciać zasilanie na ów przekaźnik, to za każdym razem co się odkręciło wodę to trzaskał cały rok aż umarł
Inteligentne sterowanie oświetleniem - przekaźniki bistabilne
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Działa jak długopisdjalex wrote: Thu Oct 09, 2025 4:09 pmTe Eatony to są bistabilne? Sterowane impulsem? Skoro nie wymagają zasilania to jak to działa? Ja mam już lata F&F i z żadnym nie mam kłopotów prócz jednego priorytetowego który padł ale on odpowiadał za sterowanie stycznikiem który odcinał ogrzewanie na czas pracy przepływowego ogrzewacza wody, a że elektryk nie pomyślał żeby na czas letni jak nie działa ogrzewanie odciać zasilanie na ów przekaźnik, to za każdym razem co się odkręciło wodę to trzaskał cały rok aż umarł![]()
Nie mają blokadę mechaniczną. Także cewka działa jak wciśnięcie długopisu, a potem stan jest trzymamy.
Plus taki, że prądu nie używa, co przy x50 ma znaczenie
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
0vereem
Linkędjalex wrote: Thu Oct 09, 2025 3:59 pmTo masz linkę czy skrętkę? Jak złozysz 4 razem to się nada do 230V, tam tylko sygnał pójdzie.0vereem wrote: Thu Oct 09, 2025 3:50 pmDo przycisków mam zwykły przewód 8x0,25 w lince, więc do 230V się nie nada. We włącznikach mam tylko 24V. Rozdzielnice mam na 240 modułów, ale to z racji, że samych bistabilnych mam 50 modułówdjalex wrote: Thu Oct 09, 2025 2:04 pm Koledzy już mnie uprzedziliW takim razie napisz jakie przewody masz poprowadzone do łączników oraz ile masz miejsca w rozdzielnicy, może jakaś fotka?
![]()
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Jeśli specyfikacja przewodów które tam masz pozwala na podłączenie 230V to nie ma problemu by zastosować ROW-a (sterowanie przez L). W przeciwnym wypadku pozostaje sterowanie niskim napięciem i zastosowanie np zaproponowanych wyżej "kombajnów"